Strike a pose - így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

szerző: Dr. Tamási Béla
megjelent: 2020.06.16.

Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Dr. Tamási Béla javaslatait érdemes megfontolni.

Ez a távbőrgyógyászat felértékelődésével és elterjedtebbé válásával egyre fontosabb – ilyen szolgáltatás elérhető többek között a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján, és magánrendelőmben is. Álljon itt tehát egy érthető, leegyszerűsített gyorstalpaló a profi bőrgyógyászati fotózásról.

Fotókat ma már kevés kivétellel okostelefonnal készítünk – szerencsére a mai telefonok kamerája rendkívül jó minőségű fényképeket készít. Javasolt azonban, hogy a telefon hátlapi kameráját használjuk, ennek a felbontása ugyanis sokkal jobb, mint az előlapi kameráé. Az optimális képfelbontás 300 dpi, vagy ennél magasabb.

Tippek a profi fotóért

Az talán egyértelmű, hogy a #nofilter ebben az esetben nemcsak menő, de szükséges is: próbáljuk meg minél kevésbé módosítani az eredeti látványt.

Bőrtünetéről fotót lehetőleg nappali, kültéri fényben, de ne direkt napfényben készítsen.

Mindig használjon vakut! Ez biztosítja, hogy rossz fényviszonyok között nem “mozdul be” és mosódik el a fénykép a hosszabb záridő miatt. Arra azonban figyeljen, hogy ne vigye a kamerát túl közel a bőrhöz, mert akkor a vaku “besüti” a képet, és csak egy fehér paca fog rajta látszódni.

Használja a kamera autofókusz funkcióját a bőrtünetre irányítva, az elmosódott képek a távbőrgyógyászat ellenségei. Ha egy bőrtünet kicsi, inkább fotózza le távolról, majd zoomoljon rá, semmint hogy túl közeli, túlexponált és homályos kép készüljön. Egy megfelelő felbontású kép később amúgy is felnagyítható megtekintéskor.

Először azt a testtájat fotózza le távolról, ahol a bőrtünet van, majd készítsen közeli képeket is, lehetőleg 2-3 szögből, hogy az elváltozás jobban megítélhető legyen. Ha nagyon profi szeretne lenni, egy vonalzót is tehet a bőrtünet mellé, vigyázva, hogy ez ne kerüljön takarásba. Egyébként egy másik tárgy a bőrtünet mellett segíthet megtalálni a kamerának a fókuszt, különösen ha az elváltozás nem emelkedik ki a bőrből.

A bőrtüneten ne legyen krém vagy bármilyen más készítmény, ami takarhatja. Arra is figyeljen, hogy fotót ne közvetlenül azután készítsen, hogy megmosta az érintett területet, mert a meleg víz vagy a dörzsölés átmeneti bőrpírt okozhat, illetve a nedvesség hatására a hámlás átmenetileg láthatatlanná válik, pedig ez is egy fontos diagnosztikus jel lehet.

Arcon lévő bőrelváltozás esetén távolítsa el az alapozót, korrektort, BB vagy CC-krémet a tünetről.

Lehetőleg használjon egyszínű hátteret (pl. fal, lepedő), és ez legyen minél közelebb a bőrhöz, hogy ne keletkezzenek árnyékok.

A kép készítése után ellenőrizzük le a végeredményt, és ha kell, ismételjünk.

Végül győződjön meg arról, hogy a fénykép arra az eszközre kerül, ahonnan a távkonzultáció indul. Ha ez egy mobil applikáció, akkor nyilván maradhat a telefonon, de pl. videochates konzultációhoz a képeket javasolt átpakolni a számítógépre.

(Szerző: Dr. Tamási Béla)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

IPL - Intenzív pulzáló fény terápia (villanófény kezelés) a bőrgyógyászatban

Az IPL (intense pulsed light (villanófényes kezelés) eszközök lehetővé teszik a fény ellenőrzött módon történő bejuttatását a bőrbe. A...

Intertrigo - Egy gyakori bőrbetegség

Az intertrigo egy igen gyakori bőrbetegség, melynek hátterében az összefekvő bőrterületek krónikus irritációja mellett a bőrön lévő kórokozók...

Amikor a viszketés egy figyelmeztető jel

Szinte mindenki tapasztalta már legalább egyszer az orvosok által pruritus néven emlegetett idegesítő, elhúzódó viszketést. Noha legtöbbször...

A bőrgomba diagnosztizálása, kezelése és megelőzése

Az emberek többségének életében legalább egyszer gondot okoz a bőr gombás megbetegedése. Ha már kialakult a probléma, több lehetőség is...

Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori típusa

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az...

Napallergia - Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

A napallergia megnevezést a köznyelvben több betegségre is használják, ezek közül cikkünkben a polimorf fénydermatózis tüneteinek megelőzéséről...

Orbánc: Tünetek és kezelés

Az orbánc a bőr normál baktériumflórájának tagjai által okozott bőrgyulladás. Tünetei nem specifikusak, könnyen összetéveszthetőek lehetnek más...

Pattanások, gombásodás, barnító krémek - Bőrgyógyászati tévhitek

Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.