Kockázatok és mellékhatások

Blog: Patikusblog - Szerző: bialko

A lakosság fejében fogalomzavar van a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, a recept és recept nélkül kapható medicinákat illetően - áll a Szinapszis Egészségügyi Piackutató és Tanácsadó Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara legfrissebb felmérésben. E fogalomzavart jól mutatja, hogy tíz lakosból nyolc-kilenc szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi", hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik, a lakosság 70%-a pedig abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Sokak (a megkérdezettek 60%-a) szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszereknél.

A nem-gyógyszer típusú megoldások iránt jelentős kereslet van a magyar lakosság körében. A receptre illetve recept nélkül kapható gyógyszerek után legtöbben (minden második háztartás) gyógynövény készítményekre költenek. Gyógyhatású készítményekre, étrend-kiegészítőkre a háztartások egyharmada fordít kisebb-nagyobb összeget. A nem-gyógyszer típusú termékek népszerűségének vélhetően egyik fontos oka, hogy bár a gyógyszerek hatékonyságába vetett bizalom nagyon erős, a szerek mellékhatásmentességében kevésbé bíznak az emberek.

A gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és gyógynövények, és a nem-gyógyszer típusú készítmények közti fogalomzavart jól mutatja, hogy tíz lakosból nyolc-kilenc szerint a gyógyszer legfőbb megkülönböztető jegye más gyógyító termékekhez képest "csupán annyi", hogy alkalmazása orvosi felügyelet mellett történik. A lakosság 70%-a abban a hitben él, hogy a gyógyhatású készítmények ugyanolyan szigorú ellenőrzésen mennek át, mint a gyógyszerek. Sokak (60%) szerint a gyógyhatású készítmények mögött ugyanolyan kutatási háttér áll, mint a gyógyszereknél.

A recept nélkül kapható gyógyszerekkel kapcsolatban leginkább a tájékozódás tekintetében hiányosak az ismeretek. Nagyon sokan (83%) gondolják, hogy a betegtájékoztató a biztonságos szedéshez minden információt megad és bár az valóban igaz, hogy az ismertető sok olyan tanácsot, javallatot fogalmaz meg, amely az adott készítmény szempontjából fontos lehet, a gyógyszer alkalmazásának tekintetében ugyanakkor a beteg egyéni jellemzőit (társbetegségek, gyógyszerallergia) is figyelembe kell venni, és e tekintetben a tájékoztató nem ad teljes körű felvilágosítást - hívja fel a figyelmet a Magyar Gyógyszerészi Kamara.