• Szivárványhártya-gyulladás (iridocyclitis) okai, tünetei és kezelése

    A szem szivárványhártyájának (írisz) és a lencse mozgatásáért felelős sugártestnek a gyulladásos megbetegedése gyakori, kedvező prognózisú szemészeti betegség. Általában tünetmentesen gyógyul, ugyanakkor számolnunk kell a gyakori visszatérés lehetőségével is.

    A fiatalok és a középkorúak – főleg nők – körében gyakori. A gyulladás oka még teljeskörű kivizsgálást követően is az esetek közel felében ismeretlen marad.

    A szivárványhártya gyulladása bármely életkorban jelentkezhet, de 20-50 éves kor között a leggyakoribb. Időseknél ritkán észlelhető.

    Hirdetések

    A szivárványhártya és a szemlencse mozgatásáért felelős „sugártest” gyulladása miatt a szemmozgás, a közelre nézés, az olvasás nagyon sok panaszt okoz.

    Az emberi szem sémás anatómiája; Forrás: http://www.mozaik.info.hu
    Az emberi szem sémás anatómiája
    Forrás

    A fény hatására bekövetkező reflexes szembogár szűkülés tovább fokozza a panaszokat: intenzív fájdalmat, könnyezést vált ki. A gyulladásos törmelék és sejtek gomolyognak, és idővel kitapadnak, leülepednek. A látás tovább romlik.

    Jellegzetes panaszok, tünetek

    Intenzív fájdalom jelentkezik a szemgolyóban és a környékén. A tompa fájdalom oka lehet a gyulladás miatt megemelkedett szemnyomás – ezért nagyon fontos a szemnyomás ellenőrzése. Szemmozgásra és közelre nézéskor fokozódik.

    • Fénykerülés, fényérzékenység
    • Erős könnyezés
    • Homályos látás, különböző mértékű látáscsökkenés
    • Szempirosodás – a mélyebb rétegek gyulladása miatt nem élénk piros, inkább lilás gyűrű figyelhető meg a szaruhártya körül. Fontos, hogy érösszehúzó szemcsepp nem szűkíti ezeket a tágult ereket.

     A pupilla alakja szabálytalanná
     válik

    • Megváltozik a gyulladt szem színe. Szivárványhártya gyulladása, vizenyője miatt a szerkezete megváltozik, színe „piszkos zöld” árnyalatot vesz fel.
    • A gyulladt szivárványhártya kis csipkékkel letapad, lenő a mögötte lévő szemlencséhez.
    • Fény hatására, közelre nézéskor a szembogár reflexesen beszűkül, ami kifejezett fájdalmat okoz.
     A gyulladt szivárványhártya hosszabb-rövidebb szakaszon letapad a mögötte lévő szemlencséhez. A kör alakú pupilla alakja szabálytalanná válik.
     Fontos, hogy a beteg hozzátartozóinak erre különösen oda kell figyelni, mert ha kialakul a végleges letapadás már nagyon nehéz felszabadítani. Időben alkalmazott pupilla torna nagyon sokat segíthet.
    • A gyulladás következtében a csarnokvízben gyulladásos sejtek, fehérjék, szövettörmelék, rostok jelennek meg. Ezek áramlanak, gomolyognak (Tyndall-jelenség) és idővel leülepednek vagy kitapadnak a szaruhártya felületén.

    A szivárványhártya-gyulladás következményei és szövődményei

    Néha a szivárványhártya mellett a szem többi részét (látóideg, ideghártya és a szemfenék érhálózata stb.) is érintheti a gyulladás.

    A szürkehályog (katarakta)

    A szürkehályog (katarakta) a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását, elszürkülését jelenti, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán.
    A szürkehályog tünetei

    A szaruhártya vizenyőssé válik a gyulladásos anyagok lerakódása miatt. A vizenyő miatt a beteg látása homályossá válik – olyan mintha ködön vagy tejüveg át látna. Nehézkes, lassú a gyógyulás és sajnos néha már csak a szaruhártya átültetés jelenthet megoldást.

    A gyulladás miatt a szemlencse fokozatosan elszürkülhet és kialakul a szürkehályog, amit csak műtéttel lehet megoldani. A műtétet követően a gyulladás fellángolhat, ezért különösen fontos a megfelelő gyógyszeres műtéti előkészítés.

    Előfordulhat még szövődményként endophthalmitis, a szem szinte összes részének gyulladása. Ilyenkor már sajnos nagyon rosszak a gyógyulás esélyei.

    Mi okozza a szivárványhártya gyulladását?

    Vannak esetek, amikor speciális kórokozó igazolható a háttérben: – herpeszvírus, szifilisz, tbc, rubeola, a kullancs által okozott Lyme-kór stb.. Gyerekek esetén a veleszületett toxoplasma, toxocara lehet a kórok.

    Szempirosodás

    A szervezet egyéb részének gyulladása „góca”, válthatja ki a vissza-visszatérő szivárványhártya-gyulladást.

    Nem fertőzéses eredetű – izületi betegségeket (Spondylitis ankylopoetica, Reiter-kór, rheumatoid arthritis), gyulladásos bélbetegségeket, sarcoidosis, immunológiai betegségek (SLE, Wegener-granulomatosis, polyartheritis nodosa), fogászati (gyulladt foggyökér, elhanyagolt szuvas fogak), fül-orr-gégészeti (arcüreg- vagy homloküreg-gyulladás), urológiai vagy nőgyógyászati gyulladásos megbetegedés.

    Nagyon fontos a kiváltó ok felkutatása a góckutatás. Teljeskörű kivizsgálás magában foglalja a belgyógyászati, immunológiai, reumatológiai, fogászati, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, urológiai vizsgálatot is.

    Színtévesztő teszt

    Vegye alaposan szemügyre az ábrákat, melyek segítségével ellenőrizheti színlátását. Töltse ki Színtévesztő tesztünket!

    Szükség lehet különböző röntgen felvételre (mellkas, keresztcsont, medence bemenet, kéz), koponya MRI-re, indokolt esetben gerincvíz mintavételre a speciális labor vizsgálatok mellett.

    Tisztában kell lennünk azzal azonban, hogy minden második esetben még a teljes góckutatás után is ismeretlen marad a kiváltó ok.

    A szivárványhártya-gyulladás kezelése

    A kiváltó góc megszüntetése (góctalanítás) mellett a megfelelő gyulladáscsökkentés, ismert fertőzéses eredet esetén pedig a speciális terápia jelent gyógyulást.

    Mit tegyünk szemünk egészségéért?

    A legtöbb szemészeti probléma hátterében több ok feltételezhető, az örökletes tényezők mellett nagyon sok környezeti hatással is számolnunk kell. Szerencsére kellő odafigyeléssel a legtöbb betegség megalakulását jó eséllyel meg tudjuk előzni.
    Hasznos tanácsok

    Szemcsepp, szemkenőcs mellett, ha szükséges tabletták esetleg injekciók is szükségessé válhatnak.

    Gyulladás csökkentők mellett nagyon fontos a szembogár tágító cseppek és szükség esetén szemnyomás csökkentő cseppek alkalmazása.

    A pupilla tágítók „nyugalomba helyezik”, ellazítják a szivárvány hártya izomzatát – ezért képtelen lesz összeszűkülni fény hatására a szembogár.

    Ugyanakkor a szembogár mozgatásával, a „pupilla tornával” meggátolhatjuk a szivárvány hártya szélének a letapadását a szemlencséhez.

    Számolnunk kell a pupilla tágítók kellemetlen hatásaival: a fényérzékenység fokozódásával és a közeli munkavégzés, olvasás nehezítettségével is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nagyon intenzív panaszokat csökkentheti a szem pihentetése, langyos vizes borogatása. A gyulladás és a pupilla megtágítása miatt szinte elviselhetetlen a fény. Intenzív könnyezés, káprázás miatt feltétlenül be kell szerezni egy megfelelően takaró napszemüveget, esetleg kalapot, simléderes sapkát.

    Gyógyulási esélyek

    Nagyon kedvező prognózisú szemészeti betegség: általában tünetmentes gyógyulás várható. Ugyanakkor tisztában kell azzal lenni, hogy gyakran visszatérhet a gyulladás. Visszatérő gyulladás esetén a pácienseknek már az első figyelmeztető jelek észlelésénél érdemes a szemészeti szakrendelést felkeresni.

    Az időben elkezdett kezelés lerövidíti a gyógyulási időt, kisebb a komplikációk kialakulásának a veszélye is (szemnyomás emelkedés, szivárványhártya szélének letapadása, szemlencse vagy a szaruhártya elváltozása).

    Ha a gyulladás a szem többi részén is jelentkezik sajnos már rosszabbak a gyógyulás esélyei, gyakrabban jelentkeznek komplikációk.

    Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Terjed az influenza

    EMMI

    2018. február 12-18. között 69 150 fő kereste fel orvosát. Ismerje meg a részleteket!

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    A szaruhártya-gyulladás kezelése

    Általánosságban elmondható, hogy a már felismert, diagnosztizált szaruhártya-gyulladás mindenképpen szemészeti osztályon kezelendő...

    Látásromlás gyermekkorban - Miért...

    Mobiltelefon, táblagép, asztali számítógépek. Azonkívül, hogy vonzóak a gyermekek számára, olykor szülőként is egyszerűbbnek tűnik...

    Látóideg-gyulladások - A neuritis...

    Amikor a szemmozgást tompa vagy éles fájdalom is kíséri, és pár nappal később rohamos látásromlást is lehet tapasztalni, fennáll a...

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus...

    Mit kell tudni a monitorszemüvegről?

    Mára életünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan - munkájukból...

    Kontaktlencse - A gombás fertőzés...

    A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA