• Túl sok kalcium nem teszi erősebbé a csontokat

    Szerző: MTI

    A lehető legkevesebb kalciumot fogyasztó, korosodó nők csontja törik a leggyakrabban, ám a kalciumadag emelése bizonyos szint fölé már nem csökkenti a kockázatot - mutatta ki svéd kutatók vizsgálata, amelynek eredményeit a British Medical Journal közölte.

    Csontjainkat valaha korai felnőttkorra kifejlődött, halálunkig változatlan testváznak gondolták, de ma már tudjuk, hogy ugyanolyan folyamatosan újrakeletkező, másfelől fokozatosan lebomló élő szövet, mint testünk többi sejtrendszere.

    Az is régóta ismert, hogy a kor előrehaladásával kifejlődő csontritkulás jól beépülő kalcium beadásával fékezhető. Ewa Warensjö és munkatársai Uppsalában azt vizsgálták, hogy idősödő nők csonttörése és az általuk megevett kalcium mennyisége között milyen az összefüggés.

    Hirdetés

    Svédországban 1987-től végeztek emlődaganat korai fölismerésére rendszeres szűrővizsgálatokat. A résztvevők részletes táplálkozási kérdőívet is kitöltöttek a vizsgálat kezdetén és tíz évvel később, ezen kívül a megfigyelt nők egy csoportjánál csontritkulás mérést is végeztek. Most ennek az alcsoportnak az egészségi állapotát értékelték.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 19 évig tartó vizsgálatban csaknem 62 000 résztvevő adatait dolgozták fel. Kiderítették, hogy hányan kerültek csonttörés miatt kezelésre és ezt egybevetették azzal, hogy a törés miatt ápoltak átlagosan mennyi kalciumot fogyasztottak naponta.

    A statisztika kimutatta, hogy a legtöbb csonttörés azok között volt, akik a legkevesebb kalciumot fogyasztották, például ritkán ittak tejet vagy ettek tejtermékeket. A fokozott kalciumbevitel - például tabletták, táplálékkiegészítők útján - viszont nem csökkentette a csonttörés kockázatát.

    A legkevesebb kalciumot fogyasztó svéd nők átlagos kalciumbevitele napi 751 milligramm volt. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a tejivás az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent és ez hiba: a jelenlegi táplálkozási javaslatok több tejtermék rendszeres fogyasztását javasolják.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.06.04 13:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Testsúly és csontritkulás - Van összefüggés?

    A csontritkulás hazánkban közel egymillió embert érint. Az egymillió ember 60 százaléka 50 év fölötti nő, de már a férfiak száma is eléri a 300 ezret.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    Milyen gyakorlatokat végezzek csontritkulás esetén? - Az orvos válaszol

    Milyen tornagyakorlatokat végezhetek, ha kezdődő csontritkulást állapítottak meg nálam? - Az orvos válaszol.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

    A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

    Az égető lábfájdalom okai

    Lábfájdalom esetében annak jellegéből, valamint kisugárzásából adódóan lehet következteti az okokra. Orvosi szempontból fontos megkülönböztetni a szomatikus (szervi eredetű) és neuropátiás fájdalmat. Az elkülönítés azért fontos, mert a két fájdalomtípus kezelése is eltérő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.