Szájápolási hiányosságok

Blog: Patikusblog - Szerző: bialko

A magyarok nem tartoznak a legtudatosabb szájápolók közé, holott fogaink állapota nem csak esztétikai, de jelentősen egészségügyi kérdés is. 2005-ben egy magyar fogyasztó átlagosan 3,3 tubus fogkrémet használt, ami a fogorvosok által javasolt minimum alatt marad, és a fogkeféből is csak évi egy fogy nálunk. Fogorvoshoz leginkább csak probléma esetén megyünk, holott a tudatos szájápolás ma már nem merülhet ki a napi kétszeri fogmosásban – mondta dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.  

Ugyan a fogak felszínén kialakuló lepedék a fogak egyes részeiről  önmagától ledörzsölődik, léteznek a szájban olyan területek, ahonnan csak gyakori és szabályos fogmosással távolítható el a lepedék, vagy akár már azzal sem. Jellemzően ilyen területek az őrlő- és kisőrlők barázdái, a fogak belső felszíne. Az eltávolítatlan lepedék veszélye, hogy fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezethet. Ezt a folyamatot fontos lenne még az elején megállítani, hiszen következő lépésként megjelenhet az ínysorvadás, aminek végső stádiumában a fog elvesztésétől kell tartanunk.

A fogkő sem más, mint egy kemény állagú lepedék, amelyet már az erőteljes fogmosás sem képes eltávolítani. Különösen igaz ez, ha a fogkő az íny alatti területen jelenik meg. Legnagyobb veszélye szintén a fogszuvasodás elősegítésében, és ami még ennél is jelentősebb, a fog tartószöveteinek tönkretételében rejlik.

A professzionális szájápoláshoz első lépése a fogkő eltávolítása, ami a közhiedelemmel ellentétben nem elég az egészséges fogak megtartásához, ez az eljárás ugyanis megkönnyíti a baktériumok megtelepedését. Vagyis a fogkő letisztítását követnie kell az összes elszíneződés, felrakódás eltávolításának, a nehezen elérhető területek megtisztításának, az ínybarázdák hidrogén-peroxidos átmosásának, a tömések lesimításának, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezésének.

Az igazán gondos kezelés része a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék is. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része az kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is.