Patikusblog

Szerző: bialko

A BLOG LEÍRÁSA

Patiká(k)ról, gyógyszerészetről, gyógyszerekről, betegségekről, egészségről, életmódról.

Látogatás: 11692 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Szájápolási hiányosságok

2009.09.09.

A magyarok nem tartoznak a legtudatosabb szájápolók közé, holott fogaink állapota nem csak esztétikai, de jelentősen egészségügyi kérdés is. 2005-ben egy magyar fogyasztó átlagosan 3,3 tubus fogkrémet használt, ami a fogorvosok által javasolt minimum alatt marad, és a fogkeféből is csak évi egy fogy nálunk. Fogorvoshoz leginkább csak probléma esetén megyünk, holott a tudatos szájápolás ma már nem merülhet ki a napi kétszeri fogmosásban – mondta dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.  


Ugyan a fogak felszínén kialakuló lepedék a fogak egyes részeiről  önmagától ledörzsölődik, léteznek a szájban olyan területek, ahonnan csak gyakori és szabályos fogmosással távolítható el a lepedék, vagy akár már azzal sem. Jellemzően ilyen területek az őrlő- és kisőrlők barázdái, a fogak belső felszíne. Az eltávolítatlan lepedék veszélye, hogy fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezethet. Ezt a folyamatot fontos lenne még az elején megállítani, hiszen következő lépésként megjelenhet az ínysorvadás, aminek végső stádiumában a fog elvesztésétől kell tartanunk.


A fogkő sem más, mint egy kemény állagú lepedék, amelyet már az erőteljes fogmosás sem képes eltávolítani. Különösen igaz ez, ha a fogkő az íny alatti területen jelenik meg. Legnagyobb veszélye szintén a fogszuvasodás elősegítésében, és ami még ennél is jelentősebb, a fog tartószöveteinek tönkretételében rejlik.


A professzionális szájápoláshoz első lépése a fogkő eltávolítása, ami a közhiedelemmel ellentétben nem elég az egészséges fogak megtartásához, ez az eljárás ugyanis megkönnyíti a baktériumok megtelepedését. Vagyis a fogkő letisztítását követnie kell az összes elszíneződés, felrakódás eltávolításának, a nehezen elérhető területek megtisztításának, az ínybarázdák hidrogén-peroxidos átmosásának, a tömések lesimításának, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezésének.


Az igazán gondos kezelés része a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék is. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része az kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is. 

Miért iszod ezt a halálos löttyöt?

2009.09.03.

A tejcukor (laktóz) emésztésének képessége az állattenyésztő közösségek tagjainál alakult ki hét és fél évezrede Közép-Európában, s nem a kontinens északi felén élőknél, mint korábban feltételezték – derült ki egy brit kutatásnak köszönhetően. Ezt a cikket a Medical Tribune Online-on találtam és kapás beugrott: Guy Ritchie-nek igaza volt!

Blöff, Tommy-Török párbeszéd.

Tommy: Miért iszod ezt a halálos löttyöt?

Török: Mi bajod a tejjel?

A többit nézzétek meg. Érdemes.

Az aszpirin árt az egészséges embernek - Ki hitte volna?

2009.09.02.

Azok az egészséges emberek, akik azért szedik az aszpirint, hogy megelőzzék a szívinfarktust, valójában több rosszat tesznek szervezetükkel, mint jót - derült ki egy skót kutatásból.

Több millió ember szed naponta aszpirint, és sokan közülük olyan egészséges emberek, akik úgy gondolják: a szer kiváló a szívproblémák megelőzésére. A Europrean Society of Cardiology spanyolországi konferenciáján azonban ismertették egy skót kutatás eredményét, amelyből kiderült, hogy a népszerű tabletta szedésével valójában nem csökken jelentősen a szívproblémák kialakulásának kockázata.

Sőt - állítják a kutatók -, az aszpirin rendszeres szedése miatt súlyos belső vérzés alakulhat ki, amely akár halálhoz is vezethet azoknál, akik egészségesek. A Skóciában 29 ezer, 50 és 75 év közötti férfin és nőn végzett vizsgálatból kiderült a világszerte használt szer eddig is sejtett hatása.

A vizsgálatban résztvevőknél azt nézték, hogy van-e érszűkület a lábukban, mivel az utalhat a későbbi szívproblémákra. A kísérleti alanyok közül több mint háromezren kaptak napi rendszerességgel vagy aszpirint vagy placebót.

A kutatók nyolc évig kísérték figyelemmel őket, és azt találták, hogy bár a két csoport között nem volt számottevő különbség a szívrohamok vagy az agyvérzések arányában, azok közül, akik aszpirint kaptak, 34-nél jelentkezett súlyos belső vérzés - míg a placebót szedőknél "csak" 20 ilyen esetet regisztráltak.

Egy korábbi, oxfordi kutatók által végzett vizsgálat már bebizonyította, hogy bár az aszpirin csökkentheti a egészségeseknél a szívinfarktus kialakulásának esélyét, legalább harmadával növeli a hasi vérzés kockázatát is.

Kockázatok és mellékhatások

2009.09.02.

A lakosság fejében fogalomzavar van a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, a recept és recept nélkül kapható medicinákat illetően - áll a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara legfrissebb felmérésben. E fogalomzavart jól mutatja, hogy tíz lakosból nyolc-kilenc szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi", hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik, a lakosság 70%-a pedig abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Sokak (a megkérdezettek 60%-a) szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszereknél.


A nem-gyógyszer típusú megoldások iránt jelentős kereslet van a magyar lakosság körében. A receptre illetve recept nélkül kapható gyógyszerek után legtöbben (minden második háztartás) gyógynövény készítményekre költenek. Gyógyhatású készítményekre, étrend-kiegészítőkre a háztartások egyharmada fordít kisebb-nagyobb összeget. A nem-gyógyszer típusú termékek népszerűségének vélhetően egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellékhatásmentességében kevésbé bíznak az emberek.


A gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és gyógynövények, és a nem-gyógyszer típusú készítmények közti fogalomzavart jól mutatja, hogy tíz lakosból nyolc-kilenc szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi", hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik. A lakosság 70%-a abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Sokak (60%) szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszereknél.


A recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban leginkább a tájékozódás tekintetében hiányosak az ismeretek. Nagyon sokan (83%) gondolják, hogy a betegtájékoztató a biztonságos szedéshez minden információt megad és bár az valóban igaz, hogy az ismertető sok olyan tanácsot, javallatot fogalmaz meg, amely az adott készítmény szempontjából fontos lehet, a gyógyszer alkalmazásának tekintetében ugyanakkor a beteg egyéni jellemzőit (társbetegségek, gyógyszerallergia) is figyelembe kell venni, és e tekintetben a tájékoztató nem ad teljes körű felvilágosítást - hívja fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara.

Egy kis vidámság...

2009.07.13.

Nincs szimatszatyrom, nem vagyok bölcsész és csak ritkán viselek fehér köpenyt. A világ egyik legszebb és legnehezebb szakmáját tanulom – de csak azért, mert nem vettek fel az orvosira – és rajtam kívül csak pár ezren értik, mire gondolok, mikor azt mondom: tianeptin-nátrium. A családnevem megelőzi a keresztnevem s még egy jogász is előbb kap doktori címet. A turistákat csak akkor értem, ha latinul beszélnek. Sokat gondolok neves kémikusokra és felmenőikre. Szeretem a Xanaxot, a Seduxent, a Rivotrilt és a Ritalint. Itt élek Európa szívében, mégsem forgalmaznak nálunk Vicodint. Méregkeverésben mi vagyunk a császárok és igenis nálunk fogy a legtöbb antipszichotikum. Gyógyszerészet, én így szeretlek…

A vitális kimerültség...

2009.05.19.

A vitális kimerültség akár ötszörösére növelheti a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál kockázatát - állapította meg korábbi kutatásaiban Paul Falger holland egészségpszichológus, aki kedden a magyar média képviselőivel beszélgetett a témáról a Quintess Médiaklub egészséges öregedésről tartott rendezvényén.
   

Falger, a Maastrichti Egyetem pszichológusa nevezte el vitális kimerültségnek azt az állapotot, melyet szokatlan mértékű fáradtság, energiahiány, ingerlékenység és demoralizáltság jellemez. Ezek a tünetek már jóval a mérhető kardiológiai eltérések előtt jelentkeznek - véli Falger. A kutató szerint a megbetegedéshez vezető folyamatok felismerhetők, a kockázati tényezők szoros összefüggésben vannak a viselkedéssel, ezért annak megváltoztatása gyógyszerek nélkül is eredményes.
   

Falger és munkatársai szívkoszorúér-megbetegedéssel élőkkel végzett gyógyszermentes, életmódváltoztatáson alapuló tanulmányok eredményeit elemezték, ezek alapján megállapították, hogy egészséges életvitellel a szívbetegségek kockázata jelentősen csökkenthető.
   

A tanulmányok szerint legnagyobb hatású a páciensek dohányzásról való leszokásának segítése. A cigarettázás a koszorúér-betegségek kifejlődésének legjelentősebb életmódbeli kockázati tényezője a szív érrendszerére gyakorolt hatása, a szívizom oxigénellátásának csökkenése és a megemelkedő vérnyomás miatt. A holland kutatók által elemzett, összesen 2752 embert érintő tanulmányokban az étrend megváltoztatásának, a fizikai aktivitás növelésének és a stresszkezelés megtanulásának hatását is nyomon követték: valamennyi csökkentette az egészségügyi kockázatot.
   

Három kutatási program vizsgálta az úgynevezett A-típusú személyiség és a koszorúér-betegségek összefüggését is. Ezt a személyiségtípust az egyén ellenségessége, türelmetlensége, versengő volta jellemzi. A több évig tartó programokban pszichoterápiás tanácsadáson vettek részt a tesztalanyok, megtanultak relaxálni, indulataikat, dühüket kezelni, segítettek nekik környezetük szerkezetét megváltoztatni. A kontrollcsoport tagjaihoz képest jelentősen csökkent az aktív programban résztvevő emberek "szíveseményeinek" kockázata.
   

A velünk született genetikai hajlam érvényesülését egyes betegségeknél a környezeti tényezők, az életmód jelentősen befolyásolják. Karádi Pál, a Quintess Healthy Aging Club alapítója elmondta, hogy a géndiagnosztikát felhasználó egészségügyi kockázatértékelés, valamint az arra épülő, személyre szabott megelőzési program már Magyarországon is elérhető.

Nem felel meg az elvárásoknak a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

2009.05.14.

Sem az üzleti, sem a vásárlói elvárásoknak sem tesz eleget a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás – állapította meg a Mystery Visit Kft. legfrissebb próbavásárlásos módszerrel történő kutatása. Minden harmadik patikán kívül gyógyszert vásárló figyelmét még a törvényileg előírt tájékoztató segédanyagokra sem hívják fel az eladók.


A patikán kívüli gyógyszerforgalmazás a kezdetektől fogva (2007. január) kevésbé vonzó a befektetők számára: a Magyar Gyógyszerészi Kamara előzetes becsléseit is alulmúlták forgalom tekintetében ezek az egységek. A Magyar Gyógyszerészi Kamara 2007-es becslése szerint a patikán kívüli gyógyszerforgalom a várt 1-2 százalék helyett csak a piac 0,2 százalékát tette ki, ami havi 40-50 millió Ft-os forgalmat jelentett. A befektetők elmondása szerint nem is a profitcélok hajtják őket, hanem inkább a szolgáltatások bővítése és a kapcsolódó vásárlások jelentik az igazi motiváló erőt. Mindezek a fogyasztóbarát elgondolások megdőlni látszanak az eredmények tükrében.

Elégtelen vevőtájékoztatás

A vizsgált üzletek azok közül a posták, benzinkutak, hipermarketek és drogériák egységei közül kerültek ki, amelyek az ÁNTSZ márciusi listája szerint gyógyszereket forgalmaznak. A nyilvántartás ellenére a próbavásárlások azt az eredményt hozták, hogy számos forgalmazóhelyen valójában már hónapok óta nem értékesítenek vény nélkül kapható gyógyszereket.


Míg a tárolásra és elkülönítésre vonatkozó szabályokat a vizsgált kereskedelmi egységek mindegyike maximálisan betartja, a vevőtájékoztatás helyenként a minimális szintet sem éri el. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy ezekben az üzletekben az eladó szakképesítés hiányában nem tájékoztathatja az érdeklődő vevőt. A betegtájékoztatás funkcióját a törvényileg előírt elektronikus tájékoztatási rendszer és nyomtatott betegtájékoztató látja el.


A segítségnyújtást tekintve az eladók 37 százaléka ajánlott valamilyen készítményt a felvetett problémára. Ajánlás alatt itt főként azt kell érteni, ha az eladó felsorolta a készleten lévő termékeket, az esetek 10 százalékában azonban olyan eladóval is lehetett találkozni, aki magától ajánlott készítményeket és tájékoztatást is adott róluk. Az esetek 36 százalékában - főképp arra hivatkozva, hogy nem adhatnak tanácsot - semmilyen segítséget sem kaptak a próbavásárlók, sőt még a segédanyagokat sem mutatatták meg nekik.


A kutatás tapasztalatai és a forgalmi adatok arra engednek következtetni, hogy egyelőre nem veszélyeztetik a gyógyszertárak piaci helyzetét a patikán kívüli gyógyszerforgalmazók. A próbavásárlások tapasztalatai alapján ugyanis ezeken a helyeken azt a minimális figyelmet sem fordítják a gyógyszereladásokra, mint amit egyéb más általuk forgalmazott termék esetében megtesznek. Az esetek nagy részében a vevő arról sem kap tájékoztatást, hogy komplett számítógépes rendszer, illetve a gyógyszerek nyomtatott formájú betegtájékoztatója áll a rendelkezésükre a vásárlási döntés meghozatalában.

Egyre több az öngyilkosság a japánoknál

2009.05.14.

A gazdasági válság hatására az elmúlt évben rekordot döntött a harmincas éveikben öngyilkosságot elkövető japán fiatalok száma. Történt ez annak ellenére, hogy a öngyilkosságok száma a szigetországban 2,6 százalékkal csökkent, 32 249 ember vetett véget önkezével életének - mutatott rá a japán rendőrség által csütörtökön közzétett jelentés.
   

Az 30-as éveikben járók körében elkövetett öngyilkosságok száma 1991-től folyamatosan emelkedik. Tavaly 4850 ilyen korú fiatal vetett véget életének, 1,7 százalékkal több, mint 2007-ben, és mintegy kétszer annyi, mint 1991-ben. A kutatók a japán gazdaságnak az alkalmi munkába vetett túlzott bizalmát okolják.
   

Jamada Maszahiro professzor elmondta, hogy a szigetországban többnyire az ötvenes éveikben lévő férfiak lesznek öngyilkosok: azért oltják ki saját életüket, hogy biztosítási pénzt hagyjanak hátra családjukra. A harmincas éveikben járók viszont mostanság csak nehezen látnak reményt, hogy sorsuk jobbra fordulhat.
   

Ezt jelzi az alkalmi munkások elbocsátásának aránya: az elmúlt fél évben százezrek váltak munkanélkülivé, amikor Japán exporton alapuló gazdasága megingott a világválság terhe alatt.
   

A rendőrségi jelentés szerint Japán a fejlett világ egyik legmagasabb öngyilkossági rátájával rendelkező országa: 100 ezer emberre 24 öngyilkosság jut. Az Egyesült Államokban ez a szám 11,1.
   

Bár a legáltalánosabb ok a depresszió, erőteljesen növekedett azok száma, akik feltehetőleg azért lettek öngyilkosok, mert nem találtak munkát, nem alkalmazták őket, vagy nehezen keresték meg a napi betevőre valót.
   

Növekedett a tizenévesek és huszonévesek körében elkövetett öngyilkosságok száma is. Ezeknek a fiataloknak a fele azért vetett véget életének, mert nem talált munkát, 28 százalékuk pedig alkalmi munkákból próbálta eltartani magát.