A véredények megbetegedései

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A véredények megbetegedései közül elsősorban a verőerek, artériák megbetegedéséről kell beszélni, az oly sokszor emlegetett verőérelkeményedésről, az érelmeszesedésről. A verőerek ruganyos csövek, amelyeknek ruganyossága a véráram tovahaladását jelentékenyen segiti. Ha már most a véredények falai ruganyosságukat veszítik, megkeményednek, majd később a véredények falaiban mészsók rakódnak le és a ruganyos csövekből merev, törékenyfalu edények lesznek, természetesen nem támogatják többé a sziv munkáját, ez által a szivet nagyobb megerőltetésre késztetik, azonkívül pedig a vérnyomás következtében a merevfalu csövek itt-ott megrepedhetnek és az egyes szervekben vérzések állhatnak be. Ilyen vérzésnek a következménye, eredménye az úgynevezett agyszélhüdés, gutaütés. Ez gyakran hirtelen halált okoz, ha a vérzés nagyobbfoku és az agynak nagy, avagy életfontosságú részét teszi hirtelen tönkre. Ha ellenben a vérzés kisebbfoku, akkor esetleg csak bénulások maradnak vissza, amely bénulások a kiömlött vér felszívódásával javulhatnak is.

   A véredényelmeszesedés okai ma még egész világosan nem ismeretesek. Bizonyos az, hogy keletkezésében szerepet játszik a szifilisz, az alkohol és talán a túlságosan ideges, izgatott életmód, tulzott szellemi tevékenység is, egyszóval a küzdelmes, hajszás élet. Ezért több manapság az ilyen beteg. Megelőzésül tehát egyszerű a tanács, kerülni az emlitett ártalmakat. Ha már azonban bekövetkezett az érelmeszesedés, ami különben magas életkorban többé-kevésbé csaknem mindenkinél mutatkozik, akkor az életmódot ugyanúgy kell szabályozni, mint ahogy azt a szívbetegségeknél elmondottuk.

   A vivőerek, vénák megbetegedései közül leggyakrabban a vénák tágulása fordul elő, különösen az alszáron olyanoknál, akik foglalkozásuk következtében kénytelenek sokat állni, különösen mosónőknél, pincéreknél, asztalosoknál stb. A sziv számára legnehezebb munka a vért a lábak véredényein átszivattyúzni, mert leghosszabb az ut a szívtől a lábig és vissza s ezért állnak be ezek az értágulások elsősorban a lábon, amit elősegít a sziv gyöngesége, azonkívül a terhesség is. Ha a véredények tágulása hosszú ideig tart, akkor egész csomók keletkeznek a lábon a vénák mentén és beáll a tipikus vivőértágulat. Ennek a megelőzésére szükséges, hogy akiknek állófoglalkozásuk van, azok munkájukon kívül lehetőleg tornázzanak, este lábmosás után a lábat a lábfejtől kezdve fölfelé erőteljesen simogassák, masszirozzák végig, és kerüljenek mindent, ami a vérkeringést akadályozhatná. Ilyenek például székrekedés, szoros gummiharisnyakötő stb. Nagyon célszerű a láb vérkeringését változó hideg és meleg leöntésekkel gyorsítani és fekvésnél a lábakat valamivel magasabbra fektetni, mint ahogy a test fekszik.

   Idetartoznak az aranyerek is, amik nem egyebek, mint a végbél táján fekvő vénák kitágulásai. Ezek a tágulások is a véráram pangása következtében jönnek létre, minden olyan betegségnél, ahol a véráram meglassabbodik és különösen székrekedés esetén, hogy ha a bélsár felhalmozódása következtében a végbél környéke állandó nyomás alatt van. Elősegiti az aranyér keletkezését az ülő életmód is.

   Bár az aranyereket rendszerint semmibe sem szokták venni és legtöbb esetben alig okoznak zavarokat, még sem szabad egészen figyelmen kivül hagyni, mert egyrészt az aranyerekből beálló vérzés lassankint a vérveszteség következtében vérszegénységhez vezetne, azonkívül az aranyeres csomók gyulladásba, sőt genyedésbe mehetnek. Ilyenkor természetesen orvosi, legtöbbnyire műtéti beavatkozásra van szükség.

   Az orvosi kezelés mellett állandóan gondoskodni kell a székrekedés megszüntetéséről. A táplálékban jelentékeny helyet kell biztosítani gyümölcsnek, befőtteknek, de kerülni kell a bél túlterhelését. Akik ülő életmódra vannak kényszerítve, gondoskodjanak kellő testmozgásról, friss levegőben. Nagyon fontos a tisztaság, mindennapos ülőfürdő, mosás, és ilyen életmód mellett legtöbbnyire el lehet kerülni a kellemetlen komplikációkat."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Józsa Jenő v.kórházi főorvos)

Kapcsolódó cikkek a WEBBetegen:

Az érelmeszesedés

Aranyér - Az aranyér tünetei és kezelése

A visszérbetegség kialakulása

Mi hajlamosít a visszértágulatra?

A visszérbetegség fokozatai

Milyen vizsgálatokra számíthat?

Hogyan kezelhető a visszeresség?

Visszér - Mit tehet Ön erei védelmében?

Ha kezeletlen marad a visszértágulat