A 40 év feletti férfiakra veszélyesebb a hererák

Medipress
megjelent:

A 40 éven felüli férfiakra a hererák okozta halálozás dupla kockázata leselkedik. A 40 évesen vagy idősebb korban hererákkal diagnosztizált férfiakra a betegség okozta halálozás kétszer nagyobb kockázata leselkedik, mint a fiatalabb betegek esetében.

A hererák tünetei, okai, kezelése

Ha a daganat a herére lokalizálódik (vagyis nincs áttét) gyógyulása közel 100%. Még azokban – az egyébként ritka – esetekben is, amikor távoli áttétek alakulnak ki, kemoterápiával a betegek 80%-a meggyógyítható.
A hererák tünetei, okai, kezelése

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban közzétett eredmények alapján ez még a kezdeti kezelés és a betegség mértékének figyelembe vételével együtt is igaznak bizonyult. A 28 ezer férfi részvételével készült tanulmányból az derült ki, hogy a halálozás a negyven éven felüli betegek esetében kétszer magasabb volt. Az 1987 után diagnosztizáltak azonban kisebb valószínűséggel haltak meg a nyomonkövetési időszakban, mint az ez előtt diagnosztizáltak, ami valószínűleg az újfajta kemoterápia bevezetésének tudható be a 70-es évek végén.

Hererák és halálozási arány: befolyásoló tényező az életkor?

Hogyan ellenőrizze? - A herék önvizsgálatának lépései

A 15-35 év közötti férfiak körében leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés a hererák. Korai felismeréssel szinte 100 százalékosan gyógyítható a betegség, ezért is fontos a rendszeres önvizsgálat. Fontos, hogy a fiúk már 13-15 éves korban elkezdjék rendszeresen, legalább havonta egyszer megvizsgálni a heréiket, megtanulják érzékelni azok normális állapotát, mert csak így fogják tudni a későbbi eltéréseket felismerni.
A herék önvizsgálatának lépései>>

„A tanulmány első alkalommal dokumentálja átfogóan az életkor a hererák mortalitására gyakorolt hatását, miközben figyelembe veszi a betegség jellemzőit, a kezelési tényezőket és a társadalmi-demográfiai változókat is” – írta a kutatást vezető Lois Travis, a Rochester Egyetem munkatársa. A halálozás eltérésében kimutatható életkorral összefüggő eltérés mögött számos tényező állhat, többek között az, hogy sok idősebb beteget gyakran nem kezelnek ugyanolyan intenzitással, mint a fiatalabbakat.

Az viszont nem egyértelmű, hogy az eredmények azt is bizonyítják-e, hogy a szegényebb páciensek kevésbé férnek hozzá az optimális ellátáshoz, és hogy kevésbé választanak invazív kezeléseket. A kutatók azt javasolják, hogy a maximális eredmények elérése érdekében fordítsanak nagyobb figyelmet az idősebb betegek, valamint az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú páciensek ellátására.

Medipress

Frissítve: 2011.02.15. 18:37, Megjelent: 2011.02.15. 18:37
Címkék: Hererák téma

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Országos Onkológiai Intézet - Dr. Bíró Krisztina, belgyógyász, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Ötvenentúl.hu
Budai Egészségközpont - Dr. Banyó Tamás, urológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.