Fiúsarok

Szerző: Bebe

A BLOG LEÍRÁSA

Fiatal Férfiaknak Tanácsok tippek - KamaszPanasz

Látogatás: 41871 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Az alkohol veszélyei

2008.09.10.

Alkohol? Mindenkinek a féktelen partik, a nagy bulik a sör és egyéb röviditalok jutnak eszébe. Addig nincs is gond amíg csak ekkor élünk vele. A Nagyobb gond akkor kezdődik amikor már nem bírunk nélküle létezni. Ekkor kialakul a függőség. Ennek a veszélyeiről és ennek a megelőzéséről fogok most írni.

Sokunk közül már kipróbáltuk az alkoholt nem is egyszer. A bulihoz, a meccsnézéshez, különleges alkalmakhoz nyilván hozzátartozik mindez. Nincs is ezzel semmi gond. Sőt még azzal se ha egyszer-egyszer túllövünk a célon és előfordul az ?azt se tudom hol vagyok? szindróma. Mert fiatalok vagyunk megtörténhet. De viszont kialakulhat alkoholizmus, ami azért nem játék.

Az alkoholban etil-alkohol található. Ez jelentősen lassítja az anyagcsere folyamatokat. Hosszú távon potenciális sejtméregnek tekinthetőek. A szívizmot külön károsítja, szívritmuszavar szívinfarktus és magas vérnyomás kíséri. De nem csak a szívet károsítja, az alkoholisták vérszegénnyé vállnak, megnő az elhízás a cukorbetegség és a csontritkulás valószínűsége.

De szervezetünk más részét is elég komolyan roncsolja. A nyelőcső-, a gyomor- a máj- rákok kialakulásának az esélyét az alkohol csak fokozza. Komolyabb esetben már az idegrendszert is károsítja, itt kezek, lábak zsibbadása is végbemehet. Az alkohol hatására szexuális életünk is jelentősen romlik, nálunk impotencia heresorvadás alakulhat ki. Bár hozzánk nem tartozik közvetlenül de a terhes nőknél koraszüléshez, magzatkárosodáshoz vezethet.

De sajnos nem csak biológiailag károsítja szervezetünket a nagymértékű ivászat. Szenvedély betegség alakulhat ki, ezáltal központi szerepbe kerül az alkohol felkutatása, és a végén már az érzelmi élet is teljesen elhalványodik. Gyakori a depresszió kialakulása és az öngyilkosság fontolgatása. Az alkoholista szépen lecsúszik a társadalom ranglétráján. Megromlanak családi kapcsolatai, barátait elveszti - ezek által még többet iszik ? munkahelyéről súlyosabb esetben kidobják.

Ezzel a cikkel nem azt szerettem volna leírni, hogy soha többé ne igyatok egy cseppnyi alkoholt se, mert magamból kiindulva én sem tudnám megtenni. Nem kell felhagyni a bulikkal, a sör és egyéb italok fogyasztásával. A lényeg az hogy tudjuk mi az ahol ?MEGÁLLJT!? kell parancsolnunk!

--- Cs.B ---

Az emo

2008.09.03.

A csapból is az EMO folyik. Mi ez az eddig ismeretlen "mánia": divat vagy életfilozófia? Egy újfajta vírus, amely sorban fertőzi a tiniket? Nézzük, mit kell tudni az emokról!


Valószínűleg már te is halottál a legújabb stílusirányzatról, az emoról. Biztos neked is van pár emo ismerősöd. Hiszen ma már szinte minden fiatal tartozik valamilyen emo-kategóriába: anti, saucy, pózer, scene, stb. . . Rózsaszín vagy fekete pólók, szegecses övek, kockás, pöttyös cuccok, előrefésült haj, feketére kihúzott szemek, sötétre festett körmök, rockos, mégis érzelmes jellegű dalok. Ők az emo fiatalok. A megjelenésük megosztja a közvéleményt, de ők csak önmagukat, és az érzéseiket akarják kifejezni.


Mit jelent pontosan az EMO kifejezés?   


 A szó egy rövidítés, amely az angol emotional/emotionally (magyarul: érzelem/érzelmes) kifejezés (ek) ből ered. Egy 1985-ben kialakult zenei irányzatot definiáltak vele. Néhány amerikai zenész úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják az egyre durvuló rock és punk dallamokat, és valami újba kezdenek. Az így kikísérletezett hangzásvilágot kezdték emonak nevezni. Ahogy múltak az évek, az emo stílus egyre több rajongóra tett szert, ám a nagy hódítás még váratott magára. Az internet berobbanásával, azonban az emo kultúra is nagyobb lehetőséget kapott, a különböző előadók dalai kézről-kézre jártak a világhálón. A Teen People magazin adta meg a végső lökést: a lap szerkesztői ugyanis 1998-ban a legmenőbb irányzatnak nevezték a stílust.


 

Kik az  EMOK?                                                                                                                                                     Azokat az előadókat sorolták ebbe a stílusba, akik a többieknél mélyebb szövegtartalommal és érzelmesebb dallamokkal rukkoltak elő. Nem véletlen, hogy e bandák tagjai legtöbbször fekete ruhát hordanak, sötétre festik a hajukat, a szemüket és a körmüket. A hajukat ráadásul megnövesztik, és hagyják, hogy egy része a szemükbe hulljon. Jellemző hogy a fiúk is festik magukat, és sokak szerint úgy néznek ki, mintha lányok lennének. Életfelfogásuk borús, sokat gondolkoznak a halálon, és egyesek öngyilkosságot is megpróbálnak. Vannak, akik vagdossák az ereiket, majd a hegeket karkötőkkel takarják el. Érdekes lehet, hogy egy ideig csak emo fiúk léteztek, a lányok között nem volt annyira népszerű ez az irányvonal. Végül annyira divatba jött, hogy a csajok koppintani kezdték a srácok külsejét.


A stílus rajongói a zenehallgatás mellett, a bandák külső jegyeit is lemásolták, így ma már nem csodálkozunk egy olyan fiún, akinek feketére festett szemei és körmei vannak. Természetesen az emo stílushoz nem tartozik hozzá az, hogy emo bandák rajongói legyenek, más zenéket is hallgatnak, de általában ez jellemző. Egy emo személy jellemzői a túlzott érzékenység, sértődékenység, szégyenlősek, csendesek, nyomottak, szomorúak, lehangoltak. Nagyon hajlamosak a depresszióra, könnyen ?meghasad a szívük?. Az emo zene ezért érzelmekkel telített és leginkább a szerelem és az idő témához kapcsolódik emellett a magány, harag, a kapcsolati problémákra épít. A stílust végül azok a fiatalok kezdték másolni, akik egyetlen (addig ismert) irányzatban sem találták meg a helyüket. Itt leírnék pár emo-zenekart: Panic At The Disco! , Fall Out Boy, Anti Fitness Klub, No thanx, AFI, My Chemical Romance (bár az a zenekar nagyon tiltakozik az emo besorolástól, mégis általában így szokták azonosítani őket. )  1. Emo, avagy ?sima emo?: Az alapszín fekete, amit szürkével, rózsaszínnel kevernek. Csőnacit hordanak, hajuk a szemükben, és sötétek a körmeik.

  2. Pózer: Ők a divat-emok. Nem az emo érzést szeretik, hanem a kinézetet, ezért úgy öltözködnek.

  3. Saucy-emo: Az emo legújabb ?alfaja?. Akár happy-emoknak is lehetne őket nevezni. Érzelmes, vidám, de gyakran hangulatemberek. Az öltözködésről: színes hajpántok, extrém, de divatos ruhák. Ők nem a sötét színvilágot részesítik előnyben, hanem az élénk, vidám színeket.

  4. Scene: Itt az öltözködés a lényeg. Mindig egyénien öltözködnek, tehát nagyon nem lehet meghatározni. Megbotránkoztató, extrém, de azért divatos ruhákat hordanak.


Nos, én ezzel a cikkel nem szeretnék egyik oldalra sem állni. Nekem semmi bajom sincs az emokkal, szerintem ugyanolyan rendes emberek is lehetnek, mint a többiek. Az, hogy a külsőjükkel így fejezik ki a lelkivilágukat, szerintem teljesen magánügyük. Emelett én sose leszek emo. . . Remélem, hogy ezután a cikk után senki nem fog úgy tekinteni az emokra, mint közellenségekre, hoszen el kell fogadni, hogy valaki így fejezi ki magát.


--- Gy. A ---


Borotválkozás - De hogyan?

2008.08.27.

Ránk, férfiakra az a feladat jutott, hogy sajnos borotválkoznunk kell a serdülő kor küszöbétől egészen életünk végéig. Annyira nem rossz dolog ez, de ki gondolná, hogy ezt is tanulni kell és nem elég csak egy benedvesített arcon keresztülhozni a pengét? Na de lássuk mi minden szükséges ahhoz, hogy ápolt arcbőrünk legyen.


Először is nem árt felpuhítani az adott bőrfelületet, ezt egy meleg vízben benedvesített törölközővel oldhatjuk meg egyszerűen, de van erre külön kifejlesztett mosdókesztyű is. Itt a szőrszálakat a meleg gőz puhítja fel ez által könnyebbé téve a borotválkozást.


Ezt a bőrt az igazi szakik szerint át kellene még radírozni. Ami bár hasznos, hiszen a zsíros szennyezett bőrt eltávolítja és a szálakat úgy ahogy elválasztja az arcunktól,de időigényes és magamból kiindulva ezt a fázist gyakran ki szoktam hagyni. De ha van, időnk mindenképpen végezzük el ezt is egy szappan alakú radírral melyet a bőrbe kell masszírozni.


Ezek után jöhet a Borotvazselé vagy borotva hab. Ezt mindenképpen egyenletesen oszlassuk el az arcunkon. Ennek lényege hogy a szőrszálak azáltal hogy magukba szívják a gélt vagy a habot, kiemelkednek így a penge még mélyebben tudja eltávolítani azt.


A Borotválkozás utáni kellemetlenséget többféleképpen szüntethetjük meg. Igazából már magánál a borotválkozásnál figyelnünk kell. Próbáljunk meg ne izomból borotválkozni. Mindig a szál növekedésével megegyező irányba húzzuk a pengét. És ne akarjuk egy húzással eltüntetni az összes szőrt. Kétszer háromszor is visszatérhetünk ugyanarra a bőrfelületre. Figyeljünk arra is hogy például a nyakon más irányba nő a szőr.


A Borotválkozás utolsó mozzanatként pedig egy hidratáló tonikkal, vagy balzsammal nyugtassuk le a bőrt. Ezáltal csökkenni fog a bőrpír és a bőr irritációja. Ha ezeket betartjátok biztos hogy nem szenvedés lesz a borotválkozás, és garantáltan ápolt leszel!


--- Cs.B ---

A sör – talán nem is olyan káros?

2008.08.13.

Egy igazi férfias téma következik ez pedig nem más, mint a sör. Ez az ital valahogy a férfiasság jelképévé vált, és összenőtt a meccsnézéssel is. De valójában nem is olyan káros, mint hinnénk, sőt jótékony hatása is van. De azért ne bízzuk, el magunkat nem lehet emiatt naphosszat sört vedelni. Lássuk, miben is segít nekünk a sör.


Ha azon kezdünk el gondolkodni, hogy az alkoholnak jótékony hatása is van, egyből a bor jut eszünkbe. Ezt a Franciák hozták be a köztudatba, amit bizonyítottak is, ugyanis naponta egy-egy pohár bor csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Nem beszélve arról hogy a hamísítatlan szőlőbornak nincs párja


Azonban a sör is megérdemli ugyanezt a helyet. A Sör tulajdonképpen úgynevezett jó koleszterint termel, ami csökkenti a vérrögök kialakulását, és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A nőknél napi 1, a férfiaknál napi 2 pohár, ami még jótékony hatással bír. Az agyat is serkenti, idősebb korban. Tehát ha most mértéktelenül iszunk, azzal inkább rontunk helyzetünkön, mint javítunk.


De figyelni kell, hiszen sajnos minket is érinthet, sokkal nagyobb a kockázat a mellrák kialakulására, ha több alkoholt fogyasztunk a kelleténél. Ha már sörözünk, mindig figyeljünk az alkohol tartalomra, és a gyümölccsel és különböző vitaminokkal dúsított sörök nyilván sokkal egészségesebbek.


Ezzel a cikkel nem azt szerettem volna leírni, hogy mostantól ész nélkül lehet vedelni, mert az jó. Csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy kis mértékben még gyógyír is lehet. De természetesen nem az alkoholizmus az, amire itt buzdítok mindenkit. Hanem arra próbálok kilyukadni, hogyha mértékkel, fogyasztjuk eme remek nedűt akkor nemhogy hátrányunk, hanem még előnyünk is származhat ebből!


--- Cs.B ---

Nassoljunk okosan!

2008.08.06.

A következő cikk nem is igazán a fiúsarok témakörébe tartozik, de talán mi férfiak hajlamosabbak vagyunk arra hogy sörhasat eresszünk akár fiatal korban is. Na most ha már nem bírjuk megállni hogy nassoljunk akkor legalább figyeljünk oda arra hogy mit.

Sokan a napi 3 főétkezés közben szoktunk úgymond ?csipegetni? nassolni. Egyre többen tudjuk, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás mégis belesünk abba a hibába hogy levesszük a polcról a tele káros anyaggal lévő terméket. Természetesen nem azt jelenti az egészséges táplálkozás hogy nem lehet egy szelet csokit se megenni! De figyeljünk oda mit hogyan és mikor eszünk.

Miután ezekben az édességekben mesterséges ízfokozók és E betűk egész hada áll nem csoda, hogy újra és újra belekóstolunk. Sokszor kötődik ez valamilyen szokáshoz, például meccs nézés, olvasás stb. De sok embernek ez a mindennapi stressz oldása. Van akit megnyugtat, boldogsággal tölt el csak éppen azt nem veszi figyelembe hogy ezzel mekkora kárt okoz szervezetének. Sajnos a mai boltban kapható nassok mind ilyen hatást válthatnak ki. Sőt a sok mesterséges íz még egyfajta függőséget is, amit észre se veszünk.

Mit lehet ellene tenni?

Merül föl kérdés most sokatokban! A Válasz kézenfekvőbb mint gondolnánk. Ha mérhetetlen a vágyunk arra hogy valamit rágcsáljunk akkor próbáljunk növényi eredetű snackeket vagy gyümölcsöket fogyasztani. Talán a gyümölcs azért jobb mert édességiránti vágyunkat is jelentősen csökkenti mindeközben pedig rengeteg egészséges vitamint juttat a szervezetünkbe Ha a cél energia felvétele akkor pedig a mesterséges ízfokozók és az E betűk rengetege helyett válasszuk a természetes ízeket, a rostban és vitaminban gazdag élelmiszereket.

Zárószónak pedig annyi, hogy ha ezekre odafigyelünk akkor biztos, hogy tettünk valamit egészségünk megőrzése érdekében. És amit több ideig tart elkészíteni mint kivenni a csomagolásból, nos az valószínű kevésbé árt egészségünknek!

--- Cs.B ---

Mikor kezdjem?

2008.07.30.

Biztos sokatokban merült már fel ez a kérdés. Az első szexuális együttlétet követheti öröm, boldogság, de sajnos szorongás zárkózottság is. Ezért jó, ha kellőképpen felkészülünk, ugyanis minél felkészültebbek vagyunk, annál kisebb kár okozunk.


A Mai világban felgyorsult az életünk. Testi érettségünk már sokkal hamarabb kialakul, mint a lelki. Ezért is nagyon fontos, az hogy megfelelő tudásanyaggal rendelkezzünk. Miután ma már akarva akaratlanul belebotlunk a szex oldalakba, és különböző reklámokba vagy filmekbe így elkerülhetetlen, az hogy egyre kisebb korba érdekeljen minket ez.


Az első aktushoz rengeteg szélsőséges érzelem kötődhet. Öröm boldogság de teljes kiábrándulás is. Meg kell értenünk partnerünket. És neki is meg kell, hogy értsen minket. Ezért fontos hogy az első alkalom bizalmas kapcsolatban jöjjön létre.


Akkor lehet igazán jó, ha az első együttlétre nem kíváncsiságból vagy kortársi nyomásból kerül sor. Mindenképpen biztos kapcsolatban legyen, és meg kell értenünk partnerünk igényeit. Nekünk fiúknak pedig azt is, hogy míg nekünk az első alkalom is örömet okoz, addig a lányoknál ez nem biztos, hogy így van. Nekik sokkal nehezebb a dolguk, de ha segítünk nekik, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy őket is öröm tölti el.


A Szexuális élet felé folyamatosan vezet az út. A kézfogástól indul és eleinte a csók is hatalmas örömet, okoz. De aztán jön a petting ahol már egymás intim pontjait, próbáljuk felfedezni. Majd pedig maga a szex. Viszont fontos mind a pettingnél mind pedig a szexnél hogy semmiféleképpen ne kerüljön ondó a hüvelybe. (ügyelve itt pl. a kezekre!) Talán a legjobb módszer a gumióvszer, de a fogamzásgátlási módszerek előnyeit és hátrányait máshol taglaltam.


Amit még fontos megemlíteni az a partnercserék. Gyakran esnek ugyanis a fiatalok abba a hibába, hogy egyik kapcsolatból a másikba menekülünk ez által akár több partnerrel is, létesítünk szexuális kapcsolatot. Ugyanis a rengeteg partner egyfajta kiégéshez vezethet. Hiányoznak az érzelmek, ezért kezdünk újabb és újabb kapcsolatba. De ugye az nem lesz olyan, hiszen komoly érzelmek nélkül mit sem ér a szex. Mi pedig férfiak figyeljünk, arra hogy ne becsüljük le partnerünket, és soha ne feledkezzünk meg az ő igényeiről. Itt se felejtsünk el, védekezni a nem betegségek ellen!


Zárszónak pedig csak annyi, hogy ha jól fel vagyunk készülve és biztonságos kapcsolatban, megfelelően védekezve létesítünk először nemi életet akkor szép emlék, lehet. Ugyanis a babát nem a gólya hozza.


--- Cs.B ---

Már egy száltól is függő lehetsz!

2008.07.23.

Korunk egyik legnagyobb "népbetegsége" a dohányzás. Nagyrészt a férfiakra volt jellemző de az utóbbi 10 évben a nők is kezdenek felzárkózni ebben a csúnya versenyben. Hiába korlátozzák minden nyilvános helyen, és hiába nem lehet reklámozni, mégis töretlen a "sikere". Most egy érdekes kutatás eredményeit szeretném megosztani veletek.


Új-zélandi tudósok kutattak 14-15 évesek körében. Mintegy 96 000 fiatalt kérdeztek meg dohányzási szokásaikról az eredmény meglepő volt.


Az első réteg, a rendszeresen dohányzó - mint ahogy azt gondoltuk - nem tudja leküzdeni nikotinvágyát. A Második réteg, aki ritkában dohányzik (heti 1-2 száll), nos itt is győzött a nikotin. Viszont ami ennél is megdöbbentőbb az, az, hogy akik bevallásuk szerint havi 1 szálat vagy kevesebbet szívnak, sajnos 46%-uk itt se bírja ki egy szál elszívása nélkül.


A kutatók továbbmentek és elkezdték vizsgálni, hogy ki hogyan szokott rá. Érdekes dolgot találtak. 10%-uk az első szál elszívása után 2-3 napon belül újra rágyújtott, 25%-uknál pedig ez a nikotinhiány egy hónapon belül jelentkezett. Érdekes. Ezek szerint már egy száltól is rá lehet szokni? A Válasz: IGEN.


Nos sajnos, ha már függő lettél, szeretnék segítséget adni, ahhoz hogy hogyan szokjál le róla. Persze ez kétemberes, neked is erősen el kell határoznod, hogy tényleg abbahagyod.


A legelterjedtebb módszerek a nikotinpótló tapaszok. Ezeknek a lényege nem más, minthogy pótolják a szervezet nikotin-hiányát. Mindezt egyre kevesebb adagban. Maga a kezelés általában 3 hónapon át tart. Nagy előnye hogy nem igényel szakmai tudást és orvosi ajánlás nélkül is beszerezhető.


A Másik szintén ajánlás nélkül a leszokást elősegítő gyógyszer a tabletták, vagy rágók. Ezeknek az adagolását az ember magának végezheti. Azonban ha nem szeretünk rágózni kiváló megoldást, nyújt a nyelv alatt elolvadó tabletta is, amely ugyanazt a hatást biztosítja.


Ha már ezek sem segítenek bizony akkor orvoshoz, kell fordulni. Az utóbbi években kezdenek elterjedni a gyógyszer alapú készítmények. Ezek magát a sóvárgást csökkentik, és az akaraterőt növelik. A Dohányzásról leszokók tapaszok által elért 5-10%ával szemben ezzel a módszerrel a leszokni vágyók, több mint 30%-a sikeresen leszokott.


Kapható a gyógyszertárakban egy Nicobrevin nevezetű vény nélkül kapható gyógyszer, ami egy kis nyugalmat ad nekünk és segíti csökkenteni nikotin utáni mérhetetlen vágyunkat.


Ne keseredjünk el, ha azonnal nem fog sikerülni! Próbálkozzunk újra és újra más-más módszerekkel is. Ne feledjétek nem elég, az hogy megveszem a tapaszt és felrakom magamra, egy nagy adag akaraterő és elhatározás is szükséges! Remélem segítettem!


Csépány Bálint

Férfi fogamzásgátlás

2008.07.14.

Ahogy növünk, lassan elkezd minket is érdekelni a másik nem, és egy idő után nem érjük be kézfogással és a csókkal bizony-bizony lassan az ágy, következik. Igen, de hogyan is lássak hozzá? Merül fel a kérdés. Magát a "technikát" nem hiszem, hogy magyaráznom kell, hiszen ma az internet által olyan világban élünk ahol 10 éves korunktól tudjuk mit, hova és mikor kell. Most inkább a biztonságos szexről, a fogamzásgátlásról fogok írni különösen kitérve arra hogy-hogy is, megy ez nálunk fiúknál.


Talán a legelső módszer, ami eszünkbe jut az óvszer használata. Nem véletlen, hiszen rengeteg előnye van. Nemcsak az ondó hüvelybe kerülését akadályozza meg de, ugyanakkor véd korunk fiatalokat is érintő nemi betegségeivel (AIDS, Syphilis) szemben is. Szintén mellette szól az is, hogy könnyen beszerezhető, olcsó és használata is könnyű. Viszont vigyázni kell, hiszen rossz tárolás mellett kiszakadhat és ez által használhatatlan lesz.


Második módszer a megszakított közösülés. Ennek a módszernek talán az egyik legnagyobb a rizikófaktora, én semmiképpen sem ajánlanám. Ugyanis nagy gyakorlat kell ahhoz és hatalmas önuralom, hogy megfelelő pillanatban kivitelezzük ezt a mozdulatot. Ráadásul még ekkor se biztos korántsem, hogy nem került ondó a partnerünkbe, hiszen előbb is távozhat kismennyiségben. Ugyanakkor még egy nagy hátránya, hogy a nemi betegségekkel szemben semmilyen védelmet nem nyújt.


Bemutatnék másfajta módszereket is, amelyek nem fizikailag, hanem hormonális módon akadályozzák meg a megtermékenyülést.


Sajnos jelenleg még nincsenek olyan kimondottan férfiaknak kifejlesztett Anti-bébi tabletták, amelyek 100%osan megbízhatóak lennének. Nagyon rég óta kísérleteznek ezzel, de sokan félnek tőle, amit talán jogosnak is tartok. Magas áruk és mellékhatásuk miatt sokan ódzkodnak tőle. Hiszen ezeknek, a tablettáknak elsősorban a sperma termelődését kellene megakadályozniuk de, sokszor ez visszafordíthatatlan meddőséget okoz. Fiataloknak nem ajánlanám.


A Hormonok talán az első tabletta alapú kísérletezések voltak. Elsőként a Gyapotmagból kivont szerekkel kezdtek kísérletezni, de sajnos ennek túl nagy volt a kockázata és gyorsan meddőséget okozott.


Viszont mostanában a tesztoszteronnal végeznek kutatásokat, amely már valamivel biztonságosabbnak néz, ki mint elődje. Különböző anyagokkal keverve viszont csak 50-90 % -os hatásfokot lehet vele elérni. Nem beszélve, arról hogy 1-3hetente kell beadni izomzatba injekcióval. Teljes biztonságot ez se nyújt de, folyamatban van egy tesztoszteron alapú szer kifejlesztése is. A leghatásosabb hormonoknak a GnRH alapú szerek mondhatóak. Viszont ezeknek hátulütőjük hogy 1-2 havonta injekcióval kell a szervezetbe juttatni, és méregdrágák.


A műtéti módszereket most nem taglalnám. Fiatal korban abszolult nem javasolt, sőt nem is lehet 35 év alatt némelyik műtétet. Bár tény és való hogy hatásfokuk nagy de vannak esetek ahol visszafordíthatatlan kárt, okoznak.


Az összes közül fiatalkorban mindenképpen a gumióvszert javasolnám, hiszen téllég veszélytelen nagy a hatásfoka és olcsó. Remélem sikerült segítenem!


Csépány Bálint

Férfiak a tükör előtt

2008.07.10.

Napjainkban már szinte fele-fele arányban találunk a boltban női és férfi szépségápoló szereket. Igen ám, de fogalmunk sincs arról, hogy melyiket válasszuk. Ehhez próbálok most segítséget nyújtani mindenféle reklámozás nélkül. Hiszen a világ megváltozott körülöttünk, míg nagyapáink tisztasági csomagja összvissz egy borotvából és egy szappanból állt, addig a miénk már egy teljesen más minden részletre kiterjedő komplett kis wellness szalon.

Hát fogjunk is bele! Amint elérjük a "kisfelnőtt" vagy divatosabb nevén kamaszkort, nekünk fiúknak/férfiaknak (ki-ki mit gondol magáról, azt veszi fel) a legeslegelső problémánk a borotválkozás. Mondhatnánk hogy igen, de mi van, ha én szakállas akarok lenni?  Én nem ajánlanám a szakállt több okból sem. Elsősorban ma már nem divat, másodsorban pedig még nem olyan erős a szőr az arcunkon és ez által kissé bután néz ki a dolog. Majd 50 év felett mikor már az unokát várjuk akkor, talán, de addig semmiképp.

De térjünk vissza hozzánk fiatalokhoz! Amikor megjelennek az első szőrszálak, nem kell egyből a boltba rohanni és bevásárolni egy komplett borotválkozó szettet. Viszont ha már menthetetlen a helyzet és a saját unokatestvérünk megijed tőlünk, akkor bizony nincs mit tenni, borotválkozni kell, és be kell látni: újabb dolog, amely azt mutatja, nem sok van hátra édes gyermekkorunkból.

Igen ám, de miként? Hogyan? A reklámok ezer lehetőséget dobnak elénk az eldobható borotvától a villanyborotváig szinte mindent. Ha a villanyborotválást választjuk mindenféleképpen, használjunk ún. "preshave" tonikokat amelyek kiemelik szőrszálakat. Ha a pengés megoldást választjuk, akkor mindenképpen több pengés borotvákat használjunk, hiszen ezekkel sokkal simább felület érhető el. Viszont ezeknél alkalmazni kell borotvahabot vagy zselét, amelyek fellazítják a szőrszálakat és védenek attól, hogy megvágjuk magunkat. Ne borotválkozzunk eleinte túl gyakran, hiszen ez által pont az ellenkező hatást váltjuk ki, azt, hogy a szőr megerősödik és még jobban látható lesz. A borotvát mindig a növési iránnyal megegyező módon húzzuk, ellenkező esetben a bőrfelület pattanásos, kiütéses lehet. Borotválkozás után öblítsük le arcunkat, és alkoholmentes tonikot használjunk a bőr megnyugtatására.

Másik probléma a fiúknál még a pattanásos bőr és ennek kezelése. Rengeteg terméket dobnak itt is az orrunk elé, a bőség zavara fordul elő. Viszont mikor megválasztjuk ezeket a pattanás elleni tonikokat, olvassuk el a hátoldalán az apró betűt! Mindenképpen a bőrtípusunkhoz válasszunk, erről a kozmetikus adhat felvilágosítást. A tonikot pamaccsal reggel-este vigyük fel, fontos a rendszeresség. Ha ez nem oldaná meg a gondunkat, akkor forduljunk kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz.

Szintén nagy kérdés a dezodorok megválasztása. Általában ezt is magunkhoz igazítsuk, és ne bízzunk meg vakon a reklámokban. Próbáljunk ki többet is, hiszen serdülőkorban sokkal inkább hajlamosak vagyunk izzadni. A nagyobb hatású, több órás védelemmel reklámozott termékek nem biztos, hogy mindig azt tudják, ami rá van írva, de nincs kizárva. Igazából reggel ajánlott ezeknek a dezodoroknak a használata, és zuhanyzás után. A zuhanyzást nem helyettesíti! Az illatok skálája ma már szintén változatos, nem hiszem, hogy lenne olyan fiatal, aki ne találna magának valót!

A Tusfürdőkkel tulajdonképpen ugyanez a helyzet. Ha zuhanyunk, fokozottan figyeljünk oda azokra a testrészekre, ahol a legjobban izzadunk. A tusfürdő megválasztása tulajdonképpen nem kötött, maximum a bőrtípusunknak megfelelően választhatunk. Viszont kerüljük a 2 az 1-ben nevezetű sampon és tusfürdő kombinációkat. A hajápolásról a fodrászunknál is kérhetünk tanácsot, de ha magunk választunk, akkor figyeljünk oda, hogy a hajunknak megfelelően válasszunk. Ne mossunk túl gyakran hajat, elég hetente kétszer is samponnal. Természetesen zuhanyzáskor átöblíthetjük, de sampont ne használjunk!

Körülbelül ezek lettek volna a legfontosabb tanácsok nagyvonalakban. Egyes részek - mint például a pattanásos bőr - hosszabban kifejtve is olvasható lesz hamarosan. Addig is figyeljetek oda, és ne higgyetek mindig a reklámoknak!

Csépány Bálint