Charla Nash arcátültetése - Fotóval

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

Idén ez a harmadik teljes arctranszplantáció, amit ebben a kórházban végeztek. Korábban egy kétkezes transzplantációra is sor került, ám végül a beültetett kéz nem megfelelően adaptálódott, így el kellett távolítani.

A több mint 30 orvos, ápoló, aneszteziológus, és rezidens részvételével történő műtét több mint 20 órát vett igénybe, melynek során a beteg új orrot, ajkakat, arcmozgató izmokat és érzékelő idegeket, valamint arcbőrt kapott. Mindez világszenzációnak számít.

Korábban a súlyos, arcot ért baleseteket csak bőr graftokkal tudták kezelni. Ez azt jelentette, hogy a sérült bőrt a test más, egészséges bőrfelszínnel rendelkező részéről pótolták. Noha ezek a bőrdarabok fedték a hiányos felületet, teljesen sosem tudták visszaállítani a megjelenést, illetve az érintett terület mozgását.

Charla Nash a baleset előtt és után
Charla Nash előtte és utána
Forrás: ecanadanow.com

A világon az első részleges arc transzplantációt 2005-ben végezték, Franciaországban egy olyan nőn, akit súlyos kutyatámadás ért. Az első teljes arcátültetésre az Egyesült Államokban került sor, mely művelet tartalmazta a csontok, az izomzat, az idegek, az erek és a bőr transzplantációját. Ennek során a beteg új orrot, felső állkapcsot és néhány fogat is kapott az agyhalott donortól.

Hogyan zajlik egy arcátültetés?

A transzplantációhoz komoly előkészületek szükségesek. A potenciális kedvezményezettet gondosan megvizsgálják fizikai és lelki állapotát illetően is, hogy megbizonyosodjanak róla, fogja tudni kezelni az eljárással együttjáró fizikai és érzelmi megpróbáltatásokat.

A donort is nagyon gondosan kell kiválasztani. Az arcszöveteknek csatlakozniuk kell a donor keringéséhez, aki olyan agyhalott, kinek állapota visszafordíthatatlan. Miután az ereket elvágják, megkezdődik a visszaszámlálás, a lehető legrövidebb időn belül meg kell történnie az átültetésnek ahhoz, hogy eredménnyel járjon.

Arcátültetés

Arcátültetés
(Kép: Stern)

Egy speciális vizsgálatot, az úgynevezett HLA tesztet végeznek a donor szövetein, mely a szervezet immunrendszerét stimuláló specifikus sejtfehérjéket határozza meg. Minél közelebbi értéket mutat a donor és a befogadó HLA profilja, annál kevésbé valószínű a kilökődés. Emellett a donor arcbőrének színét és életkorát is figyelembe kell venni.


Angulol a Charla Nash műtétjéről

A műtét során mikroszkópos sebészeti eljárással varrják össze a donor és a befogadó apró vérereit, hogy helyreállítsák a szövetek vérellátását. Helyreállítják a csontos struktúrát, az idegeket és izmokat is kapcsolják, majd végül az egész bőrt a végső állapotot jelentő pozícióban a beteg arcára varrják.

A kórház elmondása szerint egy másik, kis eljárás is történik ezzel egyidőben. A donor bőrének egy kis darabját ültetik a befogadó beteg mellkasára vagy hasára. Ez a darab bőr, remélhetőleg ugyanúgy fog viselkedni, mint az átültetett arcbőr, így ha szükséges, ezen a területen lehet biopsziát végezni annak monitorizálására, hogy a beültetett bőr adaptálódik-e. Az új arcon történő biopszia elkerülésével csökkentik a kilökődés veszélyét.

Mint minden transzplantáción átesett betegnek, az arcátültetett Nash-nek is élete végéig immunszupresszív gyógyszert kell szednie, annak érdekében, hogy az immunrendszere ne lökje ki a beültetett szervet. Ezek a gyógyszerek azonban növelik a fertőzések, a cukorbetegség és rák kockázatát.

A nagy kérdés, melyet sokan feltesznek az arcátültetéssel kapcsolatban az, hogy a beteg így a donorra fog-e hasonlítani. A válasz egyértelmű nem. Az arc karakterét nem csak a bőr, hanem a mögötte lévő csont, zsír-és izomszerkezet határozza meg. Az eljárás után a beteg valószínűleg a régi önmaga és a donor kinézetének kombinációjára fog hasonlítani.

Csaknem teljes arcátültetés - Fotókkal a gyógyulásról

Jól van az az amerikai asszony, akin májusban a világ első csaknem teljes arcátültetését végezték - közölték orvosai a Lancet című brit orvosi lap legújabb számában. Csaknem teljes arcátültetés

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.