A vitális kimerültség...

Blog: Patikusblog - Szerző: bialko

A vitális kimerültség akár ötszörösére növelheti a szívinfarktus vagy a hirtelen szívhalál kockázatát - állapította meg korábbi kutatásaiban Paul Falger holland egészségpszichológus, aki kedden a magyar média képviselőivel beszélgetett a témáról a Quintess Médiaklub egészséges öregedésről tartott rendezvényén.
   

Falger, a Maastrichti Egyetem pszichológusa nevezte el vitális kimerültségnek azt az állapotot, melyet szokatlan mértékű fáradtság, energiahiány, ingerlékenység és demoralizáltság jellemez. Ezek a tünetek már jóval a mérhető kardiológiai eltérések előtt jelentkeznek - véli Falger. A kutató szerint a megbetegedéshez vezető folyamatok felismerhetők, a kockázati tényezők szoros összefüggésben vannak a viselkedéssel, ezért annak megváltoztatása gyógyszerek nélkül is eredményes.
   

Falger és munkatársai szívkoszorúér-megbetegedéssel élőkkel végzett gyógyszermentes, életmódváltoztatáson alapuló tanulmányok eredményeit elemezték, ezek alapján megállapították, hogy egészséges életvitellel a szívbetegségek kockázata jelentősen csökkenthető.
   

A tanulmányok szerint legnagyobb hatású a páciensek dohányzásról való leszokásának segítése. A cigarettázás a koszorúér-betegségek kifejlődésének legjelentősebb életmódbeli kockázati tényezője a szív érrendszerére gyakorolt hatása, a szívizom oxigénellátásának csökkenése és a megemelkedő vérnyomás miatt. A holland kutatók által elemzett, összesen 2752 embert érintő tanulmányokban az étrend megváltoztatásának, a fizikai aktivitás növelésének és a stresszkezelés megtanulásának hatását is nyomon követték: valamennyi csökkentette az egészségügyi kockázatot.
   

Három kutatási program vizsgálta az úgynevezett A-típusú személyiség és a koszorúér-betegségek összefüggését is. Ezt a személyiségtípust az egyén ellenségessége, türelmetlensége, versengő volta jellemzi. A több évig tartó programokban pszichoterápiás tanácsadáson vettek részt a tesztalanyok, megtanultak relaxálni, indulataikat, dühüket kezelni, segítettek nekik környezetük szerkezetét megváltoztatni. A kontrollcsoport tagjaihoz képest jelentősen csökkent az aktív programban résztvevő emberek "szíveseményeinek" kockázata.
   

A velünk született genetikai hajlam érvényesülését egyes betegségeknél a környezeti tényezők, az életmód jelentősen befolyásolják. Karádi Pál, a Quintess Healthy Aging Club alapítója elmondta, hogy a géndiagnosztikát felhasználó egészségügyi kockázatértékelés, valamint az arra épülő, személyre szabott megelőzési program már Magyarországon is elérhető.