Férfi fogamzásgátlás

Blog: Fiúsarok - Szerző: Bebe

Ahogy növünk, lassan elkezd minket is érdekelni a másik nem, és egy idő után nem érjük be kézfogással és a csókkal bizony-bizony lassan az ágy, következik. Igen, de hogyan is lássak hozzá? Merül fel a kérdés. Magát a "technikát" nem hiszem, hogy magyaráznom kell, hiszen ma az internet által olyan világban élünk ahol 10 éves korunktól tudjuk mit, hova és mikor kell. Most inkább a biztonságos szexről, a fogamzásgátlásról fogok írni különösen kitérve arra hogy-hogy is, megy ez nálunk fiúknál.

Talán a legelső módszer, ami eszünkbe jut az óvszer használata. Nem véletlen, hiszen rengeteg előnye van. Nemcsak az ondó hüvelybe kerülését akadályozza meg de, ugyanakkor véd korunk fiatalokat is érintő nemi betegségeivel (AIDS, Syphilis) szemben is. Szintén mellette szól az is, hogy könnyen beszerezhető, olcsó és használata is könnyű. Viszont vigyázni kell, hiszen rossz tárolás mellett kiszakadhat és ez által használhatatlan lesz.

Második módszer a megszakított közösülés. Ennek a módszernek talán az egyik legnagyobb a rizikófaktora, én semmiképpen sem ajánlanám. Ugyanis nagy gyakorlat kell ahhoz és hatalmas önuralom, hogy megfelelő pillanatban kivitelezzük ezt a mozdulatot. Ráadásul még ekkor se biztos korántsem, hogy nem került ondó a partnerünkbe, hiszen előbb is távozhat kismennyiségben. Ugyanakkor még egy nagy hátránya, hogy a nemi betegségekkel szemben semmilyen védelmet nem nyújt.

Bemutatnék másfajta módszereket is, amelyek nem fizikailag, hanem hormonális módon akadályozzák meg a megtermékenyülést.

Sajnos jelenleg még nincsenek olyan kimondottan férfiaknak kifejlesztett Anti-bébi tabletták, amelyek 100%osan megbízhatóak lennének. Nagyon rég óta kísérleteznek ezzel, de sokan félnek tőle, amit talán jogosnak is tartok. Magas áruk és mellékhatásuk miatt sokan ódzkodnak tőle. Hiszen ezeknek, a tablettáknak elsősorban a sperma termelődését kellene megakadályozniuk de, sokszor ez visszafordíthatatlan meddőséget okoz. Fiataloknak nem ajánlanám.

A Hormonok talán az első tabletta alapú kísérletezések voltak. Elsőként a Gyapotmagból kivont szerekkel kezdtek kísérletezni, de sajnos ennek túl nagy volt a kockázata és gyorsan meddőséget okozott.

Viszont mostanában a tesztoszteronnal végeznek kutatásokat, amely már valamivel biztonságosabbnak néz, ki mint elődje. Különböző anyagokkal keverve viszont csak 50-90 % -os hatásfokot lehet vele elérni. Nem beszélve, arról hogy 1-3hetente kell beadni izomzatba injekcióval. Teljes biztonságot ez se nyújt de, folyamatban van egy tesztoszteron alapú szer kifejlesztése is. A leghatásosabb hormonoknak a GnRH alapú szerek mondhatóak. Viszont ezeknek hátulütőjük hogy 1-2 havonta injekcióval kell a szervezetbe juttatni, és méregdrágák.

A műtéti módszereket most nem taglalnám. Fiatal korban abszolult nem javasolt, sőt nem is lehet 35 év alatt némelyik műtétet. Bár tény és való hogy hatásfokuk nagy de vannak esetek ahol visszafordíthatatlan kárt, okoznak.

Az összes közül fiatalkorban mindenképpen a gumióvszert javasolnám, hiszen téllég veszélytelen nagy a hatásfoka és olcsó. Remélem sikerült segítenem!

Csépány Bálint