Már egy száltól is függő lehetsz!

Blog: Fiúsarok - Szerző: Bebe

Korunk egyik legnagyobb "népbetegsége" a dohányzás. Nagyrészt a férfiakra volt jellemző de az utóbbi 10 évben a nők is kezdenek felzárkózni ebben a csúnya versenyben. Hiába korlátozzák minden nyilvános helyen, és hiába nem lehet reklámozni, mégis töretlen a "sikere". Most egy érdekes kutatás eredményeit szeretném megosztani veletek.

Új-zélandi tudósok kutattak 14-15 évesek körében. Mintegy 96 000 fiatalt kérdeztek meg dohányzási szokásaikról az eredmény meglepő volt.

Az első réteg, a rendszeresen dohányzó - mint ahogy azt gondoltuk - nem tudja leküzdeni nikotinvágyát. A Második réteg, aki ritkában dohányzik (heti 1-2 száll), nos itt is győzött a nikotin. Viszont ami ennél is megdöbbentőbb az, az, hogy akik bevallásuk szerint havi 1 szálat vagy kevesebbet szívnak, sajnos 46%-uk itt se bírja ki egy szál elszívása nélkül.

A kutatók továbbmentek és elkezdték vizsgálni, hogy ki hogyan szokott rá. Érdekes dolgot találtak. 10%-uk az első szál elszívása után 2-3 napon belül újra rágyújtott, 25%-uknál pedig ez a nikotinhiány egy hónapon belül jelentkezett. Érdekes. Ezek szerint már egy száltól is rá lehet szokni? A Válasz: IGEN.

Nos sajnos, ha már függő lettél, szeretnék segítséget adni, ahhoz hogy hogyan szokjál le róla. Persze ez kétemberes, neked is erősen el kell határoznod, hogy tényleg abbahagyod.

A legelterjedtebb módszerek a nikotinpótló tapaszok. Ezeknek a lényege nem más, minthogy pótolják a szervezet nikotin-hiányát. Mindezt egyre kevesebb adagban. Maga a kezelés általában 3 hónapon át tart. Nagy előnye hogy nem igényel szakmai tudást és orvosi ajánlás nélkül is beszerezhető.

A Másik szintén ajánlás nélkül a leszokást elősegítő gyógyszer a tabletták, vagy rágók. Ezeknek az adagolását az ember magának végezheti. Azonban ha nem szeretünk rágózni kiváló megoldást, nyújt a nyelv alatt elolvadó tabletta is, amely ugyanazt a hatást biztosítja.

Ha már ezek sem segítenek bizony akkor orvoshoz, kell fordulni. Az utóbbi években kezdenek elterjedni a gyógyszer alapú készítmények. Ezek magát a sóvárgást csökkentik, és az akaraterőt növelik. A Dohányzásról leszokók tapaszok által elért 5-10%ával szemben ezzel a módszerrel a leszokni vágyók, több mint 30%-a sikeresen leszokott.

Kapható a gyógyszertárakban egy Nicobrevin nevezetű vény nélkül kapható gyógyszer, ami egy kis nyugalmat ad nekünk és segíti csökkenteni nikotin utáni mérhetetlen vágyunkat.

Ne keseredjünk el, ha azonnal nem fog sikerülni! Próbálkozzunk újra és újra más-más módszerekkel is. Ne feledjétek nem elég, az hogy megveszem a tapaszt és felrakom magamra, egy nagy adag akaraterő és elhatározás is szükséges! Remélem segítettem!

Csépány Bálint