Granuloma annulare

Dr. Müller Mariann
Szerző: WEBBeteg - Dr. Müller Mariann

A granuloma annulare (GA) egy ritka, változatos módon megjelenő bőrbetegség. Az esetek felében a panaszok 2 éven belül spontán elmúlnak, kezelésre esztétikai okok miatt lehet szükség.

A kórkép gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. Nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Kialakulásának oka ismeretlen. Számos lehetséges kiváltó tényezőről számoltak be, többek között vírusfertőzésekről, traumáról, rovarcsípésről, védőoltásokról, napozásról és különböző gyógyszerekről. A fentiek és a GA közötti ok-okozati összefüggést azonban eddig nem sikerült igazolni.

A granuloma annulare tünetei és diagnosztizálása

A leggyakrabban előforduló változat a lokalizált granuloma annulare, amely a kórkép klasszikus megjelenési formájának tekinthető. További változatok közé tartozik a szubkután, perforáló, apróelemű és a testszerte jelentkező generalizált GA.

A lokalizált GA jellemzően gyűrű vagy félkörívszerűen elrendeződő plakkok formájában jelentkezik a végtagok feszítő felszínén. A bőrtünetek általában nem okoznak semmilyen panaszt, ritkán viszketés jelentkezik kísérő tünetként. Az elváltozások jellemzően lassan, centrifugálisan növekednek. Leggyakrabban a csukló, a boka, a kéz, illetve a láb hátsó része érintett.

Granuloma annulare a lábfejen

A diagnózis jellemzően a bőrtünetek alapján felállítható. Differenciál diagnosztikai szempontból többek között a bőrgombásodástól, lichen planustól, cutan sarcoidosistól, szifilisztől kell elkülöníteni. Kérdéses esetekben szövettani mintavételre lehet szükség.

A granuloma annulare kezelési lehetőségei

A GA klinikai lefolyása igen változó. Az esetek felében önlimitáló folyamatról van szó, általában 2 éven belül spontán elmúlnak a tünetek. Kezelésre akkor van szükség, ha a bőrtünetek esztétikai problémát okoznak.

Egyértelműen hatékony terápiával nem rendelkezünk. A lokalizált granuloma annulare első vonalbeli kezelése helyi kortikoszteroid, vagy kalcineurin inhibitor terápiából áll. Rezisztens esetekben lézeres kezelés, krioterápia (hidegterápia), illetve fototerápia (fényterápia) jöhet szóba. A kiterjedt formák gyakran szisztémás gyógyszeres kezeléssel, vagy fényterápiával gyógyíthatóak.

A bőrbetegség társulhat cukorbetegséggel, vérzsírszint-rendellenességekkel, rosszindulatú daganatokkal, HIV-fertőzéssel vagy pajzsmirigybetegséggel, emiatt ezen kórképek szűrése is javasolt.

Dr. Müller Mariann bőrgyógyász szakorvosjelölt

Szerző: WEBBeteg - Dr. Müller Mariann, bőrgyógyász szakorvosjelölt
Felhasznált irodalom: Epidemiology, clinical manifestations, and diagnosis (UpToDate)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Pilonidális ciszta

A pilonidális ciszta (sinus pilonidalis) egy gyakori, bőrt, illetve bőr alatti szöveteket érintő kórkép a farvágás felső részén vagy annak...

Mesterséges intelligencia segíti a...

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.