Szépségápolás - Ráncok

Blog: Évszázados tanácsok - Szerző: WEBBeteg

"Betegség esetén, kivált pedig előrehaladottabb korban a szövetek elvesz­tik rugalmasságukat és megjelennek az első ráncok és redők, amelyek leg­inkább a ruhával nem fedett testrészeken, tehát főképpen az arcon mutat­koznak. Eleinte nem feltűnőek és csak egészen közelről való szemlélésnél vehetők észre, később azonban, mikor az arcbőr fonnyadni kezd, egyre mélyebbre szántanak.

Sajnos, néha aránylag egészen fiatal korban jelent­keznek és nem csoda, ha mindenki arra törekszik, hogy a hervadásnak ezen kétségtelen jeleit eltüntesse és visszavarázsolja a bájos fiatalságot. Fiatal nők néha azért lesznek ráncosak, mert szeretik az arcukat fintorítani, más­kor meg azért, mert minden különösebb ok nélkül redőkbe vonják homlo­kukat. Az igazi mély ráncok azonban rendszerint csak az igazi elvirágzás küszöbén kezdenek mutatkozni, kivált olyanoknál, akik lesoványodtak, akiknél tehát megfogyatkozott a bőr alatt lévő zsírszövet. Egyébiránt köztu­domású, hogy a gond és bánat, nemkülönben a mértéken tul űzött szellemi munka mind nagyon alkalmas arra, hogy barázdákat véssen az ember arcára és homlokára. Bár a ráncok elhatalmasodását tétlenül nézni nem szabad, mégis kétségtelen, hogy az elmúlt ifjúságot visszahozni nem lehet. Legtöbb reménnyel a helyes életfelfogás, a gondtalan életmód és a minden tekintetben való mértékletesség kecsegtet. Ne féljünk a napfénytől és a szabad levegőn való tartózkodástól és gondoskodjunk testünknek fokozot­tabb mértékben való ápolásáról.

Ha a ráncok sekélyek, helyüket be kell dörzsölni kis Cold-krémmel. Jótékony, simító hatásuk van a toilette-eceteknek is, mert helyrehozzák a bőr rugalmasságát. Némelyek éjjelre tejbemártott ruhácskával borogatják az arcot, mások meg citrom levével dörzsölik be a ráncos helyeket. Nagyon el van terjedve a benzoenek és a myrrhának használata is. Nem tagadható, hogy rövid időre némileg alkalmasak a ráncok eltüntetésére, mert igen finom részecskék lerakódnak a barázdákban és ezeket kevésbé észrevehetővé teszik, hosszabb használatnál azonban izgatják a bőrt és elzárják a faggyú­mirigyek kivezető csöveit.

A ráncok ellenszeréül legtöbbször a púdert és a sminket használják. Ez utóbbi főleg akkor káros, ha mérgeshatásu ártal­mas alkatrészek vannak benne. Az arc emaillozása, a paraffininjekció és a rugalmas gummiból készült álarc feltevése egyáltalán nem ajánlható."

(Az egészség enciklopédiája - Dr. Bród Miksa orvos)

Mit tudunk ma a ráncokról? - Néhány cikk a WEBBetegen:

A leghatástalanabb ránctalanítók

Fogyókúra: hogyan maradhat feszes a bőrünk?

A botox előnyei és hátrányai

A lézerkezelés segíthet a ráncok eltüntetésében?

Új érvek a ráncok mellett

Bőrünk egészsége - Teszt