Fogamzásgátlás

Blog: Az egészségügy kutatói szemmel - Szerző: WEBBeteg

A nemiséghez, női léthez kapcsolódó kérdések a mai napig tabunak számítanak még a témában leginkább érintett fiatal (fogamzóképes) nők körében is. A nevelés során a családban, iskolában nem fektetnek hangsúlyt ilyesmikre - talán azért sem, nehogy túl korán felkeltsék a gyerek érdeklődését; vagy mert sem a szülő, sem a pedagógus nem tudja, hogyan is nyúljon egy ilyen "érzékeny" témához. Ennek következtében egy átlagos, hétköznapi nő sok esetben saját alapvető testi mechanizmusaival sincs tisztában.

A test, amíg rendben funkcionál, úgy gondoljuk, nem követel különös odafigyelést - a napi rutinban eszünkbe sem jut azzal foglalkozni, hogy mi és hogyan zajlik "belül". Esztétikai szempontból annál többet foglalkozunk vele! Nincs ez másként a fogamzásgátló módszer választásánál sem, amely során a biztonságosság, mint alapkritérium mellett a két döntő szempont többek között az alacsony hormontartalom és az esztétikai paraméterekre való pozitív hatás (súly, haj, bőr).

A nő és a fogamzásgátlás - mi alapján választunk? Egészség vagy egyéb szempontok?

A fogamzásgátlás a nők életének elválaszthatatlan része, a kérdés évtizedeken át folyamatosan napirenden van. A többség ezalatt sokféle védekezési módszert megpróbál - a legnépszerűbbek az egyszerű, megbízható hormonális tabletták, illetve a "természetes", ámde sokak szerint kényelmetlen óvszer.

A választott módszerrel szemben alapvető elvárás, hogy a lehető legnagyobb valószínűséggel elkerülhető legyen általa a teherbeesés; továbbá, hogy alkalmazása legyen egyszerű, kényelmes, ne legyen "hangulat-gyilkos" a romantikus pillanatokban.

Legkézenfekvőbb megoldás a fogamzásgátló tabletta; az orvosok legtöbbször ezt javasolják, és általában a nők is ezt kérik. Kevesen nyitottak az olyan, kevésbé elterjedt módszerek alkalmazására, mint a fogamzásgátló injekció vagy a szintén hormont tartalmazó hüvelygyűrű.
 
Az első választásra a rendszeressé váló szexuális élet kezdetén kerül sor. Akik ekkor az óvszerre szavaznak, később gyakran felülvizsgálják választásukat és kényelmesebb, ugyanakkor pozitív "mellékhatásokkal" is kecsegtető megoldás reményében mérlegelik a hormonális módszer lehetőségét. Sok lány eleve ezzel kezd, mert a teherbe esés elleni igen hatékony védelem mellett további érvek is szólnak mellette - pl. szebb bőr és haj, rendezettebb ciklus, enyhébb menstruációs panaszok. A döntésben az orvos véleménye mellett jelentős befolyással bírnak a barátnők tapasztalatai is.
 
Amint a hormon-kérdés szóba kerül, nincs olyan nő, aki számára ne a lehető legalacsonyabb hormonterhelés lenne az elsődleges szempont. A nemiség és a hormonok közötti összefüggésekről valamennyien hallottunk már, bár ismereteink távoliak, homályosak és valljuk be, meglehetősen szerények. A tájékozatlanság veszélyekkel is jár, melyekkel sokan nincsenek tisztában vagy nem fordítanak rá megfelelő figyelmet. A tabletta bevételének elfelejtése, egy rövid hányásos/hasmenéses állapot, antibiotikum szedése például igen kellemetlen meglepetést okozhat a felkészületlen páciensnek. Meglepően sok nő nincs tudatában annak, hogy ezekben az esetekben a fogamzásgátló hatás nem biztosított, így kiegészítő védekezés (pl. óvszerrel) mindenképp indokolt.
 

Tény, hogy a módszer-választás az esetek döntő többségében kevésbé megalapozott, fél-információkra épített és mondjuk ki, a nőgyógyász rendelőjéből távozva továbbra sincs fogalmunk arról, vajon tényleg a számunkra legmegfelelőbbel kezdjük meg testünk és jövőnk védelmét?

Kicsi Dóra