• Dohányzás terhesség alatt - Ügyetlenebb lehet a gyerek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A terhesség alatti dohányzás rontja a gyermekek mozgásfejlődését és koordinációs képességét, derül ki egy a svédországi Örebrói Egyetemen végzett kutatásból.

    "A fiúk kézségei jobban romlottak, mint a lányoké” - nyilatkozta Scott Montgomery professzor. "A nikotin befolyásolja az idegrendszer fejlődését és befolyásolja a tesztoszteron hatásait is, így a fiúk fejlődésére sokkal összetettebb a hatása."

    Hirdetések

    A megfigyelésekbe 13 ezer gyermeket vontak be. Valamennyi résztvevő 1958 márciusának ugyanazon hetében született Angliában. A megfigyeléseket egész életük során folytatták. Édesanyjuk dohányzási szokásait szintén lejegyezték. A gyermekeket 11 éves korukban iskolaorvosi vizsgálatnak vetették alá: 20 gyufaszálat kellett időre összegyűjteniük előbb jobb, majd bal kezükkel. Időre kellett megjelölniük 200 kört, majd egy ábrát kellett lemásolniuk.

    Azoknak a gyerekeknek, akiknek édesanyja naponta több, mint 9 szál cigarettát szívott el terhessége során, nehézségei voltak a feladatok teljesítése közben - főleg, mikor a kevésbé ügyes kezüket (ami legtöbbünk számára a bal) kellett használniuk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kiderült, hogy a terhesség alatti dohányzás gátolja a gyermekek mozgásfejlődését. Ennek számos oka lehet. A nikotin hat az acetilkolinra, amely egy fontos információt közvetitő anyag az idegrendszerben, de kihat az idegrendszer korai fejlődésére is.

    Elképzelhető, hogy a dohányzás méhen belüli oxigénhiányos állapothoz vezet. „Eredményeink azért is fontosak, mert veleszületett, nem tanult készségeket vizsgáltunk. Ezt nem befolyásolja a szociális és az anyagi helyzet” - nyilatkozta a professzor . "Az eredmények segíthetnek megérteni azt is, hogy az idegrendszeri funkciók miért függnek olyan tényezőktől, mint a kövérség és a 2-es típusú cukorbetegség, amikre szintén hat az anyai dohányzás." Gyermekkkorban a legkisebb eltérésnek is nagy figyelmet kell tulajdonítani, mert gyors motoros és általános egészségromlást okozhatnak felnőttkorban.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA