Időskorú ápolása: lakásában, vagy szoc.otthonban ?

Blog: öregember nem vénember - Szerző: mesterkarika

Amikor az időskorú olyan állapotba kerül, hogy ápolása szinte folyamatos gondozói jelenlétet igényel, felmerül a kérdés, hogy melyik megoldás a jobb. (és persze kinek a szemszögéből nézve?). Az időskorúkra  egyedül maradóknak, két választásuk lehet. Vagy  szociális otthonba kényszerülnek, vagy saját otthonukban kell megszervezni ellátásukat. Az otthonok várólistái elég hosszúak, arról nem is beszélve, hogy nem mindegyik időskorú szeretne otthonba kerülni. És ezt a kívánságát méltányolni kell!   Milyen nehézségeket okoz (-hat) a saját lakáson történő (majdnem folyamatos ) ápolás? Mivel a lakásfeltételek változóak, (pl.gondozói távolság, emelet, lifttel rendelkező,) illetve a gondozott személy (fizikális, szellemi) állapota sok mindent meghatároz. Ráadásul ez az állapot naponta változik. ( az egyik nap a Wc-ig nem tud elmenni, a másik nap lemegy a boltba ).  Az időskorban egyre gyakoribbak a (szédüléses) elesések, melyek kéz vagy láb törésekkel végződnek. Ezek hónapokra megnehezítik a gondozás menetét. Ezért egyik elsőrendű feladat az elesések technikai megelőzése, pl járókeret használatára rábírni, a lakást akadálymentesíteni, a használati tárgyakat könnyen elérhetővé tenni. 

A távápolás megszervezése, a napi többszöri étkezés, gyógyszerbevétel, tisztálkodás-segítése, akadály-leküzdése...nem kis feladat a segítő családtag részéről, sőt néha külső segítséget is igényel . 

Ez felvet egy általános kérdést is. A korábbi nemzedék húszévesen szült, így az ápolásra szorulók (többségükben 80 évesek). A gyermekeik (pl.két testvér) éppen elérték a 60 év nyugdíjkorhatárt, így a napi négy ( 2 + 2 -szeri) gondozás megszervezése így lehetséges.

 A mai karrierépítő, későn házasodó, későn (30- 40 évesen) szülő házaspárok még nem tudják felmérni, hogy ezzel (és a nyugdíjkorhatár emeléssel?) milyen magukramaradt, tehetetlen időskorú válik majd belőlük, hisz ha elérik a 80 évüket, a gyermekük még csak 40-50 éves doldozó lesz!  Karrier, pénz ! - kontra időskori magány ?

A boldog időskor lehetőségét már a fiatal éveinkben elő kell készíteni. Mert: Ami haszon van a vámon, elúszik a réven. (mondták a régi öregek).