• Dr. Pétervári László

    Szülész-nőgyógyász Szeretnék kérdezni tőle

    3295

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    Szülész-nőgyógyász

    Bemutatkozás:


    Szakmai tapasztalat
    • 2006. július 1. főorvos


    • 1998. június 19. adjunktus


    • 1989. október 4. szakorvos


    • 1985. október 1. orvosgyakornok    Munkahely:    Bács-Kiskun Megyei Kórház    Beosztás: Főorvos    Specialis képzések:
    • Klinikai genetika szakvizsga,


    • MASZNUT „B”ultrahang jártasság,


    • GCP tanfolyam, „3D/4D Visus course”    Tanulmányok:
    • 2008-2010 Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikai genetika - Klinikai genetikus


    • 2000-2002 Szegedi Tudomány Egyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtan - Orvos-közgazdász


    • 1985-1989 Orvostovábbképző Egyetem Budapest Szülészet-nőgyógyászat - Szülész-nőgyógyász szakorvos


    • 1979-1985 Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános orvosi kar Általános orvos

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Pétervári László legutóbbi válaszai
    Az emberben kialakuló rosszindulatú daganatos betegségek 15%-a valamilyen vírus hatására jön létre. A méhnyakrák a világon a második leggyakrabban előforduló nőket érintő rosszindulatú daganattípus, melynek kialakulásához a HPV bizonyos altípusai járulnak hozzá. A humán papillómavírus valójában ún. DNS vírusok családja, melynek több mint 100 tagját különböztetik meg. A kéz, illetve a láb bőrén előforduló típusok érintkezés útján fertőznek, ezek a kéz és láb szemölcseiért felelősek, a genitális területen nem hoznak létre számottevő elváltozást. Egészségügyi szempontból sokkal fontosabbak a nemi úton terjedő vírusok, melybe körülbelül 40 altípus tartozik. Ezeket a rák kialakulása szempontjából magas kockázatú és alacsony kockázatú csoportra, valamint egy harmadik, nem kategorizált csoportra osztják. A négy leggyakoribb típus a HPV-16, 18 (ezek magas kockázatúak) és a HPV-6, 11 (alacsony kockázat).A HPV-fertőzés jelenleg nem gyógyítható. Igazolt fertőzés esetén (főként ha az nagy kockázatú típussal történt) különösen fontos a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés, hogy az orvos az esetlegesen kialakuló daganatot minél hamarabb, minél korábbi stádiumban felismerje. Alkalmanként a fertőzés gyógyítása érdekében indirekt módszerrel a szervezetet speciális immunerősítő szerekkel próbálják a fertőzés legyűrésére bírni – ennek a terápiának azonban egyénenként igen változó a hatékonysága. A HPV fertőzés megelőzésében a kockázati faktorok kiiktatása szerepel. Mivel ez egy szexuális úton terjedő betegség (STD), nagyobb a fertőzés kockázata a korai nemi életet kezdőknél, illetve azoknál, akik gyakran cserélgetik szexuális partnereiket. A gumióvszer csökkenti a fertőzésveszélyt. További megelőzésére védőoltást alkalmazható. Kialakult fertőzés esetén a dohányzás fokozza a méhnyakrák kialakulásának kockázatát, így ettől az amúgy is káros szenvedélytől már csak emiatt is érdemes tartózkodni.
    A vérzési rendellenesség oka nagy valószínűséggel hormonális,a peteérés hiánya. A gyulladás kizárása után,gyógyszeres kezelés jön szóba. Nőgyógyász szakorvos felkeresése tanácsos.
    A fogamzástól,a várandóság alatt jön szóba az esetleges fertőzés elleni védekezés. Addig csak az általános megelőzésre érdemes odafigyelni.
    A hüvelygyűrűt már menstruáció első napján tanácsos lett volna felhelyezni. A 7.napra már az ösztrogén hormon szintje emelkedett lehet,ez okozza a leírt tüneteket.A menstruációs ciklus alatt két-három hónapig lehetséges a hüvelygyűrű melletti vérezgetés. A továbbiakban előírás szerint alkalmazza hüvelygyűrűt,használat mellett vérzés esetén gyógyszeres kezelés jön szóba.Ekkor keressen fel nőgyógyász szakorvost.
    A lényeg,hogy a leírt tünetek,rendellenes vérzés miatt a méh szövettani vizsgálata szükséges,küretet kell végezni.A szövettani lelet határozza meg mi a vérzés oka és van-e további teendő. A méhnyálkahártya megvastagodása az ösztrogén hormon hatására történik,ezen hormon túlsúlya a változó korban jellemző.A peteérés hiánya miatt nincs sárgatest hormon termelés,így nem egyensúlyozódik vissza,az ösztrogén hormon. A myoma nagysága és elhelyezkedése is befolyásolhatja a további szükséges kezelést. Nőgyógyászati szakvizsgálat mindenképpen tanácsos.
    Esély a terhességre gyakorlatilag nincs. A hüvely gyűrű használata esetén a 7 napos szünetre is kiterjed a védettség. A menstruáció előtti napon sem lehetséges a fogantatás.
    Ha nem folytatódik a hasmenés akkor nem szükséges.A fogamzásgátló felszívódásának ideje kb.4 óra.Ezután észlelt hasmenés elméletileg nem befolyásolja hatékonyságát.
    A vérzés a rendszeres menstruáció idejében jelentkezik akkor az normális. Rendszertelenül jelentkezne akkor szövettani vizsgálat szükséges. A vérzésnek hormonális oka van,az ösztrogén hormon túlsúlya miatt a méhnyálkahártya megvastagodik,ezt a spirál hormonleadása nem egyensúlyozza ki,így vérzés jelentkezik.Ez idővel önmaga is változik.
    A menstruációs tünetek megjelenése az normális. A gyógyszert szedje tovább a javaslat szerint.
    A leírtak alapján nincs ok aggodalomra. A terhesség nem valószínű . Szedje az előírásnak megfelelően a készítményt a továbbiakban is.
    Az alkalmazott gyógyszer is befolyásolhatja a menstruációt. Ebben az életkorban lehetséges a menstruáció változása.Ha következő hónapokban is kimarad,6 hónap után beszélünk a változó korról. Addig a terhesség kizárása szükséges,mint vérzés kimaradás lehetséges oka. A vérzés elmaradásának átlagos ideje az 48 éves korban van. Egy éven belül nem volt nőgyógyászati szűrővizsgálaton akkor az javasolt.
    E lehet még kezdeni a használatát.Helyezze fel,21 nap elteltével vegye le,majd 7 nap szünet ,után újat helyezzen fel. Két nappal elvileg tolódik a várható menstruáció ideje.
    Az rendellenes vérzések lehettek a mellé szedett készítmények miatt is.A fogamzásgátlót mindig külön kell alkalmazni és kb.4 óra kell a felszívódására. 7-10 napig a vérzés normális,később ez rövidülni fog. Az előírás szerinti szedés mellett a védettség biztosított,kiegészítő védekezésre elvileg nincs szükség.
    A méh normális nagyságú a leírt ultrahang leleten.A myoma göbnek vélt képlet nagysága határeset a nagyságát tekintve,mellyel teendő jelenleg nincs.Ez mellé társul a panaszmentesség,így jelenleg beavatkozásra nincs szükség. A terhesség létrejöttét ez elméletileg nem befolyásolja,a méh üregét nem érinti. Egyenlőre a képlet megfigyelése jön szóba,3-6 hónap múlva ismételt vizsgálat,valamint a terhesség vállalása .
    A dermoid ciszta az nincs összefüggésben a HPV fertőzéssel.Az beavatkozást igényel laparoscopos/hastükrőzés/ úton eltávolítható. A HPV 16 az magas kockázatú a méhnyakrák kialakulásában.Azonban a cytológia vizsgálat alapján egyenlőre beavatkozásra nincs szükség .Cytológiai szoros kontroll javasolt,3-6 havonta cytológiai vizsgálat és a méhnyak megtekintése alapján lehet dönteni a további teendőről,a conisatio szükségességéről.A méhnyakrákhoz ez nem egyenes út,csak ellenőrzés alatt tartása szükséges,az immunrendszer képes ezt teljesen megoldani.Kóros méhnyak hám esetén van szükség conisatiora.A jelenleg alkalmazott gyógyszer is az immunrendszer stimulálja. A partner vizsgálata is lehetséges a vírusra,pozitív esetben az ő kezelése is szóba jön.Ehhez urológus felkeresése szükséges. Terhesség vállalása lehetséges.