Az alkohol veszélyei

Blog: Fiúsarok - Szerző: Bebe

Alkohol? Mindenkinek a féktelen partik, a nagy bulik a sör és egyéb röviditalok jutnak eszébe. Addig nincs is gond amíg csak ekkor élünk vele. A Nagyobb gond akkor kezdődik amikor már nem bírunk nélküle létezni. Ekkor kialakul a függőség. Ennek a veszélyeiről és ennek a megelőzéséről fogok most írni.

Sokunk közül már kipróbáltuk az alkoholt nem is egyszer. A bulihoz, a meccsnézéshez, különleges alkalmakhoz nyilván hozzátartozik mindez. Nincs is ezzel semmi gond. Sőt még azzal se ha egyszer-egyszer túllövünk a célon és előfordul az ?azt se tudom hol vagyok? szindróma. Mert fiatalok vagyunk megtörténhet. De viszont kialakulhat alkoholizmus, ami azért nem játék.

Az alkoholban etil-alkohol található. Ez jelentősen lassítja az anyagcsere folyamatokat. Hosszú távon potenciális sejtméregnek tekinthetőek. A szívizmot külön károsítja, szívritmuszavar szívinfarktus és magas vérnyomás kíséri. De nem csak a szívet károsítja, az alkoholisták vérszegénnyé vállnak, megnő az elhízás a cukorbetegség és a csontritkulás valószínűsége.

De szervezetünk más részét is elég komolyan roncsolja. A nyelőcső-, a gyomor- a máj- rákok kialakulásának az esélyét az alkohol csak fokozza. Komolyabb esetben már az idegrendszert is károsítja, itt kezek, lábak zsibbadása is végbemehet. Az alkohol hatására szexuális életünk is jelentősen romlik, nálunk impotencia heresorvadás alakulhat ki. Bár hozzánk nem tartozik közvetlenül de a terhes nőknél koraszüléshez, magzatkárosodáshoz vezethet.

De sajnos nem csak biológiailag károsítja szervezetünket a nagymértékű ivászat. Szenvedély betegség alakulhat ki, ezáltal központi szerepbe kerül az alkohol felkutatása, és a végén már az érzelmi élet is teljesen elhalványodik. Gyakori a depresszió kialakulása és az öngyilkosság fontolgatása. Az alkoholista szépen lecsúszik a társadalom ranglétráján. Megromlanak családi kapcsolatai, barátait elveszti - ezek által még többet iszik ? munkahelyéről súlyosabb esetben kidobják.

Ezzel a cikkel nem azt szerettem volna leírni, hogy soha többé ne igyatok egy cseppnyi alkoholt se, mert magamból kiindulva én sem tudnám megtenni. Nem kell felhagyni a bulikkal, a sör és egyéb italok fogyasztásával. A lényeg az hogy tudjuk mi az ahol ?MEGÁLLJT!? kell parancsolnunk!

--- Cs.B ---