• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    3353

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    7 hetes terhességben ultrahang vizsgálattal látható az embryo/CRL:12-14 mm-es/.Az embryoban a szívcső pulzációja látható.Szíkhólyag látható ,szabályos petezsákban. A leírt ultrahang lelet nem mutat normális képet. Ismételt ultrahang vizsgálat sem mutat normális képet,akkor a terhesség nem fejlődik.
    A ciszták kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. Gyakran a tüszőérés folyamatában a tüszőrepedés elmarad, a benne lévő folyadék (savó) tovább szaporodik, s így jön létre a funkcionális ciszták, retenciós tömlők, folliculáris ciszták döntő többsége. Tekintettel a ciszták sokféleségére, bizonytalan eredetére és viselkedésére, igazolt petefészek ciszta esetén a rendszeres kontrollvizsgálat elengedhetetlen. Amennyiben az 5 cm-nél kisebb, kerekded cystát premenopausalis korban fedezik fel ultrahang segítségével, sem papillaris szerkezete, sem septuma nincs, 2–4 hónap múlva kontrolláljuk, hogy a cysta megszűnt-e. A parovarialis cystával szintén lehet várakozni.Panaszt okoz /alhasi fájdalom/,nagysága indokolja akkor szükséges eltávolítani.Terhesség lehetséges mellette.
    A terhesség létrejöhet,fogamzás lehetséges.A menstruáció utáni első ciklusban is lehet peteérés a védekezés nélkül.
    AA HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése, melynek eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. A kórokozó család jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelős, a méhnyakrák mellett számos további rákos megbetegedés okozója lehet: szeméremtest, hüvely és végbélnyílás rákos megbetegedései és rákmegelőző állapotai. Jóindulatú növedéknek számít a nemi szervi szemölcs (más néven kondilóma), amely – bár nem életveszélyes – számos kellemetlenséget okoz a mindennapok során: a kezelés hosszantartó és fájdalmas, a szemölcsök pedig nemcsak kínosak és kínzóak lehetnek, de gyakran ki is újulnak. A HPV-vel összefüggő rosszindulatú daganatok ennél nagyobb veszélyt jelentenek: közéjük soroljuk a méhnyakrákot, valamint a hüvely- és szeméremtesti rákot, a végbélnyílás körüli rákokat. Összességében a rákos megbetegedések 5 százalékáért a HPV tehető felelőssé világszerte. Legfontosabb teendő a megelőzés, amelynek két legfontosabb eszköze a rendszeres nőgyógyászati szűrés és a HPV védőoltás. Bár több mint 100 HPV típus létezik, a HPV eredetű rosszindulatú daganatok többségét és a nemi szervi szemölcsök legnagyobb százalékát azok a vírus típusok okozzák, amelyekre a Magyarországon elérhető vakcinák megoldást nyújthatnak. Ezek a leggyakoribb két, négy, illetve kilenc vírustörzs ellen nyújthatnak védelmet. HPV gyanú esetén van lehetőség a HPV megállapítására. Gyermeket vállalhat.A HPV meghatározása javasolt,mely megmondja esetlegesen mely típussal lehet fertőzöttség.A további teendőket ez határozza meg.
    A hormonális kezelés akkor jön szóba ,ha 6 hónapon belül történt szövettani vizsgálat. A felírt készítmény alkalmas az ösztrogén és a progeszteron pótlására,ez egy úgynevezett kombinált készítmény,a hormonszintet rendezi.Hatása az ön által leírtaknak megfelel.
    Az alkalmazott készítmény a babára nincs hatással.Emiatt nincs ok aggodalomra.
    A beavatkozás után hat héttel a leírt tünetek nem szokványosak. A leírt tünetek miatt, pontos ok meghatározásra nőgyógyászati szakvizsgálat javasolt. Keressen fel szakrendelést mielőbb.
    A partner kezelése is szükséges.Vény nélkül nincs kellően hatékony készítmény a gyulladásra.Antibiotikus kezelés jön szóba. Önnek és a partnernek is szájon át alkalmazható kezelés alkalmazása miatt szakorvos felkeresése javasolt.
    A "szex nélkül elért orgazmuson" nem tudom mit ért!? A hüvelyi szex mellőzése tanácsos ezen beavatkozás,méhnyak conisatio műtét után.
    A méh (uterus) a kisemedencében elhelyezkedő, fordított körte alakú, elölről és hátulról, jobban mondva kissé felülről és alulról összelapított szerv. Falát nagyrészt tömör simaizom alkotja. Hossza 7-8, szélessége mintegy 5 cm. 30-120 grammot nyom. A méhizom jóindulatú daganatai részben körülírtak, részben pedig kiterjedve az egész méhizomra, a méh nagyságát is megnöveli. Inhomogén azt jelenti nem egységes szerkezetű.A panaszokat egyrészt a vérzések elhúzódása okozza, melynek oka, hogy a megnagyobbodott méh nem tud kielégítően összehúzódni, másrészt a megnagyobbodott méh nyomja a környező szerveket,szült nőknél valamivel nagyobb. Teendő a leírt lelettel nincs,a panaszok mértéke döntő teendő.
    Először is egy nőgyógyászati szakvizsgálat tanácsos. Ettől függően a PCOS tünetek alapján jön szóba a további vizsgálat,hormonlabor végzése.Valamint szükség esetén a gyógyszeres kezelés alkalmazása. Belgyógyászaton a cukor anyagcsere vizsgálata is tanácsos. Endokrinológia szakrendelés felkeresése szintén ajánlott ,a hormonális okok feltárása érdekében,esetleges kezelés beállítása céljából.Ez összefügghet a nőgyógyászati panaszokkal.
    A leírt tünetek alapján lehet nőgyógyászati gyulladás az oka panaszának..Emiatt nőgyógyászati szakvizsgálat és gyógyszeres kezelés jön szóba. A nőgyógyászati ok vizsgálattal kizárásra kerül akkor belgyógyászati szakvizsgálat szükséges.Laborvizsgálat,hasi és kismedencei ultrahang,valamint szakvizsgálat tanácsos.
    A méhen belüli hormonális fogamzásgátlás a legkényelmesebb, legbiztonságosabb, legkevesebb mellékhatással járó módszer, amit eddig kifejlesztettek. A fogamzásgátlásban új fejezetet nyitott, amikor több mint 30 éve megjelent a piacon a hormon kibocsájtó fogamzásgátló rendszer. Pozitív mellékhatásai miatt (vérzés, menstruációs panaszok csökkentése) nemcsak fogamzásgátlásra használható.A helyileg felszabaduló hormon a méh nyálkahártya megvastagodását csökkenti,kevesebb lesz vérzés vagy teljesen elmarad.A leírt tüneteket kedvezően befolyásolhatja.
    A védekezés nélküli aktus a ciklus közepére esik.Ekkor a legnagyobb az esély a fogamzásra.A terhesség elleni védekezésre esemény utáni tabletta bevétele tanácso
    A leírt probléma okának meghatározása szakvizsgálattal lehetséges. A terhesség vizsgálata szükséges először.Ez rendben, akkor urológiai,belgyógyászati szakvizsgálatra lehet szükség. Keressen fel terhesgondozást,szülészeti szakrendelést.