Hogyan kell a beteg embert táplálni - IX. Vegetáriánus étrend

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

   "Sok millió ember él a nagyvilágban, aki soha életében hust nem evett. A hindu vallás parancsolata szerint a húsevés tilos. És mégis, a csodás Indiában nagyszerű építmények tesznek tanúságot a lakosság óriási munkakészségéről és munkaerejéről, anélkül, hogy ezen erejüket husevésből merítették volna.

Sokféle vegetáriánus szekta van szétszórtan a világon és minden atlétikai versenynél pontosan gyűjtik és világgá hirdetik adataikat, hogy tagjaik közül hányan nyertek nehéz, fárasztó versenyekben dijakat és kitüntetéseket.

Ez a pár példa világosan mutatja, hogy mennyire nem okvetlen szükséglete az ember szervezetének a hus fogyasztása. Mégis túlzó álláspontnak tartom, hogy mérsékelt hus fogyasztásából származó bajokról beszéljenek. Néha orvosi szükséglet, aminthogy már a cukorbeteg-diétánál is említettük, hogy a husanyagokat a szervezetből kizárjuk. Ha tehát orvosi okokból hústalanul akarunk valakit táplálni, akkor ezt a szervezet minden kára nélkül, nyugodtan tehetjük, akár éveken keresztül is.

Mi orvosok a hústalan, vegetáriánus diéta megállapításánál természetesen semmiféle szekta által nem hagyjuk befolyásoltatni magunkat, és igy állatoktól származó anyagokat és azoknak termékeit: tejet, vajat, túrót, sajtokat, valamint tojásféleségeket a szükséges mennyiségben adjuk. Ugyancsak nem esünk bele a bicsérdysták túlzásaiba sem, akik csak nyers állapotban lévő táplálékokat engednek meg.

A beteg kosztját változatossá kell tenni, adhatunk tehát mindenféle tápláló ételt, ami betegünknek jólesik, s amit gyomrának állapota megenged. A beteg gyomrának és belének állapota szerint ezen ételeket adhatjuk normális formákban, vagy az előbb már megbeszélt különböző diétás alakokban elkészítve.

Csak mutatóban, mert hiszen egy példa után könnyű akármilyen összeállítást megcsinálni, felsorolunk itt egy ilyen normál jógyomru egyén számára való vegetáriánus étrendet:

Reggeli: Tej, vaj, kenyér, méz. Tízórai: Sajt, vaj vagy turó kenyérrel.
Ebéd:    Paradicsom-,  köménymag-,  sóska-  vagy  spárgaleves; előételnek valamilyen tojásos előétel. Spenót, pirított zsemlyével, karfiol vajban, spárga hollandi mártással. Bármilyen főzelék. Tészta, sajt, gyümölcs.
Uzsonna: Mint a reggeli.
Vacsora: Tojásos étel, valamilyen főzelék, saláta, sajt, retek, kenyér. Ez a példa sokszorosan variálva adható."
(Az egészség enciklopédiája - Dr.Jakab László igazgató-főorvos)

Néhány cikk a vegetáriánus táplálkozásról:

A vegetarianizmus árt a csontfejlődésnek>>

A vegetarianizmus veszélyei>>

Vitaminhiányhoz vezethet a vegetariánizmus? Táplálkozási tippek>>

Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak>>

Hozzászólások (0)