Simogasd, mint a gyereket ! (5.rész)

Felkészülési technikák, az időskori szellemi leépüléssel járó mentális problémák csökkentésére, mellyel nem csak saját magunk dolgát könnyitjük meg,de szeretteink válláról is lényeges terheket veszünk le.Egy módszer, hogy könnyebb legyen az átszállójegyet

Az időskorban tartósan egyedülélők szeretetigénye, a testi érintkezés hiánya, egyre jobban felerősödik. Mivel az idősek gondozása "technikai" és "lelki" résztevékenységből áll, mindkettőre figyelmet kell fordítani!    Ha csak a technikai segítségnyújtásra koncentrálunk, elkövetjük azt a (legnagyobb) hibát, hogy az idős, egyedülálló ember szeretetigényét nem elégítjük ki. Az idő előrehaladtával ez a hiány olyan mértékben felerősödik, hogy a technikai sgítség ( mosás, takarítás, bevásárlás stb) teljesen háttérbe szorul, sőt ellenszenves lesz. A "minek takarítasz itt nálam, nem vagyok én koszos" megjegyzések, a gondozó családtag kedvét szegik, és ellenérzéseket vált ki az idős hozzátartozó hálátlansága. Kialakul mindkét oldalon, az egyre erősödő ellenszenv.

A szeretet-simogatás hiánya, igénye megnyit egy külső csatornát, és a gondozóval szemben előtérbe helyezi a "simogató" szereplőt. Amíg ez a másik szereplő személye a másik családtag, addíg nincs nagy probléma, legfeljebb rosszabb esetben némi irigység támad köztük. A gondozási cél érdekében azonban ez az ellentét ( a technikai és lelki-simogató gondozók között) feloldható.  Nagyobb baj akkor van, ha a "simogató" véletlenül (?) kerül a képbe, pl házaló szélhámos személyében. Ilyenkor szokott előfordolni, hogy a "mindent-elhisz nagymama" egy mézes-mázos jó-szóért kitárja szívét és pénztárcáját. A többit ismerjük az újságok fekete-hasábjaiból is. Szóval ne lökjük felelőtlenül időskorú szeretteinket ilyen helyzetek elé, csupán mert nem vagyunk képesek némi simogatásra. Sok erőt, és kitartást kívánok minden érintettnek!

Hozzászólások (3)