Nőknek a férfiak egészségéről

Szerző: ProsztataCentrum

A BLOG LEÍRÁSA

Tudta-e Ön, hogy a prosztata problémák népbetegségnek számítanak Magyarországon és közel 400 ezer férfi szorul évente kezelésre? Tudta-e Ön, hogy a férfiak valójában félnek elmenni az urológushoz, mert fogalmuk sincs, hogy mi vár ott rájuk? Legyen Ön a férje tanácsadója! Blogomban mindent megtudhat.

Látogatás: 19566 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Urológiai kis körkép – Prüdéria és tabuk sorozata Magyarországon!

2013.08.18.

Interjú Dr. Fábián KárollyalOrvos elvándorlás? Prűd magyar köztudat? Avagy félelmek és tabuk a magyar társadalomban, melyek miatt a betegek gyógyulása is kérdésessé válik? Hogy állunk a Nyugathoz képest? Tényleg tabu ma Magyarországon a férfi betegségeiről beszélni? A magyar urológia helyzetéről, kilátásairól Dr FábiánKárollyal készítettem interjút, aki egyedülálló szakmai tevékenységet végez: nemcsak kiváló urológus, hanem onkológiával, azaz a rák gyógyításával is foglalkozik.


Az urológia elég speciális terület, beszélne kérem pár szóban róla?


Tisztázzuk a fogalmakat az olvasók kedvéért. Az urológia a férfiak és nők húgy és ivarszerveinek a betegségeivel foglalkozik. Urológiáról, mint külön szakágról igazából az 1970-es évek óta beszélhetünk, hiszen addig az urológia a sebészet egyik ágaként szerepelt. Eddig ún.  kis szakma volt. Az azóta eltelt időben mind a szakmai fejlődés, mind a megbetegedések rávilágítottak, hogy az urológiai egy önálló, nem hogy nem olyan „kicsi”, hanem külön, nagy szakma. Az urológián belül a technika fejlődése ugyanis magával hozta a specializációt is, ami együtt jár az olyan modern eljárások elsajátításával, mint pl. az endoszkópos orvoslás. Így az urológia is több részre oszlott, endourológia, uroonkológia, kőterápiás eljárások, andrológia stb. Az endoszkópos gyógyítás olyasmit jelent, hogy a vizsgálathoz és műtéthez már nem szükséges, hogy a szikével felvágják az ember hasát, hanem lehetséges, hogy egy vékony csövet vezessenek az ember testébe, amin keresztül megtekinthetik és megoperálhatják a belső szerveket. A csúcstechnológiát a robotok jelentik (Davinci robot).A színvonal,  a technika legalább olyan fejlett, mint nyugaton, s a szakmai színvonal –büszkén mondatom – szintén verseng a nyugati kollégákkal.


Beszélhetünk-e betegturizmusról a nyugati országok felől?


Beszélhetünk betegturizmusról, különösen a vesekő terápia és az endoszkópos prosztata műtétek esetében. Nálunk ezeknek a beavatkozásoknak jóval kedvezőbb az ára, viszont a színvonal és a technika legalább ugyanolyan olyan fejlett, mint Nyugaton. Ez a kérdés első sorban attól függ, hogy a páciens egészségbiztosítása mit fedez és mit nem.


Hogyan lesz valakiből urológus?


Úgy néz ki a helyzet, hogy 6 év általános orvostan után afiatal szakorvos jelölt specializálódik, s a megfelelő szakmai gyakorlat letöltése után, szakmai iránytól függően 4-5 évet után tehet szakvizsgát. Elhelyezkedik a sebészeten, az ügyeleten, igazolni kell az előírt, megfelelő műtéti számokat, segíti a szakrendelések munkáját. Mint látható, egy szakorvosi végzettség minimum 10 év.  Magyarországon egyébként európai színvonalú urológus képzés folyik, sok a külföldi diák is.


Mennyire érinti az orvos elvándorlás a magyar urológiát?


Az elvándorlás jelen van ezen a területen is, de ez általában a negyven fölötti szakorvosokat már nem érinti. Természetesen, magam is ismerek kiváló urológus kollegákat, kik megfelelő szakmai megbecsülés mellett dolgoznak hosszú évek óta, mind Európában, mind Amerikában, valamint a Távol-Keleten. Egy vezető már el akar menni hiszen már elért valamit – a presztízst és a szakmai megbecsülést pedig nem pótolja a pénz. A családdal, tehát a feleséggel és a gyerekkel szintén nehezebb a váltás. A fiatalok ellenben kacsingatnak „kifelé”. Ők azok, akik általában még a szakvizsga előtt odébbállnak –vonzzaőket a nyugati fizetés. Vannak különbségek. Ugyanakkor szakmailag nem feltétlenül éri meg számukra sem a váltás, hiszen sok esetben csak egy főnővéri munkával egyenértékű feladatokat bíznak rájuk – ami azért nem ugyanaz.


Milyen különbségeket lát az urológia betegségek társadalmi megítélésében Nyugat-Európa és kis hazánk között?


Az a tapasztalatom, hogy Nyugat-Európában jobban, nyíltabban mernek beszélni a problémákról. Ez főleg Franciaországra és a skandináv országokra igaz. Oktatás, szocializáció, nyílt média, történelmi előzmények – sokféle oka van ennek.  AZ urológiai betegségekkel szorosan összefügg a szexualitás is. A szexuális életet övező tabu jelleg abban is megnyilvánul, hogy nincsenek megfelelő szavaink, amivel a dolgokat körüljárhatnánk. Gondolkodtak-e már azon, hogy a férfi és a női nemi szervre milyen szalonképes magyar szavakat ismernek? És nem szalonképeset? Nem sok van, szemben például az angol vagy a német szókészlettel. Szerintem a tabuk innen indulnak ki: a nyelvből. Nincsenek szavaink, és így előadást sem nagyon tudunk tartani, magyar megfelelő szavakkal. Másrészt a média is ludas abban, hogy homály övezi például a nemi szerveket érintő megbetegedéseket. Amikor egyszer felkért az egyik tévé csatorna, hogy elemezzem a hetven éves PlayBoy császár szexuális esélyeit azúj frigye kapcsán – akkor láttam, hogy mekkora az értetlenség. Öreg ember, nem vén ember – pláne akkor, hogyha gondot fordít az egészségére, így az önvizsgálatokra. A csatorna ellenben nem vette jó néven, hogy a heredaganat ellenes önvizsgálatról is szót akartam ejteni – hiszen az már túlmutat a bulváron.


Ekkor jeleztem, hogy legközelebb mindenképp szeretnék beszélni daganatos szűrésekről, megbetegedésekről (hererák, prosztatarák), melyet meg is ígértek, de erre a felvételre azóta sem került sor.


Meséljen egy tabu témáról!


Itt van például a férfi inkontinencia, amiről szinte egyáltalán nem hallani. Mintha ez csak a nőket érintené. Ennek két formája van:  a paradox – amit például a hólyagtúltelítettség, amit az elfolyási akadály idéz elő – illetve a valódi inkontinencia, ami vagy daganatos vagy műtéti szövődmény. A nőknél is ugyanígy problémát jelent az inkontinencia, Ők is szégyellnek beszélni róla, pedig számos esetben speciális torna segítségével is jól lehet kezelni a panaszt. Ami még zavaró, az a médiában jelenlévő képzavar. Például mindent a stressz és a túlfeszített életmód számlájára írnak – ami bár leegyszerűsíti a helyzetet, de nem feltétlenül fedi le az igazságot. A stressz inkontinencia esetében hirtelen nyomás , stressz áll elő, például egy tüsszentés – ez az, ami úgymond kinyomja a vizeletet.  Ez nem az a fajta stressz, mikor az embert a főnöke felidegesíti. Másik alapfajtája az ún. urge inkontinencia (s lehet egyéb, illetve ezek kombinációja is).


Mi újság a prosztatamasszázzsal? Úgy olvastam, hogy egykor, az antibiotikumok feltalálása előtt bevett gyógyítási eljárásnak számított a prosztatagyulladásos esetekben, manapság azonban csak a szex hirdetésekben találkozhatunk a fogalommal?


Manapság prosztatamasszázst valóban nem alkalmaznak már szakrendelések nagyján, viszont ennek azaz oka, hogy nincs rá orvosi kapacitás. Ez egy időigényes terápia, 6-8 hétig tart, hetente egyszer mindenképp el kell végezni. A hosszú várólisták miatt erre sokszor nincs mód, azonban magánrendeléseken ezt feltétel nélkül elvégezzük. Az Amerikai Urológia Társaság például nagyon támogatja ezt akezelést a hatékonysága miatt – nálunk Európában kikopóban van a gyógyítási portfólióból.


Hogy állunk a prosztatarákkal?


Igen, a prosztata problémák korunk népbetegségeiközé tartoznak, ezen belül is a prosztatarákos megbetegedések, mely Magyarországon is a halálozási lista elején szerepel. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai felismerés fontosságát. Ha ugyanis időben felismerik, akkor teljes mértékben felépülhet a beteg. Ekkor a rákos sejtek még nem terjednek túl a prosztata tokján, így akár prosztataműtéttel, akár sugárkezeléssel van lehetőség a gyógyításra. A ProsztataCentrumon bőséges információt találhat ezekről. Én onkológiával is foglalkozom. A hozzám forduló betegek mindegyikének a saját egyéni állapotához a legmegfelelőbb megoldást igyekszem megtalálni. Korai stádiumban mind a műtéti megoldás, mind a prosztata besugárzás egyenértékű. Nagyjából elmondható, hogy a különbségek csak mintegy 10-15 múlva jelentkeznek.


A prosztatarák szűrésről még annyit mondanék el, hogy nem feltétlenül hatékonyak az egy napos menedzserszűrési rendszerek. Sokan például vissza sem mennek a vizsgálat eredményeiért, másrészt pedig sok esetben hiányzik a szakmai protokoll. Van, hogy a 4-5 PSA értékből nem következtetnek a prosztatarákra- viszont ennek az értékben a kialakulási körülményei (pl. a gyors PSA szintnövekedés) okot adhatnak a gyanúra.


Mit üzen az olvasóknak?


Nagyon fontos a szűrővizsgálatok, természetesen a megfelelő vizsgálat a korhoz legyen kötve, így nagyon fontos lenne, hogy mindenki elvégezze ezeket a vizsgálatokat.

Ők nem szégyellték – hírességek prosztatarákkal!

2013.07.08.

Azt láthatjuk, hogy külföldön mintha a prosztatarákot nem öveznék misztikus tabuk, mint Magyarországon. A hírességek úgy beszéltek a megbetegedésükről, mintha csak egy náthát kaptak volna el. Lássunk három hírességet, akik megküzdöttek a prosztatarákkal!


1.       Robert De NiroEmlékeznek? Éppen tíz évvel ezelőtt, 2003-an októberében diagnosztizálták a prosztatarákot az akkor 60 éves Robert De Nironál.  Keresztapa II, Taxisofőr, Ébredések, Dühöngő bika, Csak egy kis pánik – és persze a megérdemelt Oscar-díj, Golden Globe, Bafta –díj és még egy tucat elismerés. Nem csoda, hogy Robert De Niro napjaink egyik  legismertebb színésze lett. A híres színész apukája - aki egyébként festő volt - rákban hunyt el 71 éves korában, 1993-ban. Fia már komolyan vette a veszélyt. Az éves szűrővizsgálaton, októberben diagnosztizálták a rákot – a színész decemberben már meg is operáltatta a beteg szervét. Minthogy időben felfedezték a tumort, az nem terjedt túl a prosztata tokján, és áttéteket sem adott. A beteg teljes gyógyulásnak örvend: azóta tünetmentes.


 2.      Warren Buffett


A milliomosakat sem kíméli a prosztatarák. A tavaly áprilisban fedezték föl a prosztatarákot az akkor 82 éves amerikai befektetőnél, aki 2008-ban a Forbes magazin szerint a világ leggazdagabb emberének számított. Coca-Cola, Gilette, Fruit of the Loom csak néhány a befektetései közül – a rák mégis megtámadta, ráadásul észrevétlenül. A betegséget egy ún. PSA teszt segítségével fedezték föl nála, melyről bővebben olvashat a www.prosztatacentrum.hu weboldalon.  Warren Buffett a sugárterápiát választotta, melyet július közepén kezdett meg a Nebraska Klinikán és a CNBC-nek adott közlemény szerint szeptemberben véget is ért a terápia.


3.      Andrew Lloyd Webber


Fülünkben cseng az Evita  „Miért kell, hogy sírj, Argentína” („Don't Cry for Me, Argentina”) vagy a Jézus Krisztus Szupersztárból „Hogy szeressem én, mondd” („I Don't Know How to Love Him”)? Igen, ő az a sikeres zeneszerző és musical író akinek Az Operaház fantomját, a Macskákat, az Evitát, az Alkony sugárutat és mér rengeteg más gyönyörű darabot köszönhetünk, minek elismeréseképp nemcsak Oscar, Grammy és Tony díjakat kapott, de II. Erzsébet még lovaggá is ütötte. Igen, még őt is utolérte a prosztatarák. Webberen radikális prosztatektómia elnevezésű műtétet hajtottak végre 2009-ben, 61 éves korában – azaz magyarul eltávolították a prosztatáját.


Merítsenek Önök is erőt a hírességek történetéből, és szálljak szembe a betegségekkel! Szeretnének többet megtudni a betegségekről? ProsztataCentrumban nincsenek tabuk!


Ossza meg történetét a ProsztataCentrumon!

2013.07.04.

Olyan történetük van, amit megosztanának másokkal? Tanulságos, esetleg megrendítő - úgy érzik, hogy mások is tanulhatnának belőle? Kérem ne habozzanak!


Amennyiben ez a történet a prosztatáról szól, akkor a www.prosztatacentrum.hu-n van a helye!


Küldjék el élménybeszámolóikat a [email protected] email címre!


Természetesen garantáljuk az anonimitást!


Szólhat a történet az egy urológiai vizsgálatról (pl. a sokak által rettegett fizikai betapintás), egy műtétről, vagy bármilyen hasonló eseményről. Ha Ön olyan hozzátartozó, akik végig kísért egy kezelés sorozatot, vagy olyan feleség, akinek a közreműködésével a férje meggyógyult - akkor írásának szintén nálunk a helye!


Várjuk értékes közreműködésüket!

A zöld tea titkai

2013.06.26.

Köztudott, hogy a zöld teának számos pozitív élettani hatása van, például erősíti az immunrendszert, ami a (prosztata) rák elleni harcban is rendkívül hasznos. A zöld tea tele van antioxidánssal, valamint speciális katechinekkel, melyek képesek csökkenteni a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) kialakulásának az esélyét, valamint prosztatarák esetén kis kedvező hatással bírnak a beteg sejtek terjedése ellen.

A katechinek olyan vízben oldódó színtelen, növényi eredetű vegyületek, melyek a cserzőanyagok kiindulási anyagai és (részben) a zöld tea fanyar ízéért is felelősek. A katechinek ugyanis nagyobb arányban találhatóak meg a zöld teában, mint a fermentációs fázison átesett fekete teában. A zöld tea teljes súlyának 30-45%-át, a fekete tea 3-10%-át teszi ki, ami eltérhet a feldolgozási módok függvényében.

A katechinek közül a leghatékonyabb az ún. epigallokatechin tri gallate (EGCG). Az Amerikai Rákgyógyászati Intézet (NCI) internetes oldalán hírül adták, hogy az egyik kísérletben hatvan olyan férfi vett be naponta 600 mg (3 X 200g) zöldtea koncentrátumot vagy fele részben placebót, akiknek már egy későbbi prosztatarákra utaló elváltozások voltak a testében. Egy év után a placebót szedő férfiak közül kilenc, míg a zöld tea katechint szedők közül csupán egy főt diagnosztizáltak prosztatarákkal.

A kutatások azt mutatják, hogy az EGCG megakadályozza az androgének (férfi nemi hormonok) prosztata tumor sejtekre gyakorolt stimuláló hatását, lelassítja a terjedésüket, valamint hozzájárul ezen sejtek elpusztulásához. A zöld tea katechinje képes csökkenteni a prosztata rák kialakulásának az esélyét, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a zöld teát előszeretettel fogyasztó keleti társadalmakban a prosztata betegségek elterjedtsége lényegesen alacsonyabb, mint a nyugati országokban.

A mellékelt statisztikán láthatják, hogy a prosztataráknak egy 2008-as tanulmány adatai szerint Ázsiában milyen kevés áldozata van a nyugati országokhoz képest. Százezer főre csupán 14 haláleset jutott (!), míg az Európai Unióban ez 71 – ami drasztikus különbséget jelent.

prosztatarak

(bővebben a kutatásról http://globocan.iarc.fr/factsheets/cancers/prostate.asp)

A zöld tea fogyasztás ezenkívül számos más betegség esetén hatékony kiegészítő gyógymód lett, hiszen szabályozza a vérzsír-, a koleszterin-, és a vércukorszintet, valamint szervezet anyagcsere folyamataira is kedvező hatással van.

A nedűt bármikor fogyaszthatjuk hagyományos tea formában, vagy kaphatóak már étrend kiegészítő tabletták kimondottan EGCG kivonattal. Figyeljünk rá, hogy a zöld teát nem szabad a forrásban lévő vízbe beletenni, hanem meg kell várni, míg a víz kissé lehűl. A teás kannát ezt követően le kell fedni, és kb. 3 perc elteltével a tea leveleket el kell távolítani.

Akupunktúra a férfiak egészségéért!

2013.06.25.

 A kínai gyógyítás alaptétele, hogy az életenergia (chi) a testen láthatatlan csatornákon ún. meridiánokon keresztül áramlik. Amikor egy ilyen meridián valamiért blokkolódik, az energia áramlás lelassul vagy akár meg is áll – így az a bizonyos testrész energia hiányban fog szenvedni. Az akupunktúra arra szolgál, hogy megnyissuk ezeket az energia folyosókat azáltal, hogy a test bizonyos részeire vékony, finom tűket szúrnak. Testünkön több száz olyan pont található a több, mint egy tucat meridián mentén – melyeket egy gyakorlott akupunktúra szakértő ember kezelhet az Ön tünetei alapján.

A Malajziai Tudományegyetem kutatásában 89 férfi vett rész, akik krónikus prosztata gyulladásban vagy krónikus kismedencei fájdalomegyüttestől szenvedtek. A páciensek egy része egy 10 hétig tartó, 20 alkalmas akupunktúrás kezelés sorozaton vett részt, míg a többiek csak egy annak tűnő, álterápiát kaptak. Az álterápia esetében a páciensek nem az akupunktúrás pontokra kapták a tűszúrásokat. Azt találták, hogy azok, akik az igazi kezeléseket kaptak egy hat pontos, vagy annál is jobb javulást tapasztaltak a nemzetközi krónikus prosztatagyulladást felmérő teszten (NIH-CPSI) – ami szembetűnő a másik csoport 47 százalék pontos csökkenésével szemben. Azok, akik igazi terápián vettek részt 2,4-szer nagyobb valószínűséggel élvezhették a teljes gyógyulást, mint a többiek (Lee 2008)

A new yorki Columbia Egyetem egészségügyi központjában a kutatók tíz olyan férfit vizsgáltak meg, akiknek a krónikus prosztatagyulladása és a kismedencei fájdalom együttese semmitől sem csökkent. Ezek a férfiak teljes test és fülakupunktúrás kezelést kaptak hetente kétszer hat héten keresztül. A férfiak három és hat hét után a panaszaik csökkenéséről számoltak be,  egy ismételt hat hetes kezelés sorozat pedig véget is vetett a panaszaiknak (Capodice 2007)

További cikkeinket megtekintheti a www.prosztatacentrum.hu weboldalunkon!

A cikk forrása: prostate.net

Pár gondolat a prevencióról

2013.06.20.

Szerintem a betegség megelőzés azzal kezdődik, hogy tudjuk értékelni azt az állapotot, hogy egészségesek vagyunk. Sokan nem veszik figyelembe azt a csodát, hogy reggel föl tudunk kelni, lélegzünk és látunk. Sokan természetesnek gondolják mindezt, akárcsak azt, hogyha megnyitják a csapot, akkor víz jön ki belőle. Csupán akkor kezdünk el aggódni, amikor történetesen a csapból nem jön ki semmi, vagy csak valami sárgás lé. Ilyenkor megijedünk – orvoshoz fordulunk, és egyre másra kapkodjuk be a pirulákat, rosszabb esetben pedig befekszünk a kés alá. Sokan azt mondják, hogy mindez természetes, régen sem volt másképp. Az idő előhozza a problémákat, és csak arra figyelünk föl, hogy egyre nehezebb megy minden egyes lélegzet. Ugyanakkor most már más idők járnak, mint egykoron. Igen, most is ugyanúgy megöregedünk – azonban már van módunk rá, hogy mindez a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon együtt. Amennyiben gondot fordítunk az egészségünkre, értékeljük és megbecsüljük a testünket – úgy az is jobban fog szolgálni bennünket. Napjaink népbetegségei, a prosztata problémák is megelőzhetőek, hogyha időben, akár a mai naptól prosztatatudatos életet élünk. Mégis mit jelent ez? Azt, hogy tudjuk: mégis milyen ételek tesznek jók, melyek ártalmasak, milyen életmódbeli szokások előnyösek, melyek kerülendőek. Tudjuk azokat a kockázati tényezőket, melyek előcsalogathatják a betegségeket, és ennek szellemében élünk. Nem kell nagy dolgokra és radikális változtatásokra gondolnunk. Nem fogunk egyik napról a másikra fitness gurukká változni. Nem fogjuk holnap abba hagyni a szalonnasütést és a szomszédokkal történő kellemes bográcsgulyásos estéket. Nem fogjuk holnaptól kezdve átvizsgálni, hogy minden egyes élelmiszernek mennyi az energia tartalma: mi hizlal és mi fogyaszt. Ugyanis mindenre talán nincs is szükség. A drasztikus változtatások csak a lelkesedés első pár hetében vannak jelen, de utána megkenjük a finom zsíros kenyerünket.


Azt javaslom ellenben, hogy szépen fokozatosan kezdjék el megtanulni, hogy mi jó a szervezetüknek, mit kíván meg tőlük azért, hogy még sokáig szolgáljon bennünket.


Hogyha napjaink népbetegsége, a prosztata problémák megelőzése érdekli, ajánlom a prosztatacentrum.hu–t, ahol mindent megtudhat erről a betegség csoportról,


a szűrésről és a gyógyításról, valamint a megelőzésről. Azért, hogy minden alkalommal az jöjjön ki abból „a csapból”, amit Ön szeretne, és úgy, ahogyan Ön eddig is megszokta.

Omega3, Q10 koenzim? Új fejlemények: A prosztatának is jót tesz!

2013.06.18.

Egy brit táplálkozással foglalkozó szaklap szerint ( British Journal of Nutrition) az Omega 3 zsírsavak és a Q10 koenzim jelentősen csökkenti az egészséges férfiak PSA szintjét.
Alaposan megvizsgálták az Omega 3 zsírsavakat, melyek a többszörösen telítetlen zsírsavak egyik típusát alkotják. Kimutatták, hogy ezek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak és több más előnyös élettani hatás mellett képesek csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket. Mindkét legfontosabb Omega 3, az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexénsav) elsődlegesen a zsíros tengeri halakban találhatóak meg, amilyen a lazac, a tonhal és a hering. A Q10 koenzim a test minden sejtjében megtalálható és az étel energiává történő átalakításáért felelős.

Egy friss brit tanulmányban megvizsgálták az omega 3, a Q10 koenzim és a gamma linolénsav (GLA) hatását. /A GLA egy típusa az omega 6 zsírsavaknak - a szerk./
504 férfi olyan vett részt a 12 hétig tartó tanulmányban, akiknek a PSA szintjük 2,5 ng/ml vagy annál is kevesebb volt. A férfiakat négy csoportra (126 fő) osztották: az első csoport omega 3,

(1.12 gr EPA, 0,72 gr DHA kapszula), a második 600 mg GLA, a harmadik 100 mg CoQ10 kapszulákat kapott, a negyedik viszont csak placebót. Minden csoportban naponta két kapszulát kellett bevenni.
A kutatás végén kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik omega 3 zsírsavakat fogyasztották, 30%-al csökkent a PSA szint, míg akik GLA-t szedtek, 15%-al. A CoQ10-es csoport esetében a csökkenés mértéke 33%-os volt.
A tanulmány szerzői szerint azok a táplálkozási kiegészítők, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat vagy Q10 koenzimet tartalmaznak, pozitív hatással bírnak a prosztatarák megelőzésére és gyógyhatást gyakorolnak a már kialakult betegség esetén. Ugyanakkor a kutatócsoport hozzátette, hogy tanulmányokat kell még végezni annak érdekében, hogy feltárják egy ilyen jellegű terápia elhagyásának a következményeit.
Figyelem! Mielőtt bármilyen étrend kiegészítő kezdene el szedni, konzultáljon urológus orvosával!

A cukros üdítő italok növelik a prosztatarák kockázatát

2013.06.17.

Egy közelmúltban publikált, 15 évig tartó svéd tanulmány szerint napi 3 deci cukor üdítőital  elfogyasztása jelentősen növeli a prosztatarák kockázatát

Svédországban, Malmőben a Lund egyetem és a Skane egyetemi kórházak 15 évig vizsgálták 8128 olyan 45 és 73 év közötti férfi életmódját, akik nem voltak rákosak, mentesek voltak a szív és érrendszeri betegségektől, valamint nem szenvedtek cukorbetegségtől. A kutatásban résztvevőknek rendszeresen ellenőrizték az egészségi állapotát valamint minden férfinak az étkezésekről és az italfogyasztásról naplót kellett vezetniük.

A 15 éves kutatás végén 817 férfinál diagnosztizáltak prosztatarákot. A kutatást lezáró publikációban az alábbi megállapításokat tették:

  • Azok a férfiak, akik naponta 3 deci cukros üdítőitalt fogyasztottak, kb. 40%-al magasabb eséllyel lettek prosztatarákosak.
  • Azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztottak alacsony rosttartalmú, cukros reggeliző pelyheket, 38%-al magasabb eséllyel néztek szembe a prosztatarák kevésbé agresszív változatával
  • Azoknál a férfiaknál, akiknek az étrendjében magas volt a rizs, tészta, kekszek és sütemények mennyisége – 31%-al nagyobb volt a kevésbé agresszív prosztatarák esélye

A tanulmány szerzői szerint, amennyiben a finomított szénhidrátokból sokat fogyasztunk, akkor nagyobb eséllyel kell szembenéznünk a prosztatarákkal, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem minden ételnek van kapcsolata a prosztatarákkal, amelyben magas finomított szénhidrátok aránya.

A kutatásban részt vevők egyelőre nem adnak ki pontos étkezési tanácsokat addig, ameddig nem készítettek több tanulmányt – viszont a már meglévő kutatások elégséges bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a cukros üdítő italok valóban növelik a prosztata rák kockázatát.

Amennyiben érdekli a prosztatatudatos életmód, javaslom, hogy látogassa meg a www.prosztatacentrum.hu weboldalt.

Forrás: www.prostate.net