Fertőző betegségek - A baktériumok

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

   "A múlt század közepén fedezték fel először, hogy bizonyos betegségek alatt a szervezetben apró, csak igen erős nagyítással látható élőlények szaporodnak el. Ezek az élőlények a legegyszerűbb szervezetek közé tartoznak, egysejtű lények, legtöbbnyire a hasadó gombákhoz tartozó baktériumok.

   A baktériumokat alakjuk szerint három csoportba osztják: vannak gömb-alakuak (kokkuszok), pálcikaalakuak (bacillusok) és dugóhuzó-formájuak (spirillumok). A laikusok mindenféle baktériumot egyszerűen bacillusnak neveznek. Némely baktérium időnként sajátságos állandó formákat, u. n. spórákat alkot, ezek nem szaporodnak tovább, de nagyon ellenállóak külső behatásokkal szemben, életben maradnak olyan körülmények között is, amikor maguk a baktériumok elpusztulnak, de ha kedvező körülmények közé kerülnek, újból kicsírázik a spórából a baktérium.

   A baktériumoknak nagyon fontos szerepük van a természet háztartásában. Elhalt növényi és állati részeken elszaporodnak, felbontják azokat elemeikre és igy kerülnek vissza a rothadó szerves anyagok végül egyszerű szervetlen vegyületek formájában a természet anyagcseréjébe. A hasadó gombák között sok hasznos is van, igy pl. ilyenek okozzák a szeszes és az ecetsavas erjedést, ezeket használják fel az alkohol- és az ecetgyártásban. A tej megalvadását egy baktérium elszaporodása okozza és a bélcsatornában is számlálatlan mennyiségben tanyáznak a különféle baktériumfajok, amelyek bizonyos mértékben hasznos szolgálatot is végeznek, amikor felbontanak nehezen emészthető táplálékokat.

   Vannak azonban a baktériumok között veszedelmesek is, amelyek a betegségek keletkezésében játszanak szerepet. A mult század közepén találtak először baktériumot beteg állat vérében és pedig a lépfene baktériumát. Azóta a vizsgálati eszközök tökéletesedésével számos emberi és állati betegségben fedezték fel a specifikus baktériumokat, és egyidőben valósággal azt hitték, hogy a betegségek kérdését sikerült egyszer és mindenkorra megoldani; nem kell semmi egyebet tenni, mint óvakodni a fertőző baktériumokkal való érintkezéstől, el kell pusztítani a baktériumokat, s evvel minden el van intézve. Volt idő, amikor csaknem minden betegséget, még a napszúrást is fertőzésre vezették vissza!

   Ezek a tanok lassanként kiszivárogtak a laikusok közé is, a baktériumoktól való félelemnek valóságos járványa keletkezett (baktériofóbiának nevezték el). Voltak, akik nem mertek kezet fogni senkivel, keztyütlen kézzel meg nem érintettek volna egy kilincset, a zsemlyét újra megsüttették, dezinficiálták odahaza, mert hátha már másvalaki is hozzányúlt; örökös rettegésben éltek, mert sohasem tudhatták, hol leselkedik rájuk a fertőzés halálos veszedelme.

   Közben a tudomány haladt és kiderítette, hogy veszedelmes baktériumok mindenütt vannak, a velük való érintkezést kikerülni egyáltalában nem lehet. Számos egészséges gyermek garatjában megtalálták a legveszedelmesebb diftériabacillusokat. Egészséges emberek bélsarában kolera-, tifuszbaktériumokat találtak és kiderült, hogy a legtöbb egészséges ember szájában mindenféle, gennyedést okozó baktérium is él. Ha a betegségek keletkezése csak a baktériumokon, a fertőzésen múlnék, az emberiségnek már régen ki kellett volna pusztulnia. Még a legjobban rettegett tuberkulózis baktériumait is megtalálták olyan emberek orrváladékában és mirigyeiben is, akikben egyébként a tuberkulotikus elváltozásoknak semmi nyomát sem sikerült kimutatni.

   A laikusok körében azonban ezek az ujabb megállapítások nagyon lassan terjednek el, a fertőzéstől való félelem még ma is bizonyos körökben valóságos orgiákat ül."

(Az egészség enciklopédiája – Dr. Madzsar József egyet. m. tanár)

Ezek is érdekelhetik Önt:

Harc a baktériumok ellen>>

120 ismert baktérium a szájban>>

A streptococcusok okozta fertőzések>>

A nyirokmirigyekben található a Lyme-kórt okozó baktérium>>

Minden az EHEC-ről>>

Ureaplasma baktérium - Már a méhen belül is fertőz>>

Mit kell tudni a liszteriózisról?>>