Néma gyilkosaim

Szerző: mica

A BLOG LEÍRÁSA

Hypertonia, glaucoma, diabetes.... Harcom ellenük életmód váltással.

Látogatás: 22895 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Véreredmények

2009.03.06.

Kedves Angeleyes! Eszemben sincs, hogy megsértődjek, sőt köszönöm a tanácsokat. Rögtön meg is fogadtam, és már a kezemben van a legújabb véreredményem, ami sokkal jobb, mint amire számítottam. Az éhgyomri vércukrom 6,9 volt, a 2 órás 9,5 mmol/l (7,8-ig jó), a HBA1 eredmény 7,0 % (5-ig jó). Koleszterinem 5,2, a HDLK:1,11, az LDLKOL: 3,79, ami kicsikét magasabb (3,35-ig jó) Minden más eredmény a norm. határértéken belül mozog. Most még csak rajtam múlik, hogy ez lefelé változik-e, 1-2 hónap múlva megismételtetem a vérvételt, addigra remélem néhány kilóval kevesebb is leszek. :)

Ps: Azóta beszéltem egy belgyógyász szakorvossal (én is eü intézményben dolgozom, de nincs eü végzettségem), aki szerdán vár, és az LDL érték miatt kapok gyógyszert. Úgy véli, ezzel egy idő után akár a többi gyógyszert mellőzni is tudom, mert csökken a cukor és a vérnyomásérték is. Ámen!

Szép hétvégét!

Mozgásterápia

2009.03.04.

Köszönöm a tanácsot Angeleyes! Csaknem egy hét telt el a mért eredmény óta, ugyan éhgyomri vércukrot nem mértem, de nappal már 5,9 - 8 közt ingadozik a nagyobb odafigyelés és a 2x1000 mg gyógyszer mellett. Tudom, ez még mindig nem jó. Az általad említett vérvizsgálatokat még nem csinálta meg senki. A jó öreg (nyugdíjas) dokim megelégszik azzal, hogy elhiszi amit én mérek és írok be a félévenkénti látogatáskor (persze nem csalok, mert miért is tenném). Azt hiszem, most jó nagyot löktél rajtam, hogy felkeressek egy másik orvost. :)

Azért örömmel számolhatok be róla, hogy tettem egy újabb lépést az egészségesebb életért! Hétfőn hirtelen elhatározással kerestem egy helyet, ahol Callanetics-et tartanak. Igaz, csak hetente egyszer, amit tegnap ki is próbáltam. Minden izmot megmozgató, jó hangulatú foglalkozás volt, aminek következtében ma hajlások és lépcsőzések némi kínszenvedést okoztak. Hiába, nem szokta .... a szántást. :) Jövő héten is ott a helyem, és talán kedvet kapok itthon sem a kifogást keresni, hanem - ha nem is egy órán át - kicsit mozogni.

Szép estét minden erre járónak!

Malőr

2009.02.28.

Elöljáróban elnézést kérek, hogy ötször sikerült nyitnom a blogot. :) A technika ördöge kötözködött velem...

A cím nem véletlen. 47 évesen szinte minden olyan betegségnek tulajdonában vagyok, ami egyértelműen visszavezethető a helytelen életmódra, a stresszre, a túlsúlyra, és nem utolsó sorban az öröklődési hajlamra.

A bevezetőben nem említettem a depressziót, melynek kétszer sikerült átmeneti győzelmet aratnia felettem. Másodszorra nehezebben, hosszabb idő alatt gyűrtem le, de sikerült.

Grafomániás vagyok, blogot vezetek máshol, de az más jellegű. A betegségeimről úgy szoktam nyilatkozni, hogy ez állapot, és nagyrészt rajtam áll vagy bukik, hogy ezt az állapotot hosszú távon jobbá tegyem, de legalábbis stagnálóvá.

A magasvérnyomás, de leginkább a szívritmuszavar volt az első, ami zavart okozott és kénytelen voltam a gyógyszert elfogadni. Régebben Betaloc Zok-al, manapság a jóval olcsóbb, de ugyanolyan hatékony Metoprolollal sikerül megzabolázni a szívem ritmusát, mely sajnos nem (nem mindig) jó pasi látványára lesz gyorsabb. :) Vérnyomásra a napi 1 tabletta Tritace bőven megfelel szerencsére.

Mindkét szememen nyílt zugú glaucomát fedeztek fel pár évvel ezelőtt, azóta a fogmosáshoz hasonló rutinná vált az este szemcseppentés. Ezzel szerencsére normál keretek közé sikerült szorítani az értékét.

A cukorbetegség mindkét szülőm részéről édes örökség. 1000 mg-os Meforallal és némi diétával 8 körül tartottam. Ez a legnagyobb gondom, és az a plusz 15 kg, amitől meg kellene szabadulnom minél hamarabb, az egészségem és a jó közérzetem érdekében. A munkahelyemen és a magánéletben ért stressz miatt a napokban tíz fölé emelkedett a cukor értékem, (reggel 9,8!!) ezt most saját kútfőből a gyógyszeradag megemelésével, és szigorúbb diétával igyekszem normalizálni. Nem sokáig, ha egy hét múlva is így áll, akkor felkeresek egy belgyógyászt segítséget kérni. (Jelenlegi "gondozóm" félévente akar csak látni. ) Szerencsére dietetikusokkal vagyok körülvéve a munkahelyemen, így tanácsban nem szűkölködöm.

Sokkal nagyobb gondom az, hogy a mozgást hogy vigyem bele így is túlhajszolt életembe... Dolgozom a kérdésen!