Élettan - Sportélettan

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Dr. Pavlik Gábor: Élettan - Sportélettan (Medicina Kiadó, 2011)

A könyv az egyes szervrendszerek élettanát, sportélettanát írja le. Ez jelent minimális, az élettanhoz szükséges anatómiai ismereteket, az egyes szervek, szervrendszerek működését nyugalomban és fizikai terhelés alatt, valamint az egyes szervrendszerek alkalmazkodását a rendszeres edzéshez. Az utolsó rész olyan sportélettani, sportorvosi kérdéseket foglal össze, amelyek nem egy szervrendszerhez kapcsolódnak, hanem összefoglaló jellegűek.

A könyvet ajánlom mindazoknak, akik kapcsolatban vannak sporttal, testneveléssel, edzőknek, sport szakembereknek. Ugyancsak ajánlom sportorvosoknak, de minden olyan orvosnak, aki érdeklődik a sport, rendszeres edzés kérdései felől, és ajánlom gyakorló orvosoknak, gyógytornászoknak, egészségügyi szakembereknek, akik élettani ismereteiket viszonylag egyszerűbb formában óhajtják kiegészíteni, fejleszteni.

Az élettan-sportélettan tudománya, ismeretanyaga folyamatosan fejlődik. Nagy elődeim, Kereszty Alfonz és Frenkl Róbert hasonló témájú tankönyvei évtizedes múltra tekintenek vissza. Jelen könyvben tehát a célom az volt, hogy korszerű adatokkal, információkkal gazdagítva, viszonylag egyszerűen, érthetően, bizonyos gyakorlati szempontokat figyelembe véve leírjam a témakör ismeretanyagát. Körülbelül 10-15 évvel ezelőtt vetődött fel, hogy a könyv szükséges lenne. Azóta előadásaim vázlatait már olyan módon írtam le, hogy abból könyv lehessen. A legtöbb élettan könyvtől az különbözteti meg, hogy törekszik az egyszerűségre, közérthetőségre, az említett magyar sportélettani könyvektől pedig a korszerűbb ismeretek, valamint a szokatlanul gazdag, nagyszámú irodalmi utalás. A novemberi nyilvános könyvbemutató óta folyamatos az érdeklődés iránta.

Dr. Pavlik Gábor