Az aszpirin árt az egészséges embernek - Ki hitte volna?

Blog: Patikusblog - Szerző: bialko

Azok az egészséges emberek, akik azért szedik az aszpirint, hogy megelőzzék a szívinfarktust, valójában több rosszat tesznek szervezetükkel, mint jót - derült ki egy skót kutatásból.

Több millió ember szed naponta aszpirint, és sokan közülük olyan egészséges emberek, akik úgy gondolják: a szer kiváló a szívproblémák megelőzésére. A Europrean Society of Cardiology spanyolországi konferenciáján azonban ismertették egy skót kutatás eredményét, amelyből kiderült, hogy a népszerű tabletta szedésével valójában nem csökken jelentősen a szívproblémák kialakulásának kockázata.
Sőt - állítják a kutatók -, az aszpirin rendszeres szedése miatt súlyos belső vérzés alakulhat ki, amely akár halálhoz is vezethet azoknál, akik egészségesek. A Skóciában 29 ezer, 50 és 75 év közötti férfin és nőn végzett vizsgálatból kiderült a világszerte használt szer eddig is sejtett hatása.
A vizsgálatban résztvevőknél azt nézték, hogy van-e érszűkület a lábukban, mivel az utalhat a későbbi szívproblémákra. A kísérleti alanyok közül több mint háromezren kaptak napi rendszerességgel vagy aszpirint vagy placebót.
A kutatók nyolc évig kísérték figyelemmel őket, és azt találták, hogy bár a két csoport között nem volt számottevő különbség a szívrohamok vagy az agyvérzések arányában, azok közül, akik aszpirint kaptak, 34-nél jelentkezett súlyos belső vérzés - míg a placebót szedőknél "csak" 20 ilyen esetet regisztráltak.
Egy korábbi, oxfordi kutatók által végzett vizsgálat már bebizonyította, hogy bár az aszpirin csökkentheti a egészségeseknél a szívinfarktus kialakulásának esélyét, legalább harmadával növeli a hasi vérzés kockázatát is.