• Mivel ártanak legtöbbet fogamzóképességüknek a nők?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Körülbelül 32 éves kor felett a nők fogamzóképessége fokozatosan csökkenni kezd. Ezellen a természetes folyamat ellen nem lehet tenni, de a helytelen élemóddal már fiatalabb korukban is sokan ártanak fogamzóképességüknek.

    Dohányzás. A dohányzás csökkentheti a terhesség kialakulásának valószínűségét és a különböző fogamzást elősegítő kezelések hatékonyságát. Továbbá a dohányzó nőknél fokozottabb a vetélés kockázata.

    Hirdetések

      Mikor forduljunk orvoshoz?


    Általánosságban nem szabad túlságosan aggódni, ha nem sikerül azonnal teherbe esni. Kérje orvosa segítségét ha Ön és partnere már legalább egy éve védekezés nélkül közösülnek, és ennek ellenére nem jött létre a terhesség. Abban az esetben, ha Ön szeretne teherbe esni és 30 éves elmúlt már, vagy nem menstruált már több mint hat hónapja, keresse fel orvosát egy kivizsgálásra. Hogyha kórtörténetében rendszertelen, vagy fájdalmas menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, endometriózis, kismedencei gyulladásos betegség, ismételt vetélés szerepel, mindenképpen keresse fel orvosát, tervezett terhessége előtt.

    Súlyfölösleg. A súlyfölösleg nagyon gyakran áll a meddőség hátterében.

    Soványság. A soványság azoknál a nőknél jelent veszélyt, akik különböző, étkezéssel kapcsolatos betegségben szenvedtek, pl. anorexiások vagy bulimiában szenvednek, vagy ha alacsony kalória bevitelű, nagyon szigorú megszorításokkal járó diétát követnek.

    A szigorú vegetáriánusok szintén meddőségi problémába ütközhetnek, mivel néhány nagyon fontos tápanyag, pl. a B12 vitamin, a cink, a vas és a fólsav szintje alacsony lehet.

    Túlzásba vitt sportolás. Egyes vizsgálatok szerint a rendszeres, megerőltető sport ovulációs problémákhoz vezethet.

    A túlságosan megterhelő sportolás a mesterséges megtermékenyítés sikerét is veszélyeztetheti. Ezzel szemben a túl kevés mozgás elhízáson keresztül szintén meddőséghez vezethet.

    Koffein bevitel. Szerteágazó vizsgálati eredmények támasztják alá, illetve vetik el a túlzott koffein termékenységet csökkentő hatását.

    Kapcsolódó cikkek

    Egyes vizsgálatok szerint a termékenység csökken a koffeinfogyasztás növekedésével, míg mások ilyen jellegű mellékhatásokat nem mutattak ki.

    Amennyiben van a koffeinnek ilyen jellegű hatása, ez kifejezettebb nőknél, mint férfiaknál. A magas koffein bevitel továbbá úgy tűnik, hogy fokozza a vetélés kockázatát is.

    (WEBBeteg, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Meddőség - A lombikbébi kezelés

    Sokak életében néhány hónap alatt megérkezik az a kis csoda, amire manapság egyre több párnak akár éveket is várnia kell. A meddőség a párok kb. 15 százalékát érinti, de sajnos napjainkban egyre többen és egyre fiatalabb korban szembesülnek azzal a ténnyel, hogy nem jön a baba.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Ösztrogéndominancia - Sok nőt érint, akár meddőséget is okozhat

    Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nemcsak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

    Tudta-e a koffeinről?

    A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy időben mindkét partnernél is. A statisztikák szerint a párok meddőségének oka az esetek 35 százalékában a nő, 30 százalékában a férfi egészségével összefüggő problémára vezethető vissza. Mintegy 20 százalékban a pár mindkét tagjánál található valamilyen elváltozás, és körülbelül 15 százalékban nem lehet kideríteni a meddőség okát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA