• Kevesebb alkohol, erősebb csontok

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

        A patkánykísérletek segítségével végzett kutatás eredménye szerint a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás gátolja egy a csont egészségéért felelős gén működését. Ez az eredmény pedig új távlatokat nyithat az oszteoporozis (csontritkulás) elleni küzdelemben.

        Hirdetések

        Persze a legegyszerűbb megoldás az alkohol fogyasztás minimalizálása lenne, de sokan nem képesek lemondani erről az élvezetről. Pedig korábbi vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a mérsékelt ivás akár még használhat is csontozatunknak. Egy 2001-ben elvégzett, 200 ezer nő bevonásával végzett felmérés eredménye szerint a kis mennyiségben fogyasztott alkohol lassítja a csontok korosodással járó gyengülését.

        Erre magyarázatul szolgálhat az a tény, hogy az alkohol növeli a szervezetben az ösztrogén nevű női nemi hormon koncentrációját, ez a hormon pedig köztudottan segít a csontok szerkezetének megtartásában.

        Nem épül be elegendő ásványi anyag

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Ha azonban teljesen absztinens és alkoholos italt nagy mennyiségben fogyasztó csoportokat hasonlítunk össze, akkor azt találjuk, hogy a "nagyivók" körében (ez nőknél napi 4, férfiaknál napi 5 pohárnyi ital elfogyasztását jelenti) 39 százalékkal nagyobb a csonttöréskockázata. Ez pedig nem csak az alkohol és a gének közötti most felismert kapcsolatból fakad, hanem abból is, hogy az alkoholizálók körében jellemző elégtelen táplálkozás miatt nem jut megfelelő mennyiségű ásványi anyag, pl. kalcium, a szervezetükbe, és körükben lényegesen gyakoribb az elesésből származó baleset is.

        Az alkohol és a csontanyagcserét befolyásoló gén működése közötti összefüggés megismerése minden esetre lehetőséget ad arra, hogy egy újfajta, célzottabb terápiát jelentő hatóanyag fejlesztésébe kezdjenek a kutatók.

        (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos; Forrás: www.sciencedaily.com)

         

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      •  
      • Cikkajánló

        Az otthon veszélyei

        B. V., újságíró

        A tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója az azbeszt. Hogyan szabaduljunk meg tőle?

        Fogamzásgátlás

        Dr. Erdődi Balázs

        Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről?

        A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos

        Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire...

        A mellrák rizikófaktorai

        A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma...

        Akut hasnyálmirigy-gyulladást követő diéta

        A hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén mindenképpen kórházi kezelés szükséges. Az ellátás során a legfontosabb tényező a gyomor...

        A sörfogyasztás egészségügyi kockázatai

        Általánosságban kijelenthetjük, hogy mértékkel a sörfogyasztás semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, amennyiben nincs olyan...

        A stroke és tünetei

        A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

        Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

        Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA