A zöld tea titkai

Blog: Nőknek a férfiak egészségéről - Szerző: ProsztataCentrum

Köztudott, hogy a zöld teának számos pozitív élettani hatása van, például erősíti az immunrendszert, ami a (prosztata) rák elleni harcban is rendkívül hasznos. A zöld tea tele van antioxidánssal, valamint speciális katechinekkel, melyek képesek csökkenteni a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kialakulásának az esélyét, valamint prosztatarák esetén kis kedvező hatással bírnak a beteg sejtek terjedése ellen.

A katechinek olyan vízben oldódó színtelen, növényi eredetű vegyületek, melyek a cserzőanyagok kiindulási anyagai és (részben) a zöld tea fanyar ízéért is felelősek. A katechinek ugyanis nagyobb arányban találhatóak meg a zöld teában, mint a fermentációs fázison átesett fekete teában. A zöld tea teljes súlyának 30-45%-át, a fekete tea 3-10%-át teszi ki, ami eltérhet a feldolgozási módok függvényében.

A katechinek közül a leghatékonyabb az ún. epigallokatechin tri gallate (EGCG). Az Amerikai Rákgyógyászati Intézet (NCI) internetes oldalán hírül adták, hogy az egyik kísérletben hatvan olyan férfi vett be naponta 600 mg (3 X 200g) zöldtea koncentrátumot vagy fele részben placebót, akiknek már egy későbbi prosztatarákra utaló elváltozások voltak a testében. Egy év után a placebót szedő férfiak közül kilenc, míg a zöld tea katechint szedők közül csupán egy főt diagnosztizáltak prosztatarákkal.

A kutatások azt mutatják, hogy az EGCG megakadályozza az androgének (férfi nemi hormonok) prosztata tumor sejtekre gyakorolt stimuláló hatását, lelassítja a terjedésüket, valamint hozzájárul ezen sejtek elpusztulásához. A zöld tea katechinje képes csökkenteni a prosztata rák kialakulásának az esélyét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a zöld teát előszeretettel fogyasztó keleti társadalmakban a prosztata betegségek elterjedtsége lényegesen alacsonyabb, mint a nyugati országokban.

A mellékelt statisztikán láthatják, hogy a prosztataráknak egy 2008-as tanulmány adatai szerint Ázsiában milyen kevés áldozata van a nyugati országokhoz képest. Százezer főre csupán 14 haláleset jutott (!), míg az Európai Unióban ez 71 – ami drasztikus különbséget jelent.

A zöld tea fogyasztás ezenkívül számos más betegség esetén hatékony kiegészítő gyógymód lett, hiszen szabályozza a vérzsír-, a koleszterin-, és a vércukorszintet, valamint szervezet anyagcsere folyamataira is kedvező hatással van.

A nedűt bármikor fogyaszthatjuk hagyományos tea formában, vagy kaphatóak már étrend kiegészítő tabletták kimondottan EGCG kivonattal. Figyeljünk rá, hogy a zöld teát nem szabad a forrásban lévő vízbe beletenni, hanem meg kell várni, míg a víz kissé lehűl. A teás kannát ezt követően le kell fedni, és kb. 3 perc elteltével a tea leveleket el kell távolítani.