A rákos beteg gyorsan elfelejti az orvostól hallottakat

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

Rossz hírt hallani és azt feldolgozni soha nem könnyű. Különösen nehéz akkor, ha a hallottak nagymértékben befolyásolják további életünket, esetleg életkilátásainkat. Ezt a közhelyesnek hangzó tényt támasztja alá egy új, frissen diagnosztizált rákos betegek körében elvégzett kutatás.

Az ausztrál és holland kutatók által végzett vizsgálat eredményei szerint a betegek, amikor meghallják a daganatos betegség szörnyű diagnózisát, elfelejtik, miről beszélt még nekik a diagnózis közlése után az orvos. Akikkel a rossz prognózisról is beszél a doktor, azok még kevesebbre emlékeznek a beszélgetésből.

A vizsgálatot 260 frissen diagnosztizált tumoros beteg bevonásával végezték. Az orvossal folytatott beszélgetésüket, amely átlagosan 30 percig tartott, magnón rögzítették, majd nem sokkal a vizit után telefonon érdeklődtek a vizsgálat végzői, hogy mire emlékszik a beteg.

A kutatók azt találták, hogy az elmondott információk felét a páciensek nem tudták visszaidézni. Jelentősebb korcsoportok közötti eltérést a megjegyzett információk mennyiségében csak akkor találtak, ha az orvos-beteg találkozó hosszabb ideig tartott, vagy ha az átlagosnál lényegesen több információ hangzott el. Ilyenkor a 65 év felettiek rosszabbul teljesítettek, mint az ennél fiatalabb korosztály.

Az is jellemző volt, hogy az idősebb emberek kevesebbet kérdeztek, mint a fiatalabb korosztály. A legmeglepőbb eredmény pedig az volt, hogy azok az emberek, akik sok kérdést tettek fel, kevesebb információra emlékeztek, mint a kevésbé érdeklődők. Azok a betegek is kevésbé tudtak figyelni orvosukra, akikkel rossz prognózist közöltek.

Megéri tájékozódni máshonnan is

A kutatók az eredmények fényében azt javasolták az orvosoknak, hogy mindenképpen javasoljanak írásos információforrásokat a betegeknek (pl. weblapok, könyvek). Az orvosok némelyike pedig azt a javaslatot adta kollegáinak, hogy az első vizitre a tumoros beteg hozzátartozója, barátja is jöjjön el.

Egyesek szerint jó megoldás az is, ha a beteg kézbe kapja a patológiai leletét, illetve a terápiás tudnivalók egy másolatát, de talán még hasznosabb (lenne), ha a diagnózist követő 3-5 napon belül a beteg ismételten felkereshetné orvosát, hogy higgadtabb körülmények között beszélhessék meg a részleteket.

Erre azonban sok országban, így hazánkban sincs lehetőség, és az egyre növekvő betegszám, valamint a csökkenő szakorvosi kör miatt rövid időn belül nem is látszik ez megvalósíthatónak. A külön információs forrás ajánlása azonban már hazánkban is járható út, hiszen léteznek már részletes betegtájékoztató kiadványok, könyvek, melyeket az orvos ajánlhat betegének, valamint hiteles, részletes információkkal szolgáló, betegeknek szóló internetes portálok is elérhetőek hazánkban.

(WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.health.com)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.