Daganatos betegek - Alkotás és gyógyulás

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hasznosnak érzett tevékenység, a hit annak fontosságában, szépségében, amit csinálunk, kedvezőbb mentális állapotot teremt a gyógyuláshoz, az aktívan élők, a megküzdők tünetmentes túlélése lényegesen jobb. Erről számos tanulmány is árulkodik. Művészetterápia az onkológián.

Az alkotás folyamata gyógyító, mert célt ad, tervezésre késztet, távol tartja az ürességet és a kínzó, rossz gondolatokat. Javítja az életminőséget, gazdagítja megküzdési módszereink tárházát. Az alkotó nem szakad el az élettől, nem érzi olyan visszavonhatatlanul, hogy az „árnyékos oldalra” került - sorolja a művészetterápia, az alkotás előnyeit dr. Mailáth Mónika pszichiáter szakorvos.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében a pszicho-onkológiai gondozás, a betegek és hozzátartozóik lelki és szociális segítése a kezelési folyamat és a gyógyulás szerves része.

DEOEC Onkológiai Intézet betegek kiállításaSzámos egyéni,- és csoportterápia, köztük művészetterápia működik hatékonyan az intézetben. Szeretnék újraindítani a korábban már sikerrel működő művészetterápiás csoportot, amely szintén az alkotáson keresztül történő segítségnyújtást célozza meg.

Vannak olyan páciensek, akik festettek vagy foltvarrással foglalkoztak korábban, és ezt a tevékenységüket folytatták a testi gyengeség idején. Sőt, megszerettették az alkotást betegtársaikkal, akik most bemutatkozási lehetőséget kaptak az „Alkotás és gyógyulás” című kiállítás keretében a klinika elméleti tömbjében.

Két éve történt

Ildikó májrákkal került kórházba, korábban is foglalkozott foltvarrással, amely egy igen macerás, de csodálatos tevékenység: kiválasztani a több száz féle alapanyagot, összevarrni a különböző színű ruhadarabokat, amelyből egy egész lesz. Ez egy örök szerelem, amely segített a rossz hír feldolgozásában is - véli.

betegek kiállításaEgész nap foglalkozom az alkotással, ha nem varrok, akkor tervezek, a színeket válogatom, ez segít túljutni a problémákon – mesélte a nő, aki a "Kockázatos vállalkozás" című munkája (képünkön) befejeztével értesült arról, hogy daganat van a máján. Ez két éve történt, nem tekinthető gyógyultnak, de szinten tartják, és köszöni, jól van.

„Nem a saját bajommal foglalkozom”

Dr. Mailáth Mónika elmondta, hogy sokan veszítik el munkájukat a tartós betegállomány miatt, az alkotás, a plusz feladat ekkor is értelmessé tudja tenni a mindennapokat.

A 49 éves András is hasonlóan járt jó néhány évvel ezelőtt. Nyomozóként dolgozott és a betegsége miatt fel kellett hagynia a munkájával. Nála előbb vese tumort, majd tavaly prosztatarákot fedeztek fel. Jelenleg stagnál az állapota, köszönve a hatékony kezelésnek és a különböző tréningeknek, valamint a rákbetegklub munkájának.

kiállítás megnyitóA férfi verset szavalt a kiállítás megnyitóján, mint mondta, csodálva nézi betegtársai alkotókedvét és a végeredményt, a festményeket, a fotókat, az égetett bögréket. A gyógyulásban, az abból való kilábalásban a hagyományos orvosláson túl segíthet egyrészt az alkotás, másrészt a hit. Fontos, hogy legyen egy cél, legyen egy olyan tevékenység, amely eltereli a gondolatokat a betegségemről, nem a saját bajommal foglalkozom – véli András, aki néhány éve nyugállományba kényszerült, de segítő feladatokat vállal különböző területeken, valamint nyelvet tanul. Ezekben érzi magát hasznosnak.

Több mint alkotás

Dr. Horváth Zsolt, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézet egyetemi docense a WEBBeteg kérdésére elmondta, hogy a gyógyítás nem csak arról szól, hogy például az adott gyógyszert mekkora dózisban, milyen gyakran kell alkalmazni, hanem ez egy nagyon komoly interakció az orvos és a beteg között. Az alkotás is egy ilyen csatorna, amin keresztül egy betekintés nyílik abba a világba, amelyben a páciens él. Nagyon nehéz információkat kell eljuttatni a pácienshez, legyen az a betegség közlése, a kezelés menete, azok mellékhatásai vagy a kilátások. Nehéz az elején megfogni, kivel állunk szemben, milyen nyelvezetet használjunk a közlésnél, eljutott-e az információ a beteghez. Minden ember és minden betegség más.

Ezek az üzenetközvetítő csatornák egyfajta médiumok az orvosok számára is, megismerjük a beteget, képet kapunk lelki állapotáról, gondolkodásáról, közben pedig a kétoldalú kommunikációt segíti az alkotás. Ahogy haladunk előre az időben, úgy ismerjük meg a beteget, magát az embert, a családját, a belső világát, a problémáit.

Más ember egy olyan beteg, aki alkot? Könnyebb vele együtt dolgozni? Meg vagyok győződve, hogy igen – válaszolta a kérdésre az egyetemi docens. Az életigenlést tükrözik ezek a képek vagy a foltvarrás. Az jó, ha ki tudja fejezni magát a beteg, a mi munkánkat is segíti.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.