Az emo

Blog: Fiúsarok - Szerző: Bebe

A csapból is az EMO folyik. Mi ez az eddig ismeretlen "mánia": divat vagy életfilozófia? Egy újfajta vírus, amely sorban fertőzi a tiniket? Nézzük, mit kell tudni az emokról!

Valószínűleg már te is halottál a legújabb stílusirányzatról, az emoról. Biztos neked is van pár emo ismerősöd. Hiszen ma már szinte minden fiatal tartozik valamilyen emo-kategóriába: anti, saucy, pózer, scene, stb. . . Rózsaszín vagy fekete pólók, szegecses övek, kockás, pöttyös cuccok, előrefésült haj, feketére kihúzott szemek, sötétre festett körmök, rockos, mégis érzelmes jellegű dalok. Ők az emo fiatalok. A megjelenésük megosztja a közvéleményt, de ők csak önmagukat, és az érzéseiket akarják kifejezni.

Mit jelent pontosan az EMO kifejezés?   

 A szó egy rövidítés, amely az angol emotional/emotionally (magyarul: érzelem/érzelmes) kifejezés (ek) ből ered. Egy 1985-ben kialakult zenei irányzatot definiáltak vele. Néhány amerikai zenész úgy döntött, hogy maguk mögött hagyják az egyre durvuló rock és punk dallamokat, és valami újba kezdenek. Az így kikísérletezett hangzásvilágot kezdték emonak nevezni. Ahogy múltak az évek, az emo stílus egyre több rajongóra tett szert, ám a nagy hódítás még váratott magára. Az internet berobbanásával, azonban az emo kultúra is nagyobb lehetőséget kapott, a különböző előadók dalai kézről-kézre jártak a világhálón. A Teen People magazin adta meg a végső lökést: a lap szerkesztői ugyanis 1998-ban a legmenőbb irányzatnak nevezték a stílust.

Kik az  EMOK?                                                                                                                                                     Azokat az előadókat sorolták ebbe a stílusba, akik a többieknél mélyebb szövegtartalommal és érzelmesebb dallamokkal rukkoltak elő. Nem véletlen, hogy e bandák tagjai legtöbbször fekete ruhát hordanak, sötétre festik a hajukat, a szemüket és a körmüket. A hajukat ráadásul megnövesztik, és hagyják, hogy egy része a szemükbe hulljon. Jellemző hogy a fiúk is festik magukat, és sokak szerint úgy néznek ki, mintha lányok lennének. Életfelfogásuk borús, sokat gondolkoznak a halálon, és egyesek öngyilkosságot is megpróbálnak. Vannak, akik vagdossák az ereiket, majd a hegeket karkötőkkel takarják el. Érdekes lehet, hogy egy ideig csak emo fiúk léteztek, a lányok között nem volt annyira népszerű ez az irányvonal. Végül annyira divatba jött, hogy a csajok koppintani kezdték a srácok külsejét.

A stílus rajongói a zenehallgatás mellett, a bandák külső jegyeit is lemásolták, így ma már nem csodálkozunk egy olyan fiún, akinek feketére festett szemei és körmei vannak. Természetesen az emo stílushoz nem tartozik hozzá az, hogy emo bandák rajongói legyenek, más zenéket is hallgatnak, de általában ez jellemző. Egy emo személy jellemzői a túlzott érzékenység, sértődékenység, szégyenlősek, csendesek, nyomottak, szomorúak, lehangoltak. Nagyon hajlamosak a depresszióra, könnyen ?meghasad a szívük?. Az emo zene ezért érzelmekkel telített és leginkább a szerelem és az idő témához kapcsolódik emellett a magány, harag, a kapcsolati problémákra épít. A stílust végül azok a fiatalok kezdték másolni, akik egyetlen (addig ismert) irányzatban sem találták meg a helyüket. Itt leírnék pár emo-zenekart: Panic At The Disco! , Fall Out Boy, Anti Fitness Klub, No thanx, AFI, My Chemical Romance (bár az a zenekar nagyon tiltakozik az emo besorolástól, mégis általában így szokták azonosítani őket. )

  1. Emo, avagy ?sima emo?: Az alapszín fekete, amit szürkével, rózsaszínnel kevernek. Csőnacit hordanak, hajuk a szemükben, és sötétek a körmeik.
  2. Pózer: Ők a divat-emok. Nem az emo érzést szeretik, hanem a kinézetet, ezért úgy öltözködnek.
  3. Saucy-emo: Az emo legújabb ?alfaja?. Akár happy-emoknak is lehetne őket nevezni. Érzelmes, vidám, de gyakran hangulatemberek. Az öltözködésről: színes hajpántok, extrém, de divatos ruhák. Ők nem a sötét színvilágot részesítik előnyben, hanem az élénk, vidám színeket.
  4. Scene: Itt az öltözködés a lényeg. Mindig egyénien öltözködnek, tehát nagyon nem lehet meghatározni. Megbotránkoztató, extrém, de azért divatos ruhákat hordanak.

Nos, én ezzel a cikkel nem szeretnék egyik oldalra sem állni. Nekem semmi bajom sincs az emokkal, szerintem ugyanolyan rendes emberek is lehetnek, mint a többiek. Az, hogy a külsőjükkel így fejezik ki a lelkivilágukat, szerintem teljesen magánügyük. Emelett én sose leszek emo. . . Remélem, hogy ezután a cikk után senki nem fog úgy tekinteni az emokra, mint közellenségekre, hoszen el kell fogadni, hogy valaki így fejezi ki magát.

--- Gy. A ---