A rákos beteg gyorsan elfelejti az orvostól hallottakat

Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Rossz hírt hallani és azt feldolgozni soha nem könnyű. Különösen nehéz akkor, ha a hallottak nagymértékben befolyásolják további életünket, esetleg életkilátásainkat. Ezt a közhelyesnek hangzó tényt támasztja alá egy új, frissen diagnosztizált rákos betegek körében elvégzett kutatás.

Az ausztrál és holland kutatók által végzett vizsgálat eredményei szerint a betegek, amikor meghallják a daganatos betegség szörnyű diagnózisát, elfelejtik, miről beszélt még nekik a diagnózis közlése után az orvos. Akikkel a rossz prognózisról is beszél a doktor, azok még kevesebbre emlékeznek a beszélgetésből.

A vizsgálatot 260 frissen diagnosztizált tumoros beteg bevonásával végezték. Az orvossal folytatott beszélgetésüket, amely átlagosan 30 percig tartott, magnón rögzítették, majd nem sokkal a vizit után telefonon érdeklődtek a vizsgálat végzői, hogy mire emlékszik a beteg.

A kutatók azt találták, hogy az elmondott információk felét a páciensek nem tudták visszaidézni. Jelentősebb korcsoportok közötti eltérést a megjegyzett információk mennyiségében csak akkor találtak, ha az orvos-beteg találkozó hosszabb ideig tartott, vagy ha az átlagosnál lényegesen több információ hangzott el. Ilyenkor a 65 év felettiek rosszabbul teljesítettek, mint az ennél fiatalabb korosztály.

Az is jellemző volt, hogy az idősebb emberek kevesebbet kérdeztek, mint a fiatalabb korosztály. A legmeglepőbb eredmény pedig az volt, hogy azok az emberek, akik sok kérdést tettek fel, kevesebb információra emlékeztek, mint a kevésbé érdeklődők. Azok a betegek is kevésbé tudtak figyelni orvosukra, akikkel rossz prognózist közöltek.

Megéri tájékozódni máshonnan is

A kutatók az eredmények fényében azt javasolták az orvosoknak, hogy mindenképpen javasoljanak írásos információforrásokat a betegeknek (pl. weblapok, könyvek). Az orvosok némelyike pedig azt a javaslatot adta kollegáinak, hogy az első vizitre a tumoros beteg hozzátartozója, barátja is jöjjön el.

Egyesek szerint jó megoldás az is, ha a beteg kézbe kapja a patológiai leletét, illetve a terápiás tudnivalók egy másolatát, de talán még hasznosabb (lenne), ha a diagnózist követő 3-5 napon belül a beteg ismételten felkereshetné orvosát, hogy higgadtabb körülmények között beszélhessék meg a részleteket.

Erre azonban sok országban, így hazánkban sincs lehetőség, és az egyre növekvő betegszám, valamint a csökkenő szakorvosi kör miatt rövid időn belül nem is látszik ez megvalósíthatónak. A külön információs forrás ajánlása azonban már hazánkban is járható út, hiszen léteznek már részletes betegtájékoztató kiadványok, könyvek, melyeket az orvos ajánlhat betegének, valamint hiteles, részletes információkkal szolgáló, betegeknek szóló internetes portálok is elérhetőek hazánkban.

(WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.health.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt...

Hogyan éljük túl a...

Az onkológia fejlődésének hála ma már a rák nem feltétlenül egy végzetes, gyors lefolyású betegség. Természetesen sajnos ez is előfordul, de nem...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Molekuláris diagnosztika - Hogyan...

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos...

Mikor fejeződik be az aktív...

Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.