Fogamzás gátlás - az óvszer

Blog: MediQa - Szerző: ocem

Az óvszer:

Igazán még mindig top favorit, mert amellett, hogy közel a legbiztosabb módszer a nem kívánt terhesség elkerülésére, még a legtöbb nem úton terjedő betegség (röviden és külföldiül STD) ellen is véd.

Ma már szinte bármelyik üzletben, benzinkúton, gyógyszertárban be lehet szerezni. Sok színű, szagú, állagú, illatú, meg amit csak akartok. Ki-ki döntse el, hogy melyik a legjobb.
És szerintem nem gáz, ha van az embernél (akár fiú, akár lány), mondjuk a pénztárcában, de azért ne tároljuk ott sokáig, vagy gyakran cseréljük. Nehogy az óvszer hiánya fosszon meg minket például egy kellemes "autókázástól".
Szerintem a kapcsolat elején (főleg, ha a kapcsolat egy éjszakát takar) nagyon megéri óvszert használni, mert minden szempontból közel 100 %-os védelmet nyújt.
Bár a teljesség kedvéért le kell írnom, hogy sok STD ellen hatásos a gumi, de a legtöbb ilyen betegség, hogy is mondjam, testnedvekkel terjed, vagyis ondó, hüvely váladék, nyál, vér.
És sok tünet azon a testrészen jelentkezik, ami használatban van. (Ezt nem én találtam ki, előadáson hallottam.) Tehát nemi szervek, végbél, szájüreg.
Ebből akkor most vonja le mindenki a megfelelő következtetést.
Vagyis az óvszer véd, de az orális szex ugyanolyan veszélyeket rejt.

A mechanizmusa nagyon egyszerű. Egyrészt mechanikus gát, nem engedi a kisfickókat a hüvelybe és onnan a méhüregbe jutni. Tehát nem lehetséges a megtermékenyítés.
A másik, hogy úgynevezett spermicid anyaggal van bevonva, aminek a jelenlétében a spermiumok nem érzik túl jól magukat, konkrétan elpusztítja őket.
De tudnunk kell, hogy nem teljes a védelem. Gondoljunk Rossra és Rachelre a Jóbarátokból. Erre fel is hívják a kedves felhasználók figyelmét, hogy van rá lehetőség, hogy mindezek ellenére is bekövetkezhet terhesség.

Arról ne is beszéljünk, hogy a gumi el is szakadhat.
Sőt vannak, akik érzékenyek a latexre (ebből készül az óvszer), így nekik más módot kell választani.
A többi módszerről és arról, hogyan használjuk az óvszert,  kicsit később, mert most tanulnom is kéne, de igyekszem.
Addig is itt egy cikk a webbetegről.