A tüdő betegségei - 5. rész

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

"A tüdő szövetének megbetegedései között elsősorban a tüdőtágulást kell említeni, ami rendszerint későbbi életkorban lép fel. A tüdőtágulás valóban a tüdő kitágulásában, térfogatnövekedésében áll, a tüdő mintegy fel van fújva, az egyes tüdőhólyagocskák boncolásnál szabad szemmel is láthatók, holott egészséges tüdőben szabad szemmel alig vehetők észre. A tüdőhólyagocskák fala elvékonyodik, a hólyagocskák összefolynak, ruganyosságuk megszűnik.

A tüdőtágulás keletkezésénél makacs, hosszantartó bronchiális huru­tok, asztma játszik szerepet különösen olyan korban, amikor már a tüdő­szövet rugalmassága különben is csökkent. A betegség tünete elsősorban lélegzési nehézségekből áll, erős légszomj a hiányos gázcsere következté­ben. Különösen a kilélegzés van megnehezítve a tüdőhólyagocskák rugal­masságának csökkenése következtében. A lélegzés gyöngülése folytán a vér szénsavtartalma szaporodik, a vérkeringés a tüdőben meglassubbodik, pan­gás áll be a jobb szívben, a jobb szív és a beléje nyiló véredények tágulnak, a szívnek nagyobb munkát kell végeznie, minek következtében gyakran a szívműködés zavarai állnak be.

A tüdőtágulás igen lassan fejlődik, rendszerint évekre, sőt évtizedekre nyúlik. Közben az állapot javul, majd rosszabbodik, a betegek télen és tavasszal, rossz időjárás mellett, rosszabbul érzik magukat, ilyenkor könnyen állnak be hurutok és súlyos légszomj. Gyakran csatlakozik a tüdő­táguláshoz asztma.

Legfontosabb teendő a betegség kifejlődését megakadályozni a bronchiális hurutok gondos kezelésével, valamint megfelelő edzéssel elke­rülni mindenféle hurut létrejöttét. Akik ilyen betegségekre hajlamosak és foglalkozásuknál fogva káros hatásoknak vannak kitéve, azoknak legjobb tanács, hogy hagyják abba foglalkozásukat és olyan munkát keressenek, amelyben nincsenek kitéve különösen a poros vagy másképen rossz levegő hatásának.

A tüdőtágulás kezelése csak a szakorvos dolga lehet és csak annak a tanácsa alapján lehet eredményre számítani. Szerepet játszanak mindazok az eljárások, amiket az asztmánál említettünk, azonkívül különleges ké­szülékek, amelyekben a kilélegzés ritkított levegőben történik, vagyis ilyen­formán a levegőt mintegy kiszivattyúzzák a tüdőből és evvel annak tér­fogatát mesterségesen csökkentik. Ez tehát a tüdőgimnasztika egyik faj­tája, ami a tüneteket enyhítheti; a tüdőszövet elvesztett ruganyosságát azonban visszaadni nem tudja. A betegnek általában minden könnyítést okoz, ami a kilélegzést megkönnyíti, ilyen készülék például az úgynevezett lélegzőszék, vagy például rugalmas fűző, amely kilélegzés közben össze­szorítja a mellkast. Mindezek az eljárások különösen megfelelő gyógy­helyeken hatásosak."

(Az egészség enciklopédiája – dr. Józsa Jenő v. kórházi főorvos)

Ezek is érdekelhetik Önt: