Szorongás és pánikbetegség

A problémát kifejezhetjük sok más szóval is, például: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Maya II

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-11-12 19:06
Na, jól bekajáltam. Szóval a xanaxxal az a baj, hogy nem gyógyítja meg a betegséget. És mivel az gyógyítás nélkül tovább halad előre, fokozatosan egyre több xanit kell szedni. A végén már annyit, amennyi felér egy kórházba utalással. Egyébként nem kell megvárni ezt az állapotot, hanem el kell menni az sztk-s pszihiátriára. És ott a szakorvosnak kell előadni a tüneteket. Általánosságban a pszihiátriákra nem kell háziorvosi beutaló, hanem időpontot kell kérni a rendelőből. És elmenni az időpontra. Előadni a tüneteket, az okokat. Én általában előre összeiratom a pácienssel a gondjait, és utánna már folyekonyan tudja előadni, és vélhetően nem hagy ki semmit. És innentől kezdve már csak be kell szedni a gyógyszert, és várni kb 2-3 hónapot a gyógyulásra. És nem éveket különféle nem szakmabeli orvosokhoz járni, mert szégyellek elmenni a pszihiátriára, mert kiröhögnek. Bela. Kovács Bela. mehet dolgozni. Ki van írva.

Maya II

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-11-12 19:05
Na, jól bekajáltam. Szóval a xanaxxal az a baj, hogy nem gyógyítja meg a betegséget. És mivel az gyógyítás nélkül tovább halad előre, fokozatosan egyre több xanit kell szedni. A végén már annyit, amennyi felér egy kórházba utalással. Egyébként nem kell megvárni ezt az állapotot, hanem el kell menni az sztk-s pszihiátriára. És ott a szakorvosnak kell előadni a tüneteket. Általánosságban a pszihiátriákra nem kell háziorvosi beutaló, hanem időpontot kell kérni a rendelőből. És elmenni az időpontra. Előadni a tüneteket, az okokat. Én általában előre összeiratom a pácienssel a gondjait, és utánna már folyekonyan tudja előadni, és vélhetően nem hagy ki semmit. És innentől kezdve már csak be kell szedni a gyógyszert, és várni kb 2-3 hónapot a gyógyulásra. És nem éveket különféle nem szakmabeli orvosokhoz járni, mert szégyellek elmenni a pszihiátriára, mert kiröhögnek. Bela. Kovács Bela. mehet dolgozni. Ki van írva.

Kedves Maya

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-11-12 18:22
Válasz erre: maya77, 2009-11-12 19:12
Te is abba a hibába estél, amibe a Monika.Mindenféle orvosnál járt, de senki sem tudta, mi a bajod. Érdekes módon, mégis idetaláltál. Sztem Te magad is ugy érzed, hogy a betegséged helye a testedben, a fejedben van. Igaz, olyan dokinál is jártál, aki nézett a fejedből egy részt, nevezetesen a fogaidat. Egyébként ha szégyelled ha nem, az agyaddal van baj. Ezért agydokihoz menjél el. A háziorvosod jó helyen kapisgált a xanaxxal, de többet ártott vele, mint ahogy elképzeled. Még pár hét és olyan rosszul leszel a xanaxxtól, hogy a párod mentőért fog szaladgálni. No, elmegyek vacsizni, innen folytatom

Monikának

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-11-12 18:14
Szia Monika Amit leírtál, az így ebben a formában nem igaz. Mármint az, hogy egyik orvos se tudta megmondani mi a bajod. Vagy pedig nem orvosdoktornál voltál, hanem jogidoktornál. Ha elmész a háziorvosodhoz, és elmeséled neki, milyen tüneteid vannak, akkor ő tudni fogja, pánikbeteg vagy. Két eset lehetséges 1. Ő maga megpróbál kikúrálni, és telitöm nyugtatóval, amitől egy hétig jól leszel, aztán meg fokozottan rosszabbul. . Elküld Pszihiátriára. Erre Te kérsz időpontot az sztk-ban, elmész. Ott elmondod az addigra összeírt tüneteidet, és a vélhatő okokat, és pár kérdésre megválaszolva, a pszihiáter felírja a gyógyszert, amitől meggyógyulsz, ha beszeded. Ha nem mész el, vagy nem szeded be a gyógyszert, akkor gyógyíthatatlanná nyilvánítod magad, és írsz ilyen leveleket még évekig. Ha elolvasod a Petrának írtakat, Te is írhatsz nekem. Segítek, ha elakadsz valamiben, vagy lelki vígasz kell. Béla, az optimista, aki már kimászott a bajból, és már sok embernek segített. Nem kell tőlem venned semmit. Nem árulok varázsszernek álcázott hamisságot. Ahogy elnézlek, most vagy 21 éves. Amikorra férjhez mész, és babát vársz, Neked túl kell lenni ezen a betegségen. Terhesen nem is szedheted ezeket a gyógyszereket. És a terhesség, pánikbetegség mellett, amikor még a baba éppségéért is aggodnod kell, nem egy leányálom. Ha akarsz, Te is írj nekem. Ha mindent értesz, már holnap futás az orvoshoz. Mire eljutsz szakorvoshoz, beletelik legalább egy hónap is. Bela, a biztató

Petrának

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-11-12 17:55
Szia Petra! Nyugodj meg, habírsz, nem őrültél meg, mégcsak komolyabb bajod sincs. Mihamarább menj el a háziorvoshoz, és meséld el neki, mi történik veled. Hidd el, ő tudni fogja a megoldást. Ne csak a tüneteket meséld el, hanem azt is, volt e a dolognak valamilyen előzménye? Félelem valakitől, netán folyamatos cidri, rossz jegyektől, rászeges rokon, hirtelen haláleset. Vagy olyasmi, ami erősebben zakatol az agyadban. Hogy szinte mésra sem tudsz gondolni. Ha a dokid, csak nyugtatót ír, te ebbe ne nyugodjál bele, és kéd a kivizsgálásodat, és ha semmi szervi bajt nem találtak, kérj beutalót a pszihiátriára. Mindenképp juss szakorvoshoz. Nehogy szégyenérzetből ne merj elmenni. Ez is csak olyan betegség, mint a másik. Ha kezelik, elmulik. Ha nem kezeled elromlik az egész életed. Csak be kell szedni a gyógyszert, és elmúlik. Ha van kérdésed, szívesen válaszolok e-mailba. [email protected] Bela, aki már meggyógyult, és tudja mit beszél, nem csak sóhajtozik. Írjál.

halálfélelem

Hozzászóló: vincze, 2009-11-10 21:37
Válasz erre: tilajukkaja, 2009-11-12 19:19
Én már több éve vagyok sajnos pánik beteg.Vannak időszakok hogy jól vagyok de aztán ismét jelentkezik,többféle gyógyszert kaptam már,és persze járok pszichiáterhez ha már nagyon muszáj.Szédülök,a pulzusom van hogy 100 felett van,kiver a víz,remegek,és úgy érzem azonnal összeesek,szinte megszűnik a külvilág.Voltam én is sok vizsgálaton de minden rendben mindenhol.Engem is a legváratlanabb helyzetekben kap el,van hogy semmi átmenet nélkül,hirtelen.Olyankor gyors be egy xanxot és próbálom kezelni a helyzetet ami rettentő nehéz mert olyankor azt hiszem itt a vég!De reménykedek hogy talán egyszer végleg elmúlik,addig is próbálok rajta uralkodni amikor érzem,hogy kezdődik a roham,meg eljárok az orvoshoz időnként.

Mi a megoldás?

Hozzászóló: maya77, 2009-11-10 17:21
Válasz erre: tilajukkaja, 2009-11-12 18:22
Sziasztok! Nekem hónapok óta rossz a közérzetem,lehangolt kedvetlen vagyok. Agusztusban kiderült hogy több mellcystám van azóta mégrosszabb lett. Rosszul aludtam volt hogy az ügyeletre vitt a párom mert nem tudta mi van velem. A munkahelyemen is olyan rosszulétek jöttek rám, hazaküldtek töbször. Olyankor elkezdek szédülni, lesápadok, kiver a viz és csak nézek ki a fejemböl, nem tudok koncentrálni. Ezekután párosult még hozzá az arcom, fejtetőm, álam, fülem és a szájpadlásom nyomás érzése és zsiborgása.Néha annyira megijedek hogy nem tudom mit csináljak. Emellett alacsony a vérnyomásom a pulzusom néha 100 fölé is felmegy. A háziorvos xanaxot írt ki de a zsiborgást a bal oldalamon nem szünteti meg csak enyhiti. Elmentem akupunkturás kezelésre de semmi értelme nincs. Kéthete a felső ajkam megduzzadt annyira hogy az ügyeleten kálcium szurit adtak, másnap estére javult. Soha nem voltam alergiás. Lassan kéthete megfázással küszködök lassan javulok, ja és ami még plussz hogy begyulladt az alsó innyem baloldalon. Már annyira kész vagyok tölle, szeretnék meggyógyulni és jólérezni magam. Nagyon nagyon........... Ha esetleg valakinek voltak ilyen jellegü érzései, problémái kiváncsi lennék mit tett, vagy ez már így marad? Rendszeresen járok orvoshoz, fogorvoshoz, nőgyógyászatra sehol nem veszik észre, hogy valami készülödik a szervezetben elromolni.

pánik

Hozzászóló: monica78, 2009-11-09 07:55
Válasz erre: tilajukkaja, 2009-11-12 17:55
Hát szia!Sajnos nem vagy egyedül ezzel a [mondhatni]betegséggel.Már Én is átéltem jópárszor ezeket a tüneteket.Nálam kb.3éve kezdődött.Igazán egy orvos sem tudta megmondani konkrétan mit is csináljak.Ne stresszeljekfsokat idegeskedem]sokat pihenjek[sokat dolgozom]Már gondolkodom a pszichológusról...mégis otthon van ebben.Akinek nem volt az nem is tudja,hogy milyen szörnyű átélni a tünetegyüttest.Van akinél pár perc alatt lezajlik,van viszont olyan aki több napig kínlódik vele.Akkor jön amikor a legkevésbé számítasz rá....Én azt tudnám javasolni,hogy a mozgást nem kéne abbahagyni,mert az mindenképp jó.Én a kínai orvoslásban hiszek,és B vitamin komplexet szedek meg ginseng gyökér kapszulát...2 hónapja jól vagyok.Sok sikert kívánok Neked!!!

tudnátok segíteni?

Hozzászóló: petra15, 2009-11-07 13:23
Válasz erre: monica78, 2009-11-09 07:55
sziasztok! én testnevelés órákon voltamrosszul,de olyan szinten hogy hirtelen nem láttam semmit, szédültem,elsápadtam és nem kaptam levegőt! de nekem kb 5 perc alatt elmúlt! ez már előfordult 3-szor! a második és harmadik alkalommal ugy is éreztem,hogy a fülem viz alatt van és annyira megrémültem hogy hallottam mit mondtak hogy szólóngattak.de nem tudtam válaszolni. és nem tudtam abbahagyni a sírást! nem tudom mitől van ez...a kezem folyamatosan izzad,és sokat fáj a fejem. voltam vérvételen és teljesen jó..most szerdán megyek kardiologiára! nem tudom hogy mi a bajom,csak azt tudom hogy félek a sötétben reggelente 5-30 kor megyek a buszra...suliba! ilyenkor mindig félek hogy követ valaki vagy egy bokorbol vki kiugrik és megöl...stb.. otthon a saját lakásunkba is félek néha hogy valaki amikor kimegyek a folyosora ottvan és figyel és rám vár meg ilyenek...lehet ez pánikbetegség? vagy egyszerüen őrült vagyok?már erre is gonoltam hogy szimplán megőrültem! mert csak ugy hogy otthon rámjönne ilyen roham nem volt..hogy nem kapok levegőt meg ilyenek...ilyen csak akkor volt amikor tesin voltam...(egymás után 3 órán, már félek tesizni) kérlek segitsetek!

hasfirkának

Hozzászóló: tilajukkaja, 2009-10-15 12:42
Talán igazad lenne, ha igaz lenne, hogy az albán hatóanyag épp olyan, mint az amerikai. Nem is beszélve, a segédanyagokról. Maximum annyi az igazság, hogy az amerikai gyógyszergyár ( pl. a Pfizer) nem hajlandó tejelni, csak azért, hogy a magyar kormány megtartsa a támogatott gyógyszerek között. az ő terméküket. Amikor megvonták a támogatást a Zolofttól ( pfizer), megkérdeztem a dokimtól, mit ajánl helyette? Azt mondta Zoloftot. A kórházi orvosokat nem bírták rávenni, hogy az ugyanolyan "hatóanyagú", de más gyártású szert adják a betegeknek.