• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens Szeretnék kérdezni tőle

        105

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! Ilyen esetekben a legnagyobb probléma az, hogy nem tudjuk a lézerceruzának milyen fizikai paraméterei voltak, tehát nagyon nehéz megbecsülni azt, hogy milyen károkat okozhat a retinán. Ha valaki 1-2 másodpercre néz bele, nem gondolnám, hogy maradandó látáskárosodással kellene számolni. (Nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos szemészeti kezelések során is lézerfényt használunk.) Ahhoz, hogy megfelelő véleményt tudjak alkotni egy pupillatágításos fundus vizsgálat szükséges. Úgy gondolom, hogy nem kell a legrosszabbra gondolni, a leírtak alapján egyáltalán nem gondolnék vakságra. Az említett folt parafovealisan van, vagyis az éleslátásért felelős terület mellett. Ilyen formában nem tudom megmondani, hogy megmarad-e ez a folt örökre, ezért azt tanácsolom, hogy olyan helyre menjen, ahol tudnak macula OCT-t és fundusfotot is készíteni. Ez utóbbi azért fontos, hogy tudják követni a "folt" méretét. Mindezek mellett a látóélessége mindkét szemén 100%-os a lelet alapján, így akut szemészeti teendőt véleményem szerint nem fog igényelni. Kontrollra érdemes járni, figyelni kell, hogy mi történik az elváltozással. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! A vizsgálat során kissé magasabb szemnyomásokat mértek mindkét szemén, ám a látótér vizsgálat során nem mutattak eltérést. A hármastükör vizsgálat (gonioscopia) során mély (jó hír), ám, hirtelen sekélyedő (kevésbé jó hír) elülső csarnokot láttak kollégáim. Ez azért probléma, mert ilyenkor gyakrabban alakulhat ki glaucomás (zöldhályog) roham. A szürkehályoggal kapcsolatban mindkét szemén vannak homályok, ezek a leírtak alapján, úgy vélem, hogy megoperálhatóak. Alapvetően az ajánlott Nd:YAG lézeriridotomia során - a már említett sekélyedő csarnokzug miatt - egy kis nyílást képeznek a szivárványhártyáján, amelyet követően nem tud elzáródni a zug, jobb a csarnokvíz elvezetés, így remélhetőleg az akut glaucomás roham elkerülhető. Amennyiben sikeres a beavatkozás nem kell megismételni, de előfordulnak olyan esetek, amikor szükség van erre. Ambuláns ellátás során ez kivitelezhető, néhány percről beszélünk, ám érzéstelenítő szemcsepp mellett is kissé érzékeny lehet, de teljesen elviselhető a beavatkozás. A zöldhályog betegség nem egyenlő azzal, hogy valakinek magasabb a szemnyomása. Magas szemnyomás, látóidegfőn való eltérések, valamint a látótérben való kiesések határozzák meg a betegség meglétét, tehát komplex betegségcsoportról beszélünk. A lézeriridotómia a látását nem fogja befolyásolni, annak érdekében, hogy "tisztább" legyen a látásélessége szürkehályog műtét javasolt. Az Ön által említett retinaleválás+lézer egy teljesen másfajta beavatkozást takar, nem egyezik meg a lézeriridotómiával. Remélem segítettem! Tisztelettel, Dr. Cserháti Zoltán
        Kedves Uram! A jobb szemmel kapcsolatban ebben a formában nem tudok tanácsot adni. A bal szem lézeres látásjavító műtétei során nagyon-nagyon ritkán szoktak "megvakulni". Egy ilyen kezelés során a szaruhártyán történik kezelés, nem érinti a szem mélyebb részeit. Eleinte furcsa lehet, hogy szemüveg nélkül is tisztán fog látni, de meg fogja szokni. Előzetes vizsgálatot mindenképpen javasolok (ez általában ingyenes), úgy tudom, hogy csak magánrendelés keretein belül vállalnak ilyen típusú műtéteket. Ekkor, kollégáim elmondják, hogy az Ön esetében elvégezhető-e a műtét. A BNO-s kérdését nem értem, a H5410 egy BNO kód, vagyis az "egyik szem vaksága, csökkentlátás a másik szemen". Mivel nem vizsgáltam meg Önt, nem tudom, hogy beletartozik-e ebbe a kategóriába. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A leírása alapján szemészeti vizsgálatot, leginkább szemészeti ultrahang vizsgálatot javasolnék. Sajnos, nem írt többet, így sok mindenre nem tudok következtetni. Azt gondolom, hogy felmerül az is, hogy a bal szeme "nagyobbodott" meg. Ez esetben egy endokrinológiai (leginkább pajzsmirigy betegségek irányában) kivizsgálás is javasolt. Nem gondolom, hogy a magas vérnyomás összefüggésben állhat a panaszaival. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! A vizuális kiváltott válasz (VEP) vizsgálat a látópálya működéséről ad információt. Amennyiben ez a vizsgálat negatív eredménnyel zárult, javasolnék egy pupillatágításos vizsgálatot és egy macula OCT vizsgálatot. Sajnos nem írta, hogy a szemészeti vizsgálat milyen eredménnyel zárult, esetleg milyen a látásélessége, stb. Sajnos, a leírása alapján így nagyon nehéz diagnózist felállítanom, de hadd mondjam el, hogy az esetek jelentős részében ún. úszkáló homályokkal találkozunk ezen panaszok vizsgálata során. Ezek az üvegtesti térben lévő homályok - leginkább világosban, félhomályban - sötét foltokként tűnnek fel. Érdemes tudni, hogy ezek ártalmatlanok, ám érdemes kontrollálni őket. Léteznek olyan beavatkozások, melyekkel ezek eltüntethetőek, ám azokat a kialakuló kockázatok miatt nem javasolom. Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! A leírása alapján önnek árpája lehet, melyet természetesen szemész kollégának érdemes megmutatni. Általában ilyenkor a szemhéjakban lévő mirigyek gyulladásáról beszélünk, kezelésük antibiotikumos vagy antibiotikum+szteroid tartalmú kenőcsök használata egy-két hétig. Esetleg éjszakára párakötést is lehet alkalmazni, hogy hamarabb kifakadjon. A kontaktlencse viselését én sem javasolom ezen időszak alatt. Ugyanúgy, a "kiszúrását" sem javasolom, nehogy megsértsen valamit, vagy éppen az is lehetséges, hogy nem árpája van, hanem valamilyen egyéb elváltozása (pl. szemhéjgyulladás, stb.). Ügyeljen a szem, kéz és az arc higiéniájára fokozottabban. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! A leírás alapján nekem is az első gondolatom, hogy a nyaki sérvek okozhatják ezeket a tüneteket. Egy neurológiai kivizsgálást javasolnék speciális, fejfájás ambulancián, ahol gyakrabban fordulnak meg az Ön panaszaihoz hasonlókkal a betegek. Ebben sajnos nem tudok többet segíteni. Tudnia kell, hogy a glaucomás roham esetében is előfordul - leginkább egyoldali - szem mögötti fájdalom, de az egyéb panaszokkal (látásromlás, nagyon magas szemnyomás, stb.) is jár. Nem írta, hogy vannak-e egyéb látással kapcsolatos panaszai? Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Érdemes a kettőt különválasztani. Az üvegtesti homályok leginkább világosban, világos felületre való nézéskor láthatóak leginkább, olyan, mintha "repülő legyek" lennének. Kimutatásuk legpontosabban ultrahang segítségévél történik, figyelni érdemes őket, de tudni kell, hogy egyáltalán nem veszélyesek. Idősebb korban gyakoribbak, de sok - leginkább rövidlátó - fiatalnál is előfordulnak. A másik problémájával kapcsolatban hasonlókra gondolnék én is, mint kollégáim tették. A különböző antibiotikumos szemcseppek rendkívül jó eredménnyel szüntetik meg például a baktériumok által okozott kötőhártyagyulladást. Ennek ellenére nem lenne szabad, hogy ennyi éven keresztül ilyen panaszai legyenek. Nem írta, hogy kontaktlencse viselő-e? Amennyiben igen, lehetséges, hogy ez áll a panaszai hátterében. Száraz szembetegségben is lehetnek hasonló panaszok, ekkor a legfontosabb megfelelő műkönny alkalmazása, ami nagyon nem könnyű feladat. Az említett baktérium az egészséges felnőttek bőrén is előfordul, amennyiben nem szűnnek a panaszai és a tünetek továbbra is fennállnak esetleg egy bőrgyógyászati vizsgálat is javasolt lehet. Nem gondolom, hogy a két panasz eredete összefüggne. Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Egyértelműen szemészeti és neurológiai vizsgálatot javasolok. Sajnálatos módon a leírása alapján nem tudok konkrétumot mondani, de előbbit azért, mert lehetséges, hogy a szemhéja "rosszul" áll. Utóbbit azért javasolom, mert vannak olyan betegségek, amelyekben a szemhéj zárását szabályozó ideggel van probléma, egy leírás alapján ezt elkülöníteni nem lehet. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos nem látom a képet, nem említette, hogy a szem mely területén van. Ezeket a fehér foltokat naevus-nak, anyajegynek nevezzük. Alapvetően veszélytelenek, de érdemes követni a méretüket, alakjukat, szélüket, stb. Az ilyen barna foltokat azonnal érdemes megmutatni szemész szakorvosnak, ne halogassa ezt a vizsgálatot! Egy pupillatágításos szemfenék vizsgálatot, ultrahangot, esetleg egy fundusfotót (egy fénykép a szemfenékről, retináról) is kérnék ilyenkor. Nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, de érdemes tudni, hogy a szem több területén is lehetnek ilyen anyajegyek: pl. szivárványhártyán, érhártyán, stb. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Sajnos ebből a leírásból nem tudom megállapítani, hogy mi okozhatja a problémát, azonban az első dolog amire gondoltam az a kancsalság. Kancsalságról beszélünk amikor a két szem nézővonala a távolba tekintve nem párhuzamosak, vagyis egy időben nem tekintenek ugyanarra a pontra, tehát szöget zárnak be. Ez a probléma azonban gyakran már gyermekkorban jelentkezik. Nem tudom hogy milyen régóta állnak fenn a panaszai? Kíséri-e más tünet? Az egyik legegyszerűbb vizsgálómódszer ilyen esetekben az ún. váltott eltakarás módszere, amikor is az egyik szemet letakarjuk, és megfigyeljük, hogy az eltakarás megszüntetése után a szem végez-e beállító mozgást. Ezt meg kell ismételni a másik szemen is. Ha eközben a szabadon hagyott szem nem végez beállító mozgást, akkor mind a kancsalság, mind a tompalátás (ambylopia, mely következménynek tekinthető ilyen esetekben) fennállása nagy valószínűséggel kizárható. Mindezek ellenére, egy személyes szemészeti szakvizsgálat mindenképpen javasolt. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Amennyiben Ön myopiás, akkor "mínuszos" szemüveget kellene hordania, hiszen rövidlátó, amennyiben hypermetrop (távollátó), akkor "pluszos" szemüveget. Alapvetően +0.5D cylinder olyan mértékű eltérés, amely még fiziológiás, agyunk korrigálni képes az eltérést. A korábbi és a jelenlegi dioptriái között nagy különbség nincs. A kérdésem, hogy hogyan lehetséges, hogy a korrekció során, amikor próbálták a lencsét, mind távolra, mind közelre jól látott vele, míg jelenleg közelre nem? Lehetséges, hogy olvasó szemüvegre lenne "csak" szüksége, mely 1 D-val erősebb kellene, hogy legyen, mivel hypermetrop. Ezekre a kérdésekre azonban ilyen formában nem tudok pontosan válaszolni. Amennyiben multifokális szemüvegben gondolkodik érdemes tudni, hogy annak megszokása (pl. fejtartás) több időt vesz igénybe. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A korábbi szemüvegének dioptriáján valószínűleg azért módosítottak, mert a kor előrehaladtával romlott kissé a látásélessége, bár a leírás alapján nem módosítottak nagymértékben. A multifokális szemüvegek alapvetően okozhatnak olyan panaszokat, melyet leírt. Érdemes tudni, hogy amennyiben 3.0 dioptriánál nagyobb a szemüvegben lévő lencsék különbsége (jobb-bal oldali, közeli-távoli), akkor gyakran fordul elő fejfájás, szédülés, homályos látás, stb. Nehéz kérdés, hogy az Ön jobb oldali, tompalátó szemén érdemes-e dioptriás szemüveget hordani, azonban úgy gondolom, hogy a bal szem miatt érdemes a jobb oldali szemére is feltenni a korrekciót, mivel így küszöbölhetőek ki az említett panaszok. A könnyezést nagyon sok minden okozhatja, ezért érdemes egy alapos szemészeti kivizsgálás. A zöldhályog miatt - sajnálatos módon - számolni kell a látótér beszűkülésével is, éppen ezért folyamatos szemészeti kontrollt valamint a korrekció újragondolását javasolom. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Nem tudom, hogy nem-e üvegtesti vérzésre gondol? A szemgolyót egy kocsonyás anyag tölti ki, az üvegtest. Számos okból, pl. cukorbetegség következtében a szemfenéki erekből, sérülés kapcsán, stb. vérzés alakulhat ki az üvegtesti térben. Ezt szemészeti UH vizsgálattal is meg szokták erősíteni, hiszen a vérzés miatt nem állapítható meg a retina helyzete, a vérzés forrása. A vérzés általában magától felszívódik néhány nap - néhány hét alatt. Sajnálatosan, ilyenkor a látásélesség nagyon leromlik, és sok esetben műtétre kerül sor. Alapvetően a cukorbetegséget és a magas vérnyomás betegséget szükséges első körben mihamarabb rendezni. Mihamarabb keressen fel egy szemész szakorvost! Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A képek alapján sajnos nem tudom megmondani, hogy mi állhat a panasza hátterében, de nem a szaruhártyát fotózta le. Valószínű, hogy szemhéj- vagy kötőhártyagyulladás okozza a panaszokat, vagy egy kisebb idegentest, ami már kijött. Kérem, hogy keressen fel egy Szemészeti Szakrendelőt! Üdvözlettel,