• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    3316

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    Az egyszerű ciszta ilyen nagyság esetén nem igényel műtéti beavatkozást. Minden műtéti beavatkozás kockázatot jelent a betegnek,szövődményei lehetnek. Minden műtéti beavatkozás előtt mérlegelni kell a beavatkozás lehetséges kockázatát és a beavatkozástól várt eredményt. Beavatkozásra akkor van szükség,ha 8cm-nél nagyobb,vagy kisebb ,de 60 napja meg van a ciszta.Nem tisztán folyadékot tartalmaz,szöveti elemek vannak benne,növedéket tartalmaz.
    Ez lehet HPV fertőzés következménye. A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség a humán papillomavírus okozta szemölcsös elváltozás (Condyloma accuminatum) a nemi szerveken. A fertőzés átvitelének feltétele a közvetlen kontaktus. Leggyakrabban szexuális úton adódik át, de megfertőzheti anya a gyermekét a szülés során. Ilyenkor a gyermek gégéjén alakulnak ki a növedékek. A HPV-fertőzés tünetei A nemi szerveken kialakuló, Condyloma accuminatum lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Férfiakon, leggyakrabban a makk környékén, a húgycső-nyílás körül, a végbélnyílás közelében jönnek létre, a panaszt nem okozó, néha igen nagyra is megnövő, érdes felszínű, bőrszínű szemölcsök. Nők esetében általában a kisajkak belső felszínén, de akár a hüvelyben is növekedhetnek. A vírus a hámsejtben szaporodik, azokat fokozott növekedésre, osztódásra serkenti. A látható szemölcs nem más, mint körülírtan felszaporodott hámsejtek tömege, melyek mérete igen változatos lehet. A kórkép megállapítása egyszerű, megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. Többféle kezelés lehetséges, léteznek különféle ecsetelők, de a kiterjedt növedékek, általában csak sebészi úton távolíthatóak el. Ez történhet fagyasztással, elektro-sebészettel, az elváltozás lekaparásával egy éles kanálszerű eszköz segítségével, de kimetszéssel vagy lézeres műtéttel is. Használatban vannak különféle kenőcs formátumú helyi, ún. immunmódosító szerek, melyek szintén hozzáférhetőek Magyarországon is. A kiújulás megelőzésére - a hosszú lappangási idő miatt - rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek befertőződött sejtek. Szakorvosi vizsgálat tanácsos.
    A CT leletben leírt képletek és a CA-125 érték miatt beavatkozásra van szükség. Hastükrözés,laparoscopia végzése jön szóba.Ez altatásban,hason kis metszésekből bevezetett optika és beavatkozási eszközökkel történik. Így lehetséges a kismedencei szervek és a hasüreg áttekintése,a látott kép alapján a képletek eltávolítására.Ezután szövettani vizsgálat végzésére,mellyel meghatározható,hogy van-e szükség egyéb kezelésre,beavatkozásra.
    A leírt tünetek alapján azt gondolom,hogy gyulladásról van szó.Ezt azonban csak nőgyógyászati szakvizsgálattal lehet megállapítani.Az alkalmazott gyógyszerre javult,az is arra utal,hogy antibiotikum kezeléssel gyógyítható lehet. Először ez jön szóba.Ha további panaszok is maradnak akkor hastükrözés/laparoscopia/ végzése mérlegelendő. Nőgyógyászati szakvizsgálat javasolt.
    A műtét után 7-10 napig színes folyás,vérzés lehetséges.A menstruáció is tarthat ennyi ideig.Azonban ,hogy a műtét után van ,emiatt szakvizsgálat tanácsos.A műtéti terület ellenőrzése,a vérzés forrásának megállapítása szükséges. A további teendőket a szövettani lelet határozza meg,azt meg kell várni.Azután mérlegelendő az összes körülmény, döntést kell hozni az esetleges további kezelés módjáról.A gyógyszeres kezelés is lehetséges a további kezelésre.
    A szövettani lelet eredménye szükséges a leírtak kezeléséhez.Annak birtokában határozható meg milyen kezelési lehetőség jön szóba. Az egész probléma,nem kóros szövettani lelet esetén, az ösztrogén hormon túlsúlyára vezethető vissza.Ekkor gyógyszeres kezelés jön szóba.Ha máj betegsége nem engedi szájon át szedhető hormonkezelés alkalmazását,akkor helyileg alkalmazható készítmény jön szóba.Ezt nőgyógyász orvos javasolja.
    A fogamzásgátló további alkalmazása javasolt,addig míg terhességet nem szeretne. Szünet tartása a fogamzásgátló alkalmazásában nem szükséges.
    A szövettani eredmény birtokában gyógyszeres kezelés jön szóba. Az ismert epilepsiás betegségre alkalmazott gyógyszerek is befolyásolják a menstruációt hormonálisan. A problémát hormonzavar okozza,az ösztrogén hormon túlsúlya,a peteérés hiánya. Először beszélje meg az epilepsiát kezelő orvosával. Azután nőgyógyász által javasolt kezeléssel ez rendezhető gyógyszeresen.Fogamzásgátló alkalmazása,peteérés gyógyszeres kiváltása,sárgatest hormon adása is szóba jöhet.
    A spontán nem gyógyuló, tartós HPV fertőzés azokat az egyéneket fenyegeti, akik nem képesek megfelelő immunválasszal reagálni a fertőzésre. A fertőzés tartóssá válása következtében a vírus bejuthat a gazdasejtbe és a sejt rákos átalakulását okozhatja. Az onkogén vírustörzs (főként a 16, 18, 45 és 31-es) következtében kialakuló kóros elváltozások azonban kis százalékban (10-30%) idővel még inkább tartós HPV fertőzéssé alakulnak át és ez a sejtek átalakulását, végül méhnyakrákot okozhat.Mivel a méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, és leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel. A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond "húslészerű" is lehet. Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése el is gennyedhet és szeptikus állapotot okozhat. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, széklet- és vizeletürítés. Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly (fisztula) kialakulását eredményezi. A fentiek ismeretében a szűrés fontossága érthető, hiszen az idejében felismert kóros elváltozás életet menthet. A daganatképződést rendszerint korai, csak a hámra lokalizálódó elváltozások előzik meg, amelyek a nőgyógyászati rákszűrés során a citológiai vizsgálattal kimutathatók.
    A vírus típusait a daganatot képző hajlamuk és genetikai hasonlóságuk alapján magas és alacsony rizikócsoportba soroljuk. A legtöbb HPV fertőzésnek nincs ártalmas hatása. Bizonyos típusok szemölcsök kialakulásához vezetnek. Ilyen a kezeken és leggyakrabban talpakon kialakuló közönséges szemölcs (verruca vulgaris). Bizonyos típusok nemi szemölcsök (condyloma acuminatum) kialakulásához vezethetnek. Ezek alacsony rizikójú típusok. Bizonyos típusok azonban a sejtműködés megváltozásához vezetnek és daganat kialakulásáért felelnek. Ezek magas rizikójú csoportok. Bár a legtöbb (90%) HPV fertőzés 8-13 hónap között eltűnik, bizonyos típusai tovább is jelen lehetnek szervezetünkben. Ezek a típusok évekig is tünetmentesen lappanghatnak. Ezek azok a tények, amelyek miatt lehetetlen pontosan megmondani, hogy ki mióta fertőződött és ki a fertőzőforrás. A HPV -vel történő fertőzöttség után nem alakul ki védettség, az újrafertőződés nagyon gyakori. A magas rizikójú típusok daganatos átalalkuláshoz vezethetnek a méhnyaknál (99%), de a hüvely (70%), vulva (60%), anus (85%), penis és a szájüreg, garat, nyak (akár 80%) területén. Ha a magas rizikójú HPV -t a szervezet immunsejtjei nem találják meg időben, akkor kezdetben a fertőzött sejtek un. atípusossá válnak. Ha ebben a stadiumban sem sikerül diagnosztizáni, akkor később megtörténik a daganatos átalakulás. A méhnyakrák kialakulásában természetesen nem csak a HPV fertőzés játszik szerepet. További tényezők közé sorolhatjuk a dohányzást, korai szexuális élet megkezdését (15 év alatt), gyakori partnerváltást, szájon át szedhető fogamzásgátlók szerepét és különböző STD betegségek jelenlétét. A magas rizikójú HPV fertőzés is tünetmentesen tud zajlani. Csak szűrővizsgálat során derül fény a fertőzöttségre. Nők esetében az évenkénti nőgyógyászati szűrés kiemelten nagy jelentőségű. Ez esetben lehetőség van, hogy a tünetmentesen zajló HPV fertőzés okozta atípusos sejtátalakulást észleljük. HPV kezelése Jelenleg nincs olyan kezelési módszer, ill. gyógyszer, amellyel a HPV fertőzést gyógyítani lehet. A legtöbb típus azonban ártalmatlan, nem is igényel kezelést és az immunrendszer eltávolítja. Amennyiben azonban már atípusos sejtek is kialakultak HPV fertőzés talaján, nőgyógyászati, sebészeti beavatkozások során ezen sejtek eltávolíthatók, így előzve meg a daganat kialakulását. A HPV elsősorban szexuális úton, de bőr-bőr kontaktussal is tud terjedni. A HPV oltás: Jelenleg 2 féle védőoltás létezik.Az egyik (bivalens) oltóanyag HPV 16,18 és a másik(quadrivalens) HPV 6,11,16,18 elleni oltóanyag. Mindkettő esetében 9 éves kortól adható. Javasolt a szexuális élet megkezdése előtt, így amikor már a későbbiekben találkoznak a vírussal már bizonyos fokú védettséget élveznek. Fiatal felnőttkorban is javasolt az oltás, hiszen ilyenkor a legnagyobb valószínűsége, hogy a szexuálisan legaktívabb életkorban fertőződnek a vírussal. A védőoltás (26-45) korban is adható. Ez esetben azoknak isajánlott akik nem élnek stabil párkapcsolatban. A leghatékonyabb védelmet a védőoltás biztosítja, amely: 99%-ban véd a HPV 6,11 okozta nemi szervi szemölcsök, 98%-ban a HPV 16 és 18 okozta méhnyakrák, 100%- ban az ugyanezen HPV típusok által okozott szeméremtest- és a hüvelyrák ellen.
    A leírt tünetek lehetségesek a beavatkozás után. A szövetei regenerálódás folyamata miatt 7-10 napig ez jelentkező tünet. Sürgős teendő nincs.
    A fogamzásgátló kezdeti hónapjaiban ez előfordul,akár több ciklusban. Szedje előírásnak megfelelően a készítményt ,a probléma rendeződni fog. 3 hónap után is lenne panasza akkor keressen fel nőgyógyászati szakrendelést.
    7-10 napos vérzés kimaradása után terhességi tesztet tanácsos végezni,majd felkeresi szakorvosi rendelést. Eddig alkalmazott gyógyszereket szedje tovább a javaslatnak megfelelően. Negatív terhességi teszt esetén is szükséges nőgyógyászati szakvizsgálat,gyógyszeres rendezése a vérzés kimaradásának,a várandóságra való ciklus rendezés.
    A Gynoflor hüvelytabletta két hatóanyagot tartalmaz: az emberi hüvelyben természetesen előforduló, nem kórokozó baktériumot, az acidofil (azaz savas közeget kedvelő) laktobacillust (latinul Lactobacillus acidophilus) és egy ösztriol nevű női nemi hormont. Mindkét hatóanyag a hüvelyben fejti ki hatását. Az ösztriol tartalma miatt mérlegelendő alkalamzása,azonban ez a hüvelyben hat,a szervezet ösztriol szintjét nem emeli.Korábbi betegségét nem befolyásolja,alkalmazása lehetséges.
    Az ecetsav pozitív hám rendellenes kolposzkópos vizsgálati kép. A méhnyakhámot ecetsavval érintik, amelyet követően a hámeltérések kontrasztosabbá válnak.A kóros méhnyakhám felismerését szolgálja. A leírt méhnyak polypus eltávolítása és szövettani vizsgálata jön szóba.