• Aki balkezes, nem kétbalkezes! - Augusztus 13-a a Balkezesek Világnapja

    Szerző: orvostkeresek.hu

    Mi lehet a közös Benjamin Franklinben, Albert Einsteinben és Bruce Willisben? A balkezesség, amely az emberiség 10 százalékát érinti. De vajon okosabbak, kreatívabbak a balkezesek, vagy éppen ellenkezőleg: több baleset és lelki sérülés éri őket?

    A magzat már a 10. hét környékén is lengeti a karját, így a többszöri ultrahangos vizsgálatok során megfigyelhető, melyik keze a domináns. Később, a méhen belüli ujjszopás megjelenésekor már sokkal nagyobb az esély arra, hogy megállapítható legyen, melyik lesz a baba „ügyesebbik” keze. – mondja dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang diagnosztája.

    Hirdetés

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Brit kutatók 1000 magzat ultrahangos felvételeinek tanulmányozása során azt tapasztalták, hogy tízből kilenc magzat a terhesség 15. hetében a jobb hüvelykujját szopta. Születésük után 75 gyerek sorsát követték nyomon és megállapították, hogy a jobb ujjukat szopó 60 gyerek közül 10-12 éves korukban mind jobbkezesek voltak. Az a 15 gyerek, aki a méhen belül a bal hüvelykujját szopta, tízéves korban tíz gyerek balkezes volt, öt viszont jobbkezessé vált.

    Balszerencsés a balkezes?

    Tény, hogy a világot a jobbkezesek számára rendezték be, ezért a balkezeseket bizonyos helyzetekben több baleset érheti. Ha például egy balkezes gomb alakú kilincset akar kinyitni, biztosan balra tekeri, így rögtön horzsolja az ajtófélfa az ujjperceit. A kézfogás sem olyan egyértelmű feladat egy balkezesnek.

    A magyar nyelvben ráadásul a bal oldalhoz valamilyen negatív tulajdonság is tartozik, például balfácán, kétbalkezes, balfék, balga, balsors, balszerencse. Az arab országokban pedig – ahol közösen étkeznek egyetlen nagy edényből –, bal kézzel az ételért nyúlni igen nagy sértést jelent, hiszen ezt tisztátalannak tartják. A jobb- vagy balkezesség azonban nem kultúrafüggő, hanem örökletes tényezők hozzák létre, és egyáltalán nem befolyásolja a szellemi képességeket vagy a testi ügyességet.

    Fontos a dominancia kialakulása

    Tudjon meg Önmagáról többet!


    Általános állapotfelmérő tesztünk

    A jobb- vagy balkezesség kialakulása nagyjából egy időben megy végbe a beszéd kialakulásával, 18-20 hónapos kor körül. Ettől kezdve a gyermek egyik kezét a finom, megtanult mozgások kivitelezésére használja. Ennek a specializálódásnak négyéves korig végbe kell mennie, amennyiben késik, érdemes gyermekneurológushoz fordulni, aki dominanciatesztekkel (labdadobás, elkapás, zárnyitás, locsolás, fésülködés, stb.) el tudja dönteni a kérdést.

    Azért fontos az időtényező, mert a dominancia időben történő kialakulása adja meg a gyermeknek azt az esélyt, hogy megfelelő kézügyességet szerezzen a későbbi iskolai feladatok elvégzéséhez.

    Az átszoktatás tilos!

    Amennyiben a gyermek balkezes, szigorúan tilos az átszoktatás! Ezzel egy természetes rendszert zavarnánk meg, tennénk mesterkéltté. Megzavarhatjuk a gyermek finommozgásainak kivitelezését, és a bizonytalansággal akár neurotikus tüneteket is gerjeszthetünk – figyelmeztet dr. Kocsi Anikó pszichoterapeuta, az Oxygen Medical szakembere.

    - A jobb agyfélteke felelős az átfogó gondolkodásért, az intuícióért és a térbeli tudatért, a bal pedig az elemző-logikus gondolkodás és a nyelvi képességek központja. A balkezesek esetében a jobb agyfélteke a domináns. Ha egy erősen balkezest próbálnak átszoktatni jobb kézre, a folyamatos stresszhelyzet koncentrációs és emlékezetzavarok, diszlexiás tünetek, a finom mozgások zavarához, gyakoribb balesetekhez vezethet. Az átszoktatott gyerekeknél megjelenhet a dadogás, az éjszakai bevizelés (enuresis), a nyugtalanság, a kimerültség, az érzelmi- és beszédzavarok.

    Az is elképzelhető, hogy a gyerek személyisége is sérül, agresszívvá válik, és csökken az önbizalma. Ez pedig nyilvánvalóan visszahat a teljesítményre, ami egy ördögi kört hozhat létre.

    Hogyan segíthetjük a balkezes gyereket?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Feltétlenül szerezzünk be balkezes eszközöket!  A jobbkezes tárgyak bal kézzel történő alkalmazása nehéz, hibás mozdulatokat rögzít, ami rontja a gyermek önértékelését.
    • A balkezes gyerek a pad bal oldalán üljön, hogy a társával ne akadályozzák egymást.
    • Sok balkezes a csuklóját behajlítva, felülről ír, vagy akár egész testével követi ezt a kéztartást, ezzel megkönnyítve a gerincferdülés kialakulását. Ezt megelőzhetjük, ha a füzetet egy kissé jobbra lefelé döntjük.
    • Keressünk számukra olyan területet, amelyben sikeresek lehetnek. Számos sportágban kifejezett előny a balkezesség, mint például a kosárlabda, tenisz vagy vívás.

    (www.orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült: 2009.08.13 21:35
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A testvérénél volt már trombózis? Legyen óvatos

    A mélyvénás trombózis számtalan embert érint manapság, melyért a nem megfelelő életmódon kívül a genetika felelős. A családi halmozódás sok beteg esetében megfigyelhető, így tanulmányok alapján fokozott óvatosságra intik azokat, kiknek testvére már átesett a problémán. Prof. Blaskó György, véralvadási specialista így a genetikai szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

    Az elhízáshoz vezető okok

    Bár a testtömeg kialakulásában genetikai hatások is szerepelnek, a többletsúly oka az, hogy a bevitt kalória nagyobb, mint a felhasznált kalória. Ha Ön több kalóriát vesz fel, mint amennyit lead, akkor a szervezete zsír formájában tárolni fogja a felesleges kalóriamennyiséget.

    Az életmód nagyobb hatással van a bélrák kockázatára, mint a genetika

    Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

    A migrén kialakulását vizsgálja a Semmelweis Egyetem új kutatócsoportja

    A migrén kialakulásához vezető genetikai tényezőket, valamint a migrén és a stressz összefüggéseit vizsgálja a Nemzeti Agykutatási Program keretében alakult új kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen.

    A saját biológiáját kutatja az amerikai professzor

    A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is sokat fejlődnek addig - nyilatkozta Michael Snyder genetikus professzor.

    Növeli az autizmus kockázatát a testvérek közötti kis korkülönbség

    Növekszik az autizmus kockázata annál a gyereknél, aki testvére születése után egy éven belül fogant - állapította meg egy amerikai kutatás.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.