• Vélemény kérése a Protelos gyógyszerről

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni a Protelos gyógyszerrel kapcsolatban. 58 éves vagyok. Sajnos nagyon korán, 42 éves koromban elkezdődött nálam a menopauza. Ennek kapcsán a nőgyógyászom és egyben menopauza orvosom elküldött különböző vizsgálatokra. Ekkor derült fény arra, hogy csontritkulásom van. Nagyon rosszul esett, mert gimnazista korom óta rendszeresen sportolok (aerobic, stepp aerobic, kardió edzések) és mindig igyekeztem egészségesen táplálkozni. Hiszek a gyógyteák és a táplálékkiegészítők hatásában. Ekkor még nem volt a T-score eredményem 2,5 sem. A nőgyógyász Livial tablettát írt fel, amit öt évig szedtem, és amely gyógyszer az összes menopauza tünetet kivédte, a csontom is nagyon sokat javult. Rendszeresen, először évente, majd kétévente jártam - járok - DEXA-ra. Hol jobb, hol rosszabb volt az eredményem. (Még azzal is vígasztalt a doktornő, hogy az részben genetika, a vékony, szőke, fehér bőrű embereknél gyakoribb a csontritkulás) Én csak végső esetben szedek gyógyszert, amikor már nincs alternatív megoldás. Már egyszer felírták nekem a Protelos gyógyszert, de mivel be tudtam szerezni egy stroncium tartalmú táplálékkiegészítőt, (Dr. Best amerikai vitamin) azt elkezdtem szedni, ezenkívül D 3 vitamint, citrocalciumot (mert vesekövem volt kétszer), K2 vitamint, és naponta Csodavár mákmagolajat. Most voltam DEXA-n, és sajnos a gerincemben soha nem volt még ilyen rossz az eredményem, T-score 3,2. A csípőmben viszont jelenleg a normál, zöld mezőben, 0,8 az eredmény.A Dr Best stronciumot már nem lehet beszerezni, így azt nem tudom szedni. Amíg azt szedtem, szerintem annak tudható be, hogy a gerincemben is stagnált az eredmény. A kérdésem: Mivel tisztában vagyok azzal, hogy így nem maradhat a gerincem állapota, kénytelen vagyok gyógyszert szedni. Az orvos a Protelost írta fel, de elolvasva a mellékhatásait, megrémültem, és elbizonytalanodtam. De tudom, hogy a biszfoszfonát tartalmú gyógyszercsoportnál ez jobb. A gyógyszer aszparmat tartalma is negatívum, bár nem lehet elmenni azon, hogy most káros, vagy nem káros ez az édesítőszer. Kérem szíveskedjék megírni nekem, hogy elkezdhetem -e szedni a Protelost, és tapasztalatai szerint a betegeinél jelentkezett - e súlyos mellékhatás, amitől esetleg tartani lehet. Utána olvastam, és rábukkantam, hogy az egyre többször jelentkező szívroham, és trombózis, mint mellékhatás miatt, 2013-ban be is akarták vonni ezt a gyógyszert. Esetleg ez a mellékhatás a már meglévő szív- és érrendszeri betegeknél jelentkezhet nagyobb arányban, vagy ennek nincs jelentősége? Vagy válasszam újra a Livial tablettát, amit már 5 évig szedtem? Nem mintha annak a gyógyszernek nem lennének súlyos mellékhatásai. /Egyedül a Dalnessa 4/5 mg gyógyszert szedem rendszeresen, mást gyógyszert nem szedek/Tisztelettel és köszönettel: Erzsébet

        Dr. Puskás Réka válasza a csontritkulás témában

        Kedves Kérdező! A Pretelos gyógyszerrel személyesen még nem találkoztam súlyos mellékhatással,de intoleranciával sokszor. ami azt jelenti, hogy kellemetlen mellékhatások miatt sokan nem tudták szedni. Azt, hogy a legjobb választás-e a stroncium az ön esetében, sajnos nem tudom megmondani. Ma már rendelkezésre állnak más tipusú gyógyszerek is, amik a csontépítést is fokozzák, nem csak a lebontást gátolják. Ha nem volt még kivizsgálása a tekintetben, hogy nem valami más metabolikus csontbetegség okozza a gyenge csontminőségét, akkor itt az ideje, hogy ezt elvégezzék. Fiatal kora miatt szóba jön még az is, hogy csontritkulás centrumhoz forduljon a lehető legjobb választás érdekében. Sajnos, interneten nem tudom ennél jobban támogatni a döntését. Livial is hasznos lehet még, Pretelos is használhat, és más gyógyszer is szóba jön.Részemről jó eredményeket érek el biszfoszfonátokkal is. Mindenesetre a Protelostól sem valószínű, hogy komoly baja lesz. Üdvözlettel, Puskás Réka


        Dr. Puskás Réka
        Reumatológus

        Dr. Puskás Réka

        Kérdés: 2017. május 09., 15:54; Megválaszolva: 2017. május 10., 19:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Sedron75mg szedése után egy héttel Béta Crosslaps teszt értékem 169pg/ml (referencia érték 16-584) Mennyire kockázatos egy elhalt és fájdalmas fog eltávolítása,illetve kb mennyi idő eltelte után lesz kevésbé...
        Tisztelt Doktornő! Mivel március végére kaptam időpontot a reumatológiára, /visszarendelt/ ezért szeretném a segítségét kérni. A Dexa vizsgálat eredménye. Vizsg. ter: Régió BMD T-Score Z-Score AP gerinc L2 0,765 g(cm2 -3,6 -2,1 Bal...