• Strike a pose - így készítsen jó fotókat a bőrgyógyászati távkonzultációhoz

    Szerző: Dr. Tamási Béla PhD.

    Abban biztos vagyok, hogy sokan tudják, hogyan kell a tökéletes(hez közeli) fotót elkészíteni Instagramra vagy Pinterestre. De azt már biztosan kevesebben tudják, hogyan kell egy bőrtünetet úgy fotózni, hogy az megfelelő legyen a bőrgyógyászati távkonzultáció (azaz a távbőrgyógyászat) számára, biztosítva a lehető leggyorsabb és legpontosabb diagnózist. Dr. Tamási Béla javaslatait érdemes megfontolni.

    Ez a távbőrgyógyászat felértékelődésével és elterjedtebbé válásával egyre fontosabb – ilyen szolgáltatás elérhető többek között a Semmelweis Egyetem Bőrklinikáján, és magánrendelőmben is. Álljon itt tehát egy érthető, leegyszerűsített gyorstalpaló a profi bőrgyógyászati fotózásról.

    Fotókat ma már kevés kivétellel okostelefonnal készítünk – szerencsére a mai telefonok kamerája rendkívül jó minőségű fényképeket készít. Javasolt azonban, hogy a telefon hátlapi kameráját használjuk, ennek a felbontása ugyanis sokkal jobb, mint az előlapi kameráé. Az optimális képfelbontás 300 dpi, vagy ennél magasabb.

    Hirdetés

    Tippek a profi fotóért

    Az talán egyértelmű, hogy a #nofilter ebben az esetben nemcsak menő, de szükséges is: próbáljuk meg minél kevésbé módosítani az eredeti látványt.

    Bőrtünetéről fotót lehetőleg nappali, kültéri fényben, de ne direkt napfényben készítsen.

    Mindig használjon vakut! Ez biztosítja, hogy rossz fényviszonyok között nem “mozdul be” és mosódik el a fénykép a hosszabb záridő miatt. Arra azonban figyeljen, hogy ne vigye a kamerát túl közel a bőrhöz, mert akkor a vaku “besüti” a képet, és csak egy fehér paca fog rajta látszódni.

    Használja a kamera autofókusz funkcióját a bőrtünetre irányítva, az elmosódott képek a távbőrgyógyászat ellenségei. Ha egy bőrtünet kicsi, inkább fotózza le távolról, majd zoomoljon rá, semmint hogy túl közeli, túlexponált és homályos kép készüljön. Egy megfelelő felbontású kép később amúgy is felnagyítható megtekintéskor.

    Először azt a testtájat fotózza le távolról, ahol a bőrtünet van, majd készítsen közeli képeket is, lehetőleg 2-3 szögből, hogy az elváltozás jobban megítélhető legyen. Ha nagyon profi szeretne lenni, egy vonalzót is tehet a bőrtünet mellé, vigyázva, hogy ez ne kerüljön takarásba. Egyébként egy másik tárgy a bőrtünet mellett segíthet megtalálni a kamerának a fókuszt, különösen ha az elváltozás nem emelkedik ki a bőrből.

    A bőrtüneten ne legyen krém vagy bármilyen más készítmény, ami takarhatja. Arra is figyeljen, hogy fotót ne közvetlenül azután készítsen, hogy megmosta az érintett területet, mert a meleg víz vagy a dörzsölés átmeneti bőrpírt okozhat, illetve a nedvesség hatására a hámlás átmenetileg láthatatlanná válik, pedig ez is egy fontos diagnosztikus jel lehet.

    Arcon lévő bőrelváltozás esetén távolítsa el az alapozót, korrektort, BB vagy CC-krémet a tünetről.

    Lehetőleg használjon egyszínű hátteret (pl. fal, lepedő), és ez legyen minél közelebb a bőrhöz, hogy ne keletkezzenek árnyékok.

    A kép készítése után ellenőrizzük le a végeredményt, és ha kell, ismételjünk.

    Végül győződjön meg arról, hogy a fénykép arra az eszközre kerül, ahonnan a távkonzultáció indul. Ha ez egy mobil applikáció, akkor nyilván maradhat a telefonon, de pl. videochates konzultációhoz a képeket javasolt átpakolni a számítógépre.

    (Szerző: Dr. Tamási Béla PhD.)

    Módosítva: 2020.06.16 22:05, Megjelenés: 2020.06.16 22:05
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Atópiás dermatitisz és ekcéma: Így enyhíthető a viszketés

    Az atópiás dermatitiszben és az ekcémában a legrosszabb a bőr rendkívül erős viszketése. A vakarás csak ingerli a bőrt és még jobban fokozza a viszketést.

    Livedo reticularis

    A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

    Pattanások, gombásodás, barnító krémek - Bőrgyógyászati tévhitek

    Cikkünkben a bőr ápolásával, betegségeinek kezelésével kapcsolatos néhány tévhit eloszlatását kívánjuk elősegíteni.

    Mikor forduljon orvoshoz az aknéval?

    Ha az akne vagy az akne talaján kialakuló hegesedés befolyásolja társas kapcsolatait vagy önértékelését, kérdezze meg bőrgyógyászát a lehetséges kezelésről, illetve arról, hogyan lehet a hegeket eltüntetni.

    A vazelin mint a bőrápolás egyszerű, de olcsó és hatékony eszköze

    A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső hatás miatt nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres ápolását. Sokan sokféle és drága kozmetikumokat használnak erre a célra, holott rendelkezésünkre áll egy sokkal könnyebben és olcsóbban elérhető megoldás is, ez pedig a vazelin. A legtöbb háztartásban megtalálható, de ha éppen nincs otthon, szinte bármelyik patikában beszerezhető.

    Zsíros a bőre? Így ápolja!

    A zsíros bőr gyakran együtt jár tágabb pórusokkal is, ugyanakkor talán kevésbé ráncosodik. Peterman Krisztinának, a Dermatica kozmetikus mesterének, gyógykozmetikusának tanácsait követve pedig a zsíros bőr nyáron is jól karbantartható, a problémái kezelhetők.

    Bőrbetegségek és úszás: Az elkapható fertőzések és tüneteik

    A bőrbetegségeket uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. Ne látogassuk ezen helyeket, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző forrásként tovább terjeszthetjük a kórt.

    Egy ritka betegség: a De Sanctis-Cacchione szindróma

    A De Sanctis-Cacchione szindróma a xeroderma pigmentosum (XP) három klinikai megjelenési formájának egyike, mely szellemi és neurológiai zavarokkal jár.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA