Dohányzás terhesség alatt: ügyetlenebb lehet a gyerek

Medipress
megjelent:

A terhesség alatti dohányzás rontja a gyermekek mozgásfejlődését és koordinációs képességét, derül ki egy a svédországi Örebrói Egyetemen végzett kutatásból.

"A fiúk kézségei jobban romlottak, mint a lányoké” - nyilatkozta Scott Montgomery professzor. "A nikotin befolyásolja az idegrendszer fejlődését és befolyásolja a tesztoszteron hatásait is, így a fiúk fejlődésére sokkal összetettebb a hatása."

A megfigyelésekbe 13 ezer gyermeket vontak be. Valamennyi résztvevő 1958 márciusának ugyanazon hetében született Angliában. A megfigyeléseket egész életük során folytatták. Édesanyjuk dohányzási szokásait szintén lejegyezték. A gyermekeket 11 éves korukban iskolaorvosi vizsgálatnak vetették alá: 20 gyufaszálat kellett időre összegyűjteniük előbb jobb, majd bal kezükkel. Időre kellett megjelölniük 200 kört, majd egy ábrát kellett lemásolniuk.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek édesanyja naponta több, mint 9 szál cigarettát szívott el terhessége során, nehézségei voltak a feladatok teljesítése közben - főleg, mikor a kevésbé ügyes kezüket (ami legtöbbünk számára a bal) kellett használniuk.

Kiderült, hogy a terhesség alatti dohányzás gátolja a gyermekek mozgásfejlődését. Ennek számos oka lehet. A nikotin hat az acetilkolinra, amely egy fontos információt közvetitő anyag az idegrendszerben, de kihat az idegrendszer korai fejlődésére is.

Elképzelhető, hogy a dohányzás méhen belüli oxigénhiányos állapothoz vezet. „Eredményeink azért is fontosak, mert veleszületett, nem tanult készségeket vizsgáltunk. Ezt nem befolyásolja a szociális és az anyagi helyzet” - nyilatkozta a professzor.

"Az eredmények segíthetnek megérteni azt is, hogy az idegrendszeri funkciók miért függnek olyan tényezőktől, mint a kövérség és a 2-es típusú cukorbetegség, amikre szintén hat az anyai dohányzás." Gyermekkkorban a legkisebb eltérésnek is nagy figyelmet kell tulajdonítani, mert gyors motoros és általános egészségromlást okozhatnak felnőttkorban.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.