• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    3296

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    A megelőző inkontinencia miatti és a méhnyakon végzett műtétek a császármetszés javallatát képezik. A hüvelyi úton való szülés az inkontinencia kiújulását,a kismedencei lágy részek károsodását eredményezheti. A conisatio után a méhnyak táguló képessége megváltozhat,a hüvelyi szülés során a méhnyak szintén károsodhat. Tehát ha megszeretnénk őrizni a korábbi műtétek eredményességét az biztonsággal császármetszés útján valósítható meg.
    Az emberben kialakuló rosszindulatú daganatos betegségek 15%-a valamilyen vírus hatására jön létre. A méhnyakrák a világon a második leggyakrabban előforduló nőket érintő rosszindulatú daganattípus, melynek kialakulásához a HPV bizonyos altípusai járulnak hozzá. A humán papillómavírus valójában ún. DNS vírusok családja, melynek több mint 100 tagját különböztetik meg. A kéz, illetve a láb bőrén előforduló típusok érintkezés útján fertőznek, ezek a kéz és láb szemölcseiért felelősek, a genitális területen nem hoznak létre számottevő elváltozást. Egészségügyi szempontból sokkal fontosabbak a nemi úton terjedő vírusok, melybe körülbelül 40 altípus tartozik. Ezeket a rák kialakulása szempontjából magas kockázatú és alacsony kockázatú csoportra, valamint egy harmadik, nem kategorizált csoportra osztják. A négy leggyakoribb típus a HPV-16, 18 (ezek magas kockázatúak) és a HPV-6, 11 (alacsony kockázat).A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható. Igazolt fertőzés esetén (főként ha az nagy kockázatú típussal történt) különösen fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés, hogy az orvos az esetlegesen kialakuló daganatot minél hamarabb, minél korábbi stádiumban felismerje. Alkalmanként a fertőzés gyógyítása érdekében indirekt módszerrel a szervezetet speciális immunerősítő szerekkel próbálják a fertőzés legyűrésére bírni – ennek a terápiának azonban egyénenként igen változó a hatékonysága. A HPV fertőzés megelőzésében a kockázati faktorok kiiktatása szerepel. Mivel ez egy szexuális úton terjedő betegség (STD), nagyobb a fertőzés kockázata a korai nemi életet kezdőknél, illetve azoknál, akik gyakran cserélgetik szexuális partnereiket. A gumióvszer csökkenti a fertőzésveszélyt. További megelőzésére védőoltást alkalmazható. Kialakult fertőzés esetén a dohányzás fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, így ettől az amúgy is káros szenvedélytől már csak emiatt is érdemes tartózkodni.
    A vérzési rendellenesség oka nagy valószínűséggel hormonális,a peteérés hiánya. A gyulladás kizárása után,gyógyszeres kezelés jön szóba. Nőgyógyász szakorvos felkeresése tanácsos.
    A fogamzástól,a várandóság alatt jön szóba az esetleges fertőzés elleni védekezés. Addig csak az általános megelőzésre érdemes odafigyelni.
    A hüvelygyűrűt már menstruáció első napján tanácsos lett volna felhelyezni. A 7.napra már az ösztrogén hormon szintje emelkedett lehet,ez okozza a leírt tüneteket.A menstruációs ciklus alatt két-három hónapig lehetséges a hüvelygyűrű melletti vérezgetés. A továbbiakban előírás szerint alkalmazza hüvelygyűrűt,használat mellett vérzés esetén gyógyszeres kezelés jön szóba.Ekkor keressen fel nőgyógyász szakorvost.
    A lényeg,hogy a leírt tünetek,rendellenes vérzés miatt a méh szövettani vizsgálata szükséges,küretet kell végezni.A szövettani lelet határozza meg mi a vérzés oka és van-e további teendő. A méhnyálkahártya megvastagodása az ösztrogén hormon hatására történik,ezen hormon túlsúlya a változó korban jellemző.A peteérés hiánya miatt nincs sárgatest hormon termelés,így nem egyensúlyozódik vissza,az ösztrogén hormon. A myoma nagysága és elhelyezkedése is befolyásolhatja a további szükséges kezelést. Nőgyógyászati szakvizsgálat mindenképpen tanácsos.
    Esély a terhességre gyakorlatilag nincs. A hüvely gyűrű használata esetén a 7 napos szünetre is kiterjed a védettség. A menstruáció előtti napon sem lehetséges a fogantatás.
    Ha nem folytatódik a hasmenés akkor nem szükséges.A fogamzásgátló felszívódásának ideje kb.4 óra.Ezután észlelt hasmenés elméletileg nem befolyásolja hatékonyságát.
    A vérzés a rendszeres menstruáció idejében jelentkezik akkor az normális. Rendszertelenül jelentkezne akkor szövettani vizsgálat szükséges. A vérzésnek hormonális oka van,az ösztrogén hormon túlsúlya miatt a méhnyálkahártya megvastagodik,ezt a spirál hormonleadása nem egyensúlyozza ki,így vérzés jelentkezik.Ez idővel önmaga is változik.
    A menstruációs tünetek megjelenése az normális. A gyógyszert szedje tovább a javaslat szerint.
    A leírtak alapján nincs ok aggodalomra. A terhesség nem valószínű . Szedje az előírásnak megfelelően a készítményt a továbbiakban is.
    Az alkalmazott gyógyszer is befolyásolhatja a menstruációt. Ebben az életkorban lehetséges a menstruáció változása.Ha következő hónapokban is kimarad,6 hónap után beszélünk a változó korról. Addig a terhesség kizárása szükséges,mint vérzés kimaradás lehetséges oka. A vérzés elmaradásának átlagos ideje az 48 éves korban van. Egy éven belül nem volt nőgyógyászati szűrővizsgálaton akkor az javasolt.
    E lehet még kezdeni a használatát.Helyezze fel,21 nap elteltével vegye le,majd 7 nap szünet ,után újat helyezzen fel. Két nappal elvileg tolódik a várható menstruáció ideje.
    Az rendellenes vérzések lehettek a mellé szedett készítmények miatt is.A fogamzásgátlót mindig külön kell alkalmazni és kb.4 óra kell a felszívódására. 7-10 napig a vérzés normális,később ez rövidülni fog. Az előírás szerinti szedés mellett a védettség biztosított,kiegészítő védekezésre elvileg nincs szükség.
    A méh normális nagyságú a leírt ultrahang leleten.A myoma göbnek vélt képlet nagysága határeset a nagyságát tekintve,mellyel teendő jelenleg nincs.Ez mellé társul a panaszmentesség,így jelenleg beavatkozásra nincs szükség. A terhesség létrejöttét ez elméletileg nem befolyásolja,a méh üregét nem érinti. Egyenlőre a képlet megfigyelése jön szóba,3-6 hónap múlva ismételt vizsgálat,valamint a terhesség vállalása .