• A terhesség során kötelező szűrővizsgálatok

    A terhesgondozást Magyarországon a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos és a védőnő együtt végzi. Célja a magzat és az anya egészségi állapotának követése, a kismama anyaságra való felkészítése.

      Hány hetes terhes?
    A terhesség korának a meghatározása legegyszerűbben úgy lehetséges, ha az utolsó vérzés első napjának időpontjához 7 napot adunk, majd 3 naptári hónapot levonunk. Ez a számítási mód 28 napos ciklusokra érvényes, ha a kismama ciklusai ennél hosszabbak vagy rövidebbek voltak, a kiírás napját annyi nappal módosítjuk, ahány nappal a ciklusok eltértek a 28 napos ciklushossztól.

    Az első vizsgálat során a szülészorvos tájékozódik a kismama kórelőzményéről. Ennek során kérdéseket tesz fel a terhes korábbi betegségeiről, az esetleges gyógyszerszedésről, a családban előforduló betegségekről, káros szenvedélyekről, a korábbi szülészet-nőgyógyászati betegségekről, terhességekről, szülésekről. Rákérdez a havi vérzés rendszerességére, az utolsó vérzés időpontjára, a vérzés hosszára is. Ezek alapján kiszámítja a terhesség aktuális korát, valamint a szülés várható időpontját.

    A terhesség első harmadában

    Az első jelentkezést ultrahangvizsgálat követi, aminek a célja a terhesség élő, illetve méhen belüli voltának tisztázása. Leggyakrabban a 12. hétig az ultrahangvizsgálatot hüvelyen keresztül végzik, ugyanis nagyobb felbontású, részletgazdagabb képet ad, mint a hasfalon keresztül végzett vizsgálat.

    Hirdetések

     

    A terhesség szakaszai
    A terhesség szakaszai

     

    Mindezeken kívül a terhesség első harmadában a szülész-nőgyógyász belső nőgyógyászati vizsgálatot is végez a terhesség tényének megerősítésére.

    Szintén lehetőség szerint a terhesség első harmadában szükséges felkeresni belgyógyász szakorvost, aki EKG-t készít, vérnyomást mér és általános fizikális vizsgálatot végez. A terhes testsúlyának ellenőrzése az első jelentkezés során, majd a későbbi alkalmakkor is megtörténik.

    Az első laborvizsgálat szintén erre az időszakra esik, ennek során a vérképet és az éhgyomri vércukorértéket ellenőrzik, valamint szifilisz és hepatitis B szűrést végeznek, ezen kívül pedig az anyai vércsoportot és az esetlegesen jelen levő antitesteket határozzák meg. A vizelet általános és vizeletüledék-vizsgálata is részét képezi a kivizsgálásnak.

    Általános vizsgálatok a terhesség további harmadaiban

    A terhesség későbbi szakaszában a 26. hétig havonta egy alkalommal indokolt az ellenőrző vizsgálat (amennyiben a terhesség szövődménymentes), ezután a 36. hétig 3 hetente egyszer, majd a szülés várható időpontjáig heti egy alkalommal. A kiírt időpont után másnaponta javasolják a vizsgálatot.

    Minden ilyen alkalommal megmérik a terhes anya vérnyomását, megszámolják a pulzusszámát. Ez igen fontos a terhességi magasvérnyomás-betegség és a terhességi toxémia korai felismerésében.

    A testsúly ellenőrzése is egyszerűen elvégezhető, elsősorban a hirtelen nagy gyarapodásra kell odafigyelni, ugyanis ez szövet közti folyadék (ödéma) felszaporodására utalhat. Későbbi terhességi korban speciális eszközzel ellenőrzik a magzati szívműködést is, valamint a szülészorvos külső vizsgálattal tájékozódik a méh növekedéséről.

    A belső vizsgálat során az orvos a méhszáj és a méhnyak állapotát ellenőrzi, azonban ilyen vizsgálatot nem feltétlenül végeznek minden alakommal, ez függ a terhes állapotától, esetleges panaszaitól is.

    Időponthoz kötött szűrések

    Bizonyos vizsgálatokat adott terhességi korban szükséges elvégezni. Így például a szérum-AFP (alfa-fetoprotein) meghatározását a betöltött 16. héten. Ez a fehérje a magzat vizeletével kerül a magzatvízbe, onnan pedig az anyai keringésbe. A vizsgálat egyszerű vérvételt jelent. Fontos a pontos időzítés, mivel korábbi vagy későbbi időpontban levett minták kórosnak számító értéket adhatnak. Alacsonyabb értékek tapasztalhatók a magzati Down-kór esetén, míg magasabbat okozhatnak például a velőcső záródásának a rendellenességei (nyitott gerinc, agykoponyahiány). A normál tartományon kívül eredmény nem jelent feltétlenül betegséget, de ilyenkor részletes ultrahangvizsgálatot végeznek, illetve szükség esetén egyéb vizsgálatokat is.

    Az ultrahangos szűréseket a 12-13. , a 18-19., a 32. és a szüléshez közeledve, a 37-38. hét táján végzik. A 12. heti vizsgálat célja a fejlődési rendellenességek szűrése, ilyenkor mérik a magzati tarkóredő vastagságát. Ennek a Down-kór felismerésében van szerepe, ugyanis az ebben a betegségben szenvedő magzatoknál magasabb értékek tapasztalhatók.

    A 18-19. heti az ún. "genetikai" ultrahang, amikor is az AFP érték ismeretében ismételten részletesen átvizsgálják az egyes szervrendszereket, a fejlődési rendellenességek kizárására. A későbbi ultrahangos szűrések célja főleg a magzat növekedési ütemének, a magzat és a méhlepény elhelyezkedésének, illetve a lepény állapotának (érettségének) megítélése.

    A 24. és 28. hét között végzik el a terhességi cukorbetegség szűrését. Ennek során meghatározott összetételű tesztreggelit fogyaszt el a kismama, majd megmérik az étkezés utáni vércukorszintet.

      Nem kötelező vizsgálatok
    A fentieken túl léteznek speciális vizsgálatok, azonban ezeket csak bizonyos esetekben, például az anya magas életkora, vagy a kötelező szűrések során tapasztalt eltérések esetén végzik el. Vannak olyan vizsgálatok is, amelyek nem részei a kötelező szűréseknek, csak önköltséges alapon végezhetők el. Érdeklődjön nőgyógyászánál! Nem kötelező szűrések a terhesség során.

    Ha ez kórosan magas eredményt ad, akkor kerül sor a terheléses vércukorvizsgálatra. Ilyenkor éhgyomorra, teában kell meginni adott mennyiségű glükózt. A cukros tea elfogyasztása után két órával szintén vércukorszint-mérés következik, ennek kóros eredménye esetén állapítható meg a terhességi cukorbetegség. Ez az állapot diétával, súlyosabb esetben inzulinnal kezelhető és a szülést követően rendeződik.

    A betöltött 36. hét után hetente egy alkalommal (szükség esetén gyakrabban) kerül sor az ún. NST (non-stressz teszt) nevű vizsgálatra. Ennek során a kismamának 20-30 percet kell nyugalomban feküdnie, miközben a hasra erősített eszköz regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, annak változásait és a nyugalmi méhtevékenységet. A vizsgálat célja a magzat oxigénellátottságának megítélése.

    (Dr. Szimuly Bernadett)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Semmelweis-nap

    Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-jén az ügyeleti rend szerint biztosítják.

    Az agyvelőgyulladás

    Magyarországon az esetek felében kullancs terjeszti a betegséget okozó fertőző vírust.

    Érelmeszesedés - Hogyan előzhető meg?

    Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében a különböző életkorokban?

    Fájdalmas, görcsös menstruáció

    Súlyos dysmenorrhoea esetén, a fájdalom több napig is fennállhat. Hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Tomika
    Ezek a tesztek semmi másról nem szólnak, csak arról, hogy a gyógyszergyárak pénzt tudjanak kicsikarni "kötelező" módon szegény anyukákból...

    Írta: virág
    Szerintem is a terhesség egy természetes dolog és az esetek nagyrésze azért problémamentes, és a túlvizsgálás, a kismama "paráztatása" többet tud ártani, mint használni, Persze vannak sokan akik a munka előli menekülőutként rögtön tp-re vonulnak, vannak akik nyilván jó indokkal otthon maradnak /pl korábbi vetélés vagy ilyesmi/ Ha baj van, nyilván azonnal érdemes felkeresni az orvost, de ha állandóan oda rohangáltam volna, nem tudtam volna ellátni rendesen a munkám. Engem feltöltött a tudat hogy dolgozhatok 35.hétig, lefoglalhatom magam, emberek közt vagyok, és persze minden nap végén este lélekben ráhangolódtam a párommal együtt a "gyerekprojektre"..szerencsére jó dokim van, aki nem rendel be fölösen és szükségtelenül, és szerencsésnek érzem magam, hogy nálam minden problémamentes...De véleményem szerint is túl van biztosítva ez a terhesség körüli protokoll, és sajna sok kismama is "rájátszik", és mártírnak állítja be magát..

    Írta: Jurij
    Úgy látszik vannak még gondolkodó emberek! Itt az előttem szóló Vendég-re gondoltam. Sajnos a véleményem még egyértelműbb. Vannak emberek akik úgy gondolják, hogy a nyugati gyógyászat jóval többet árt mint használ. Így a természetes életjelenségeikhez (fogamzás, terhesség, szülés, gyermeknevelés) az egészségügynek semmi köze. A betegségeikhez lehet, ha kérik.

    Lapozzon a hozzászólások között!