• Dr. Pétervári László

        Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

        3407

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Szülész-nőgyógyász

        Bemutatkozás:


        Szakmai tapasztalat




        • 2006. július 1. főorvos


        • 1998. június 19. adjunktus


        • 1989. október 4. szakorvos


        • 1985. október 1. orvosgyakornok



        Munkahely:



        Bács-Kiskun Megyei Kórház



        Beosztás: Főorvos



        Specialis képzések:




        • Klinikai genetika szakvizsga,


        • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


        • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”



        Tanulmányok:




        • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


        • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


        • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


        • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
        A gyógyszer szedése mellett az első két-három hónapban lehet vérezgetés. Ez megoldódik az előírás szerinti szedés esetén. Egyéb készítményeket mindig külön kell alkalmazni.Kb. négy órát tanácsos adni a fogamzásgátló felszívódására. Szedje az előírásnak megfelelően!
        A régebbi epilepsia elleni gyógyszerek befolyásolják a tabletta szedését, a jelenlegi korszerű tablettákra ez már nem igaz. A régebbiek felgyorsítják a májenzim működését, hamarabb lebomlik a fogamzásgátló tabletta, így hatása bizonytalanná válik. Ebben az esetben más védekezési mód a biztonságos.Az alkalmazott méhen belüli hormont leadó eszköznek ez az előnye ,hogy ez a hatás nem alakul ki.Helyileg hat. Nem kell tartani attól sem hogy az epilepsziás készítmény hatást csökkenti.
        Nem kell aggódnia! Ebben a terhességi korban a lepény érettségnek lehet 1. A méhlepény a 12. héten rohamos fejlődésnek indul, és nagyjából a 14. héten már a magzat táplálása és a hormontermelés is az ő feladata lesz. A baba számára az oxigént, a táplálást és a kiválasztást egyaránt a méhlepény biztosítja. Emellett hormonokat is termel, többek között a terhesség fennmaradásához szükséges sárgatesthormont. Öregszik a lepény Nagyjából a 25. hétig tökéletes (azaz ún. 0 állapotú a lepény), ezután elkezd öregedni, meszesedni, amit az ultrahangvizsgálatokon mindig fel is jegyeznek. A 25. hét után már általában 1-es érettségi fokozatú a lepény, majd tovább “érik” egészen a 3-as fokozatig. A lepény érettségéből többé-kevésbé következtethetünk a szülés várható időpontjára is, hiszen minél öregebb a lepény, annál kevésbé tudja a babát ellátni.
        Panaszai miatt ,ha a terhesség nincs is,a gyulladás kezelése mindenképpen szükséges.Ez okozza a lázas állapotot.Antibiotikum kezelés szükséges. Terhesség kizárására vérvétel tanácsos/bétaHCG/,ez határozza meg a további kezelést. A terhesség mellett is lehet gyulladás.Akkor a terhességben adható gyógyszerekkel kell kezelni a gyulladást. Keressen fel nőgyógyászati rendelést mihamarabb.
        A szem és a menstruáció között nincs összefüggés.Az agyalapi mirigy az viszont befolyásolja a menstruációt,az termeli azt a hormont mely a petefészekre hat ,a hormontermelését szabályozza. MRI és CT vizsgálat az agyalapi mirigyről ad felvilágosítást.Ezzel lenne valami probléma akkor ennek kezelése jön szóba. A rendellenes vérzése miatt méh szövettani vizsgálatára van szükség.Az alapján megállapítható,hogy nincs kóros hám,milyen hatással van rá a hormon működés. Eztán alkalmazható megfelelő gyógyszeres kezelés a vérzési rendellenesség kezelésére.
        Az alhasi görcsök és a vérezgetés lehet a fogamzásgátló elkezdésének következménye. A véres széklet azonban nem szokványos,ennek kivizsgálása szükséges. Az alhasi görcs,vérezgetés miatt nőgyógyászati szakvizsgálat javasolt.A véres széklet miatt belgyógyászati szakvizsgálat tanácsos. A pontos ok csak szakvizsgálattal mondható.Keressen fel szakvizsgálatra rendelést.
        Ez mind jó érték.A ROMA index a változó kor utáni értéknek megfelel. A petefészek rák az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganat. Általában későn diagnosztizálják, mivel kezdeti stádiumban tünetmentes, megbízható szűrővizsgálati módszerek pedig jelenleg nem állnak rendelkezésre. Nagyon lényeges, hogy a tünetekkel rendelkező nők esetében legyen olyan érzékeny és specifikus biomarker, ami segít a betegség korai felismerésében. A CA-125 és HE4 vizsgálat együttes alkalmazása ilyen. A hámeredetű petefészekrák valószínűségének becslésére szolgál a ROMA index (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm): az algoritmus figyelembe veszi a HE4 és a CA-125 értéket, valamint a beteg menopauzális státuszát.(1) A ROMA index specificitása 74,9 %, szenzitivitása 93,8 %. Menopauza előtti nők ROMA érték ≥ 11.4 % = magas eshetőség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére ROMA érték < 11.4 % = alacsony eshetőség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére Menopauza utáni nők ROMA érték ≥ 29.9 % = magas eshetőség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére ROMA index < 29.9 % = alacsony eshetőség a hámeredetű petefészekrák jelenlétére A ciszta nagyságát és milyenségét kellene ismerni.Azonban egyszerű ciszta esetén nincs oka aggódnia.
        A méh eltávolítása után a hüvelycsonk hegének kell meggyógyulni.Ebből a műtét után lehet színes folyás,esetleg vérzés is.Ez általában 6 hét alatt meggyógyul,de ez lehet hosszabb idő is. A szúró fájdalmat a szövetek rendeződése,a behelyezett varratok felszívódása okozhatja. Ehhez általában több idő szükséges mint 6 hét.90-120 nap a varratoknak. Alhasi fájdalom fokozódása ,láz esetén keresse fel kezelő orvosát.
        A petevezeték eltávolítása után természetes úton terhesség nem lehetséges. A petesejt és a hím ivarsejt találkozása nem valósul meg petevezeték nélkül.
        Ez gyulladásra utal.Gyógyszeres kezelés jön szóba. Keressen fel szakrendelést!
        A fogamzás petesejt és a hím ivarsejt találkozása.Ehhez a hormonális működés megfelelő összehangoltságára van szükség. Sok esetben a fogamzás, aztán pedig a terhesség megtartása is az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felbomlásán múlik, azaz kevés szervezetünkben a progeszteron és hozzá képest sok az ösztrogén – vagyis ösztrogén dominanciánk van. Az ösztrogén dominancia igen gyakori kísérője egy átmeneti terméketlenség. Tüszőrepedés nélküli ciklusokkal és petefészek cisztákkal hónapok mehetnek el anélkül, hogy megtermékenyítésre alkalmas pete érése bekövetkezne. Természetesen ilyen esetben terhesség nem jöhet létre.Gyógyszeres kezelés jön szóba. A progeszteron hiány (ösztrogén dominancia) van, az esedékes menstruációs vérzésük előtt napokkal, vagy akár egy héttel is már barnázást tapasztalnak, ami szintén a terméketlenség jele és bő menstruáció jellemző. A progeszteron, azaz a sárgatest hormon feladata meg- és fenntartani a méhnyálkahártyát, arra az esetre, ha teherbeesés történt. Ha nincs elég progeszteron termelődés, a méhnyálkahártya le fog válni.Ez is gyógyszeres kezelést igényelhet. A terhesség létrejötte több hónapot is igényelhet.Egy év alatt sem alakulna ki terhesség akkor a pár részletes kivizsgálása tanácsos majd megfelelő kezelése ha szükséges.
        A szövettani lelet negatív,így gyógyszeres kezelés lehetséges megoldás. A problémát feltehetőleg az ösztrogén hormon emelkedett szintje okozza ,ennek kiegyensúlyozása szükséges.Ez hormonális kezelést igényel. A tabletta és spirál kizárása miatt, a hüvelygyűrű alkalmazása megfelelő megoldás lehet a panaszok megszüntetésére. Ezenkívül tüneti kezelés jön szóba.Gyógyszertárban kapható vény nélküli készítmények. Tanácsos ezt is megbeszélni szakorvossal.
        Anti-D megelőző injekció minden olyan esetben jön szóba amikor az anyai és magzati vér találkozhat,találkozik. Ha Ön Rh-negativ vércsoportú, vérét ellenanyagokra kell tesztelni. Lehet, hogy injekciót kell adni az immunizáció megelőzés céljából, hogy megvédje az jövőbeli babát.
        Az endometriózisra alkalmas gyógyszeres kezelés mérlegelendő. A terhesség létrejöttéhez nagy valószínűséggel az ösztrogén túlsúly miatt gyógyszeres kezelés szükséges,ami az endometriózis kezelésével is lehet azonos. A vérhígító kezelés az nem befolyásolja a terhesség létrejöttét. Hormon vizsgálatok után gyógyszeres kezelés jön szóba.
        Az ultrahangon leírt lelet önmagában nem igényel műtétet,beavatkozást. Az a kérdés panaszai vannak -e?Amennyiben nincs akkor egyenlőre ismételt vizsgálat jön szóba 3-6 hónap múlva.3 cm-es mióma göb alatt nem szükséges beavatkozni,a méhnyálkahártya vastagsága sem indokol beavatkozást. Rendellenes vérzés,alhasi fájdalom a két vezető tünet,ez esetén az összes tényező mérlegelése alapján kell dönteni.