"Nem volt még elég?" - COVID vs vakcinák

Napok óta hitetlenkedve olvasom a kommentáradatot, ami a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos újabb és újabb hírek alá íródnak, és nem hiszem el, amit látok... Dr. Lesznyák Judit véleménycikke.

A fórumban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság- és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal. Orvos szakértőinknek szánt kérdését ne itt, hanem az Orvos válaszol rovatban tegye fel!

Bélának 2. A számok nyelvén is. Az egyszerűség

Hozzászóló: Peti, 2021-01-08 09:39
Bélának 2. A számok nyelvén is. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 10 millió lakossal és 1%-os halálozási aránnyal. Oltással így a 10 millió 5%-a, azaz 500 000 ember lenne védtelen, mivel körükben is eltérő a lefolyás, ennek az 1%-a járna csak halállal, ami 5000 fő. Így oltás nélkül jelenleg 10 ezer főnél járunk, de ha a teljes országon átmegy és még 1-2 évet várunk, akkor 100 000 fő körülig jut el a számláló. 100 ezer vs. 5 ezer. Így jön ki a 95%-os hatásosság.

Bélának. Igen, valóban rossz a kalkuláció,

Hozzászóló: Peti, 2021-01-08 09:31
Bélának. Igen, valóban rossz a kalkuláció, mert egy potenciális maximumot hasonlít össze egy pillanatnyi részeredménnyel. Azaz 95%-os hatékonyság mellett maximum 5% lehet beteg, akkor, ha a teljes országon átmegy a vírus. Ráadásul ennek az 5%-nak is egy része enyhe lefolyású lesz. A regisztrált fertőzöttek száma pedig egy jelenlegi érték, ami úgy alakult ki, hogy az ország többségét még elkerülte a vírus. Védekezés nélkül ez a többszörösére nőne, mielőtt mindenkit elér. Más megközelítésből: ha a járvány elején rendelkezésre állt volna egy 95%-ban hatásos oltóanyag, akkor a betegek és az elhunytak száma is a jelenlegi érték egyhuszada lenne (persze akkor, ha minden más körülmény változatlan).

Milyen forrásokból tájékozódik ön?

Hozzászóló: Zsigray György, 2021-01-08 09:22
Milyen forrásokból tájékozódik ön? Csaknem egyoldalú, kormánypárti, tudománytalan a forrás? Mert ha nem az volna a cikk nyelvezete száraz tudományos volna és nem scifiben érezném magamat. Hol van annak a bő orvostársadalomnak a véleménye akik az ellenkezőjét állítják? Ébredjen fel, mielőtt belehal az elfogultság elburjánzásába.

Kérem aki tud válaszoljon. Előre is köszi!

Hozzászóló: béla, 2021-01-08 09:16
Kérem aki tud válaszoljon. Előre is köszi! A matek nem az erősségem! :)) Ha az oltóanyag 95%-os hatékonyságú, 5%-nál nem hatásos. A jelenlegi számok azt mutatják, hogy ez az arány a saját immunrendszerünkkel is tartható. Ugye kb. 4% az összes covid eset, a mai adatokat nézve: az aktív fertőzöttek, a gyógyultak, és az elhunytak számát összeadva, én 9m lakosra számoltam ezt az arányt. Akkor az oltással ha mind a 9 millió lakost beoltanánk (ami eleve utópia), ugyanott lennénk ahol most vagyunk? Na most (nyugodt, érthető, nem kioktató választ :)) ) várok, ha valamit elszámoltam, vagy az oltási adatok százalékos értékeit teljesen másképp kell érteni. Még egyszer köszi!

“A magatoknak beadatott oltással őket

Hozzászóló: A.G., 2021-01-08 09:14
“A magatoknak beadatott oltással őket véditek.” Hogy védem, ha ugyan úgy elkapom és hordozó is lehetek? A vakcina csak a betegség tüneteit csökkenti.

Köszönöm, korrekt világos tájékoztatás.

Hozzászóló: Mészárosné Klári , 2021-01-08 08:53
Köszönöm, korrekt világos tájékoztatás.

Petinek. Igen. A pozitív tesztek számához

Hozzászóló: Kasszandra, 2021-01-08 04:04
Petinek. Igen. A pozitív tesztek számához képest Magyarországon 3% a halálozási arány. Most már csak azt kell tisztázni, hogy a covidra írottak közül hányan is haltak meg tényleg covidban (vagy legalább tényleg az volt az utolsó csepp a végletesen legyengült szervezetüknek) És hányan haltak meg a tényleges nemcovid betegségük kezelése helyetti tesztelgetés és ideoda rakosgatás miatt, a sima tüdőgyulladással kórházba kerülve és a nagyon esélyes kórházi fertőzések mellé még egy pozitív tesztet is beszerezve. Amúgy a jelenleg covidra írott kórházban lévő betegek nem kis része most is influenza eredetű bakteriális tüdőgyulladással kerül be, ők covid nélkül is ott lennének, tehát nem jelentenek többletterhelést, max annyiban, hogy a maszk simán rásegíthetett a bakteriális tüdőgyulladásra. Ha meg több a fertőzött mint amennyiről tudunk, abból meg csak az jön ki hogy még többen fertőzöttek úgy h nem is tudnak róla hogy ők halálos betegek

Kedves Mindenki...én tiszteletben tartom

Hozzászóló: Gabriella , 2021-01-08 00:41
Kedves Mindenki...én tiszteletben tartom a demokráciát de a tudatlanságon elgondolkozom... néhány ember azt sem tudja mit írogat olyan mintha sosem hallott volna az oltásokról. Egy 33 éves ismerősöm élet erős betegségtől mentes fiatalember küzd az életéért a kórházban mert elkapta ezt covidot..és rajta kívül még sokan küzdenek. Én elfogadom ha valaki nem akar oltást de ne prédikáljon hülyeségeket.

Egy orvos írása. Mégsem hangzik el egyetlen

Hozzászóló: Robert , 2021-01-08 00:11
Egy orvos írása. Mégsem hangzik el egyetlen szó sem arról, hogy mire is jó a vakcina. Nem kapja el a Covidot aki beadatja? Vagy nem terjeszti? Mik lehetnek a mellékhatásai? Ugyebár a gyógyszereknek is van. Ráadásul a lista róluk, amit egy gyógyszer dobozában találunk, csak egy töredéke a mellékhatásoknak, amiről az orvos is tud. Egy orvostól az ember tájékoztatást vár, nem pedig érzelmi kirohanást, egy kiáltványt, hogy rohanjunk a vakcináért, anélkül, hogy bármilyen felvilágosítást kapnánk. Van olyan orvos, aki ad válaszokat?

1. Hogyan lehet előre pontosan megmondani,

Hozzászóló: Zsolt, 2021-01-08 00:04
1. Hogyan lehet előre pontosan megmondani, hogy mikor jön a következő hullám, miután még az R számot se tudták meghatározni? 2. Milyen járvány az, ahol tesztelni kell, hogy kiderüljön, ki a beteg? (a teszt alkalmasságát most ne tárgyaljuk, az is megér egy misét) 3. Hogy lehet az, hogy aki a munkahelyen van, összezárva egy légtérben 5-600 emberrel, nem betegszik meg? 4. Hogy lehet az, hogy most hirtelen iszonyatosan fontos lett mindenkit megmenteni, miután nap mint nap irtanak és betegeket gyártanak? (nevezzük orvostudománynak) 5. Mit jelent az, hogy a végső megoldás a vakcina? (világszerte ezt mondogatják, és emlékezzünk mikor mondták ezt utoljára világszerte - igen, ez már belemagyarázás, de azért elgondolkodtató)