Férfiak a tükör előtt

Blog: Fiúsarok - Szerző: Bebe

Napjainkban már szinte fele-fele arányban találunk a boltban női és férfi szépségápoló szereket. Igen ám, de fogalmunk sincs arról, hogy melyiket válasszuk. Ehhez próbálok most segítséget nyújtani mindenféle reklámozás nélkül. Hiszen a világ megváltozott körülöttünk, míg nagyapáink tisztasági csomagja összvissz egy borotvából és egy szappanból állt, addig a miénk már egy teljesen más minden részletre kiterjedő komplett kis wellness szalon.

Hát fogjunk is bele! Amint elérjük a "kisfelnőtt" vagy divatosabb nevén kamaszkort, nekünk fiúknak/férfiaknak (ki-ki mit gondol magáról, azt veszi fel) a legeslegelső problémánk a borotválkozás. Mondhatnánk hogy igen, de mi van, ha én szakállas akarok lenni?  Én nem ajánlanám a szakállt több okból sem. Elsősorban ma már nem divat, másodsorban pedig még nem olyan erős a szőr az arcunkon és ez által kissé bután néz ki a dolog. Majd 50 év felett mikor már az unokát várjuk akkor, talán, de addig semmiképp.

De térjünk vissza hozzánk fiatalokhoz! Amikor megjelennek az első szőrszálak, nem kell egyből a boltba rohanni és bevásárolni egy komplett borotválkozó szettet. Viszont ha már menthetetlen a helyzet és a saját unokatestvérünk megijed tőlünk, akkor bizony nincs mit tenni, borotválkozni kell, és be kell látni: újabb dolog, amely azt mutatja, nem sok van hátra édes gyermekkorunkból.

Igen ám, de miként? Hogyan? A reklámok ezer lehetőséget dobnak elénk az eldobható borotvától a villanyborotváig szinte mindent. Ha a villanyborotválást választjuk mindenféleképpen, használjunk ún. "preshave" tonikokat amelyek kiemelik szőrszálakat. Ha a pengés megoldást választjuk, akkor mindenképpen több pengés borotvákat használjunk, hiszen ezekkel sokkal simább felület érhető el. Viszont ezeknél alkalmazni kell borotvahabot vagy zselét, amelyek fellazítják a szőrszálakat és védenek attól, hogy megvágjuk magunkat. Ne borotválkozzunk eleinte túl gyakran, hiszen ez által pont az ellenkező hatást váltjuk ki, azt, hogy a szőr megerősödik és még jobban látható lesz. A borotvát mindig a növési iránnyal megegyező módon húzzuk, ellenkező esetben a bőrfelület pattanásos, kiütéses lehet. Borotválkozás után öblítsük le arcunkat, és alkoholmentes tonikot használjunk a bőr megnyugtatására.

Másik probléma a fiúknál még a pattanásos bőr és ennek kezelése. Rengeteg terméket dobnak itt is az orrunk elé, a bőség zavara fordul elő. Viszont mikor megválasztjuk ezeket a pattanás elleni tonikokat, olvassuk el a hátoldalán az apró betűt! Mindenképpen a bőrtípusunkhoz válasszunk, erről a kozmetikus adhat felvilágosítást. A tonikot pamaccsal reggel-este vigyük fel, fontos a rendszeresség. Ha ez nem oldaná meg a gondunkat, akkor forduljunk kozmetikushoz vagy bőrgyógyászhoz.

Szintén nagy kérdés a dezodorok megválasztása. Általában ezt is magunkhoz igazítsuk, és ne bízzunk meg vakon a reklámokban. Próbáljunk ki többet is, hiszen serdülőkorban sokkal inkább hajlamosak vagyunk izzadni. A nagyobb hatású, több órás védelemmel reklámozott termékek nem biztos, hogy mindig azt tudják, ami rá van írva, de nincs kizárva. Igazából reggel ajánlott ezeknek a dezodoroknak a használata, és zuhanyzás után. A zuhanyzást nem helyettesíti! Az illatok skálája ma már szintén változatos, nem hiszem, hogy lenne olyan fiatal, aki ne találna magának valót!

A Tusfürdőkkel tulajdonképpen ugyanez a helyzet. Ha zuhanyunk, fokozottan figyeljünk oda azokra a testrészekre, ahol a legjobban izzadunk. A tusfürdő megválasztása tulajdonképpen nem kötött, maximum a bőrtípusunknak megfelelően választhatunk. Viszont kerüljük a 2 az 1-ben nevezetű sampon és tusfürdő kombinációkat. A hajápolásról a fodrászunknál is kérhetünk tanácsot, de ha magunk választunk, akkor figyeljünk oda, hogy a hajunknak megfelelően válasszunk. Ne mossunk túl gyakran hajat, elég hetente kétszer is samponnal. Természetesen zuhanyzáskor átöblíthetjük, de sampont ne használjunk!

Körülbelül ezek lettek volna a legfontosabb tanácsok nagyvonalakban. Egyes részek - mint például a pattanásos bőr - hosszabban kifejtve is olvasható lesz hamarosan. Addig is figyeljetek oda, és ne higgyetek mindig a reklámoknak!

Csépány Bálint