• Évszázados tanácsok
    WEBBeteg blogja

    Fogbetegségek

       "A leggondosabb száj- és fogápolás mellett is előfordulhat természetesen, hogy a fogak megbetegszenek, mert a fogak megbetegedésre való hajlamossága nem csupán a fogápolás többé vagy kevésbé gondos voltától függ, hanem attól is, hogy milyen ellenállók a fogak a külső káros behatásokkal szemben. Gyönge, rosszul elmeszesedett fogakat (ilyenek különösen a kékesfehér színűek) nagyon nehéz megóvni a romlástól.

       Az ilyen fogak akkor keletkeznek, ha a csecsemők tápláléka nem helyes összetételű, hiányzik belőlük a kellő mennyiségű mészsó. Ezeknek az ellenállóképessége csökkent, az ételmaradékok bomlása következtében keletkezett sav feloldja a fogak védőpáncélját, a zománcot, a romlás tovaterjed a fogcsontra; a lyukas fog ilyenkor már hidegre és melegre érzékennyé válik, azután továbbterjed a romlás a fog belsejében egy üregben elhelyezett szövetre, az úgynevezett fogidegre. Ennek a gyulladása okozza a kinzó fogfájást, ez a fogideggyulladás. Ha ezen nem segítünk, akkor a fogideg elhal (ez ugyan bekövétkezhetik előzetes fájdalmas gyulladások nélkül is) és akkor a fogbélüregen és a fog gyökerén végighúzódó csatornán (a gyökércsatornán) keresztül fertőző baktériumok jutnak be az állcsontba, gyulladást idéznek elő és beáll a foggyökér-gyulladás (gyökhártyalob). Ha a foggyökérgyulladás továbbterjed, csonthártyagyulladás és különféle genyedőfolyamatok következnek. A fog ilyenkor érintésre, nyomásra érzékeny (a hideg viz inkább szünteti a fájdalmat), a foghús megdagad, megdagad az arc, a genyedés utat tör magának a foghúson vagy néha az arcon át. így jut be azután a legkülönbözőbb fertőzés a szervezetbe, a véráram a fertőző anyagot elviszi a szervezet távoleső helyeire is, ugy hogy a fogbetegség általános megbetegedésnek is kiinduló pontja lehet.

       Különösen veszedelmes az az állapot, amikor a szájban romlott foggyökerek vannak, amelyeken keresztül a fertőzés állandó veszedelmének van kitéve a szervezet, azonkívül, hogy a rágás felületessé válik, a gyomor nem tud megbirkózni a lenyelt nagy falatokkal és a különböző gyomorbetegségek hosszú sora lehet a következmény.

       Ilyen esetekben természetesen csak a fogorvos beavatkozása segit. Az alapelv az, hogy minden megmenthető fogat meg kell tartani, koronával vagy töméssel ellátni, hogy a rágófelületet minél tökélesebben helyre lehessen állítani. Ez a művelet, a fogtömés, annál könnyebben és tartósabban sikerül, minél korábban jut a fog kezelésbe. Célszerű tehát a fogakat átlag évente, de olyanoknál, akik a fogromlásra erősen hajlamosak, félévenkint megvizsgáltatni, még akkor is, ha a fog nem okoz semmiféle kellemetlenséget.

       A meg nem menthető fogakat és gyökereket el kell távolitani és amennyiben ezáltal már a rágás is szenved, ezeket pótolni, mely művészetben a fogorvosság ma már igen messzire fejlődött.

       A fogak gondos vizsgálata és az alapos fogorvosi kezelés a legjobb befektetés, mert kevesebbe kerül, mint a rossz fogakból származó különféle betegségek gyógykezeltetése."

    (Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt:

    Fogágy- és fog körüli betegségek>>

    Tippek a váratlan fogászati problémákra

    A fogfehérítés - orvosi kezelés és házi praktikák

    A leggyakoribb fogápolási tévhitek

    Fogas kérdés: hogyan mossuk?

    Marad az amalgám tömés

    Dohányzás: nemcsak a tüdőnek és szívnek méreg

    Tények és tévhitek a fogakról

    Szőlővel a fogszuvasodás ellen?

    Fog- és szájbetegségek>>

     

     


   • Blog leírása

    Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.
    Látogatás: 658772 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés