Metaplasia

szerző: Sándor Judit, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szalóczy Péter szülész-nőgyógyász frissítve:

A metaplasia olyan hámsejtelváltozás, amikor a szabályos hám helyén más típusú, de szabályos szerkezetű hámsejt keletkezik. Nem daganatos elváltozás és visszafordítható állapotot jelent, bár fennállásakor magasabb a rák kialakulásának rizikója.

A görög származású metaplasia szó laikus körökben ijesztőnek tűnik, ha a szövettani leírásban szerepel. Pedig a sejtkép, melyet mikroszkópos vizsgálat tolmácsol, nem rosszindulatú, nem jelent félnivalót. Lehet, hogy az ijedtségben szerepet játszhat a rokoncsengésű metasztázis szó, amely egy rosszindulatú daganat áttételeinek megjelölése.

A szervezetben különböző szöveti felépítésű és funkciójú, egy vagy több rétegű hámszövetek léteznek: felületet borító védő feladatú laphám, köbhám, hengerhám (mirigyhám). Olyan szervkapcsolatok határában, ahol két különböző hámtípus sejtjei találkoznak (úgynevezett transzformációs zónák), képletesen küzdelem zajlik a hámtípusok között a felület birtoklásáért. Amikor más típusú hámsejtek jelennek meg egy adott helyen, metaplasiáról beszélünk.

Metaplasia több szervünknél is előfordulhat, de igen gyakran alakul ki a nyelőcsőben a reflux hatására kialakuló irritáció miatt, továbbá nők esetében a méhszájnál.

A nem odavaló helyen megjelenő hám a metaplasia

Leggyakoribb terület a metaplasia megjelenésére a nyelőcső torkolata a gyomorba, ahol két nagyon eltérő kémiájú és funkciójú szervet borító más-más szövettanú hámtípus találkozik. A gyomor magas savtartalmú és emésztőnedvet termelő mirigyhámja irritálhatja a nyelőcső laphámját és ebből belgyógyászati problémák, szöveti elváltozások adódhatnak.

Metaplasia ezen kívül több szerv hámján adódhat, például a húgyhólyagban, a hörgőben, de a legáltalánosabban a méh nyakcsatorna hüvelyi nyílásánál, a méhszájon. A hüvely többrétegű laphámjának folyamatosan leváló legfelsőbb sejtjei glikogénjéből a jelen lévő tejsav baktériumok tejsavat gyártanak. Ezért a hüvely egészséges kémiája kifejezetten savas. A hüvelyboltozatban a beletorkoló méh nyakcsatornát bélelő hengerhám mirigysejtek váladéka ezzel szemben enyhén lúgos. Ha a savasság elől beljebb húzódó nyakcsatorna hengerhám helyére betelepül a laphám, az a metaplasia állapota.

Szintén gyakori eset hogy antibiotikum szedése miatt a tejsav baktériumok megfogyatkoznak, csökken a hüvely savassága, esetleg kórokozók hoznak létre gyulladást a méhszájon és a nyakcsatornában. A hüvelyi felszínre ennek eredményeként kitelepül a lúgosabb váladékot termelő hengerhám, sokszor a vizsgálatnál szemmel látható vöröses területként a méhszájon. Ez is metaplasia: népiesen méhszájseb, szakmailag cervikalizáció.

Bővebben A nyelőcsőrák előfutára: a Barrett-nyelőcső

Bővebben A méhszájseb (cervicalisatio)

Kialakulása és kiváltó okai

A metaplasia nőknél és férfiaknál is jelentkezhet, de a kialakulásának oka még nem teljesen tisztázott. A feltehető okok között említik:

  • a környezeti hatásokat (pl.: hosszan tartó stresszes állapot),
  • a helytelen életmódbeli szokásokat (pl.: alkohol, cigaretta),
  • fertőzéseket, baktériumokat, (pl.: HPV, Helicobacter plyori)
  • a gyulladásos folyamatokat,
  • a genetikai tényezőket,
  • a szervi diszfunkciókat.

Laphámsejtes metaplasia a méhnyak átmeneti zónájában
Laphámsejtes metaplasia a méhnyak átmeneti zónájában.

Mennyire veszélyes a metaplasia?

A metaplasia a legtöbb esetben átmeneti hám elváltozás, mely a kiváltó hatás megszűnésével visszaépülhet az eredeti formába. A kémiai, gyulladásos fertőzéses folyamatok megszűnése, gyógyulása, a környezeti hatások, életmódbeli változtatások optimalizálása esetén tehát a folyamat visszafordítható, nem jelent súlyosabb egészségügyi kockázatot.

A metaplasia-s hámsejtek, ha nem múlnak el, évek alatt hajlamosabbak lehetnek degenerálódni, diszpláziássá válni. Ez már a sejt belső, szerkezeti formáját érintő változás. Az idő múlásával három fokozata alakulhat ki (enyhe, középsúlyos és súlyos), amit nemzetközileg a CIN rövidítés és római szám jelez I-től III-ig. A harmadik fokozat a hámon belüli rosszindulatúságot jelöl, amely azonban még a szövetek mélyebb rétegeit nem érinti.

A méhszáj hám metaplasiája az évente szükséges kenet citológiai szűrésekkel mindig felfedezhető. A kiváltó okok kikezelésével (pl. fertőzés megszüntetése) és a hüvely kémia helyreállításával a metaplasiás állapot elmúlik. A rosszindulatúság veszélyét nem a metaplasia, hanem az esetleges diszplázia évek alatt romló fokozatai jelzik. Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres citológiai vizsgálat, hogy a korai felismeréssel megelőzzük a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Bővebben A méhnyakrák előjele: cervikális diszplázia

Bővebben Egyre több embernél fordul elő hámsejtekből kiinduló bőrrák

WEBBeteg logóSzerző, lektor: Dr. Szalóczy Péter szülész-nőgyógyász
További forrás: sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov
- Sándor Judit, fordító

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.