Gyermeknevelés - Kétkezesek hátrányban? Új kutatás

Szerző: MTI

A kétkezes gyerekeknél kétszer gyakrabban adódott probléma az iskolai teljesítményükkel, illetve nyelvi nehézségeik a jobbkezes gyerekekhez képest.

A kétkezes gyerekeknél gyakrabban fordul elő mentális, nyelvi és tanulási probléma - állítják kutatók a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelent számában. Nagyjából minden századik gyerek a jobb és a bal kezét is egyformán jól használja, azaz kétkezes.

Mozgásfejlődés kisgyermekkorban
Kétéves kora környékén esetleg már az egyik kezét gyakrabban és ügyesebben használja, a jobb-és balkezesség kérdése azonban csak nagyjából négyéves korra dől el véglegesen, egyik oldal dominanciáját sem szabad erőltetni.
Mozgásfejlődés kisgyermekkorban

A londoni Imperial College kutatói több európai országban tevékenykedő kollégájukkal közösen azt javasolják, hogy a tanárok és az egészségügyi szakemberek különösen figyeljenek ezekre a gyerekekre. A kutatók közel 8 ezer 7-8 éves finn gyerek adatait tekintették át, akik között 87 kétkezes volt. Megállapították, hogy a kétkezes gyerekeknél kétszer gyakrabban adódott probléma az iskolai teljesítményükkel, illetve nyelvi nehézségeik a jobbkezes gyerekekhez képest.

15-16 éves korukat elérve - az újabb felmérésnél - a kétkezes kamaszoknál szintén kétszer nagyobb volt a kockázata a figyelemzavarnak és hiperaktivitásnak - idézte a tanulmány eredményét az EurekAlert című tudományos portál.

Kevéssé ismert, mi tesz valakit kétkezessé, ám azt tudják a kutatók, hogy a kezesség az agy féltekéihez köthető. Alina Rodriguez, a kutatás vezetője elmondta, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak kiderítésére, hogy milyen agyi különbözőségek magyarázhatják a két kéz azonos értékű használatát, valamint a kétkezességből eredő nehézségeket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

A rettegett hozzátáplálás, avagy...

Az evés létszükséglet, de az életben maradáson túl számos egyéb funkciója is van. Egészségünk megőrzése szempontjából egyáltalán nem...

Túlérzékeny gyermekek: tippek...

„Furcsán” viselkedik a gyerek? Hevesen reagál a zajokra, fényekre, nem eszik meg bizonyos ételeket, dührohamot kap néhány ruhadarabtól? Szenzoros...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.