• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens Szeretnék kérdezni tőle

        92

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Nem tudom, hogy nem-e üvegtesti vérzésre gondol? A szemgolyót egy kocsonyás anyag tölti ki, az üvegtest. Számos okból, pl. cukorbetegség következtében a szemfenéki erekből, sérülés kapcsán, stb. vérzés alakulhat ki az üvegtesti térben. Ezt szemészeti UH vizsgálattal is meg szokták erősíteni, hiszen a vérzés miatt nem állapítható meg a retina helyzete, a vérzés forrása. A vérzés általában magától felszívódik néhány nap - néhány hét alatt. Sajnálatosan, ilyenkor a látásélesség nagyon leromlik, és sok esetben műtétre kerül sor. Alapvetően a cukorbetegséget és a magas vérnyomás betegséget szükséges első körben mihamarabb rendezni. Mihamarabb keressen fel egy szemész szakorvost! Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A képek alapján sajnos nem tudom megmondani, hogy mi állhat a panasza hátterében, de nem a szaruhártyát fotózta le. Valószínű, hogy szemhéj- vagy kötőhártyagyulladás okozza a panaszokat, vagy egy kisebb idegentest, ami már kijött. Kérem, hogy keressen fel egy Szemészeti Szakrendelőt! Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Igen, egy lézeres szemészeti beavatkozás nem változtatna/javítana a tompalátó szem látásélességén. Alapvetően azt érdemes tudni, hogy ha a két szem korrekciója (dioptriája) között nagy az eltérés (pl. 3 D-nál több), akkor az okozhat fejfájást, vagy egyéb tüneteket. Tehát, ha a bal szemén +4D-t hord, míg a jobb szemén semmit, akkor ez okozhat problémát. Ennek ellenére nem írta, hogy milyen a látásélessége, valamint, hogy jelenleg van-e szemészeti panasza? Lehetséges, hogy a tompalátó szem olyan "állapotban" van, hogy nem befolyásolja ez a +4D, így már szóba jöhet a másik, még ép szem látásjavító kezelése. Ezzel kapcsolatban kérjen segítséget olyan szemészorvostól, akinek több tapasztalata van a lézeres korrekciós műtétekkel kapcsolatban. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A leírásából az derül ki, hogy az észlelet panaszok alkalomszerűen jelennek meg. Nagyon helyes, hogy volt VEP vizsgálat, de ezt úgy gondolom, hogy ezt meg kellene ismételni. A szemgolyó mögötti fájdalom, érzészavarok, valamint a kettőslátás miatt egy neruológiai kivizsgálást is ajánlanék, bár gondolom, hogy az korábban már volt. A szemkidülledés miatt pedig érdemes egy endokrinológust is felkeresni. A tünetei annyira komplexek, hogy egy alapos szemészeti vizsgálatot (ultrahang, tágításos szemfenékvizsgálat, stb.) tartok szükségesnek akkor, amikor jelen vannak a panaszok. Nagyon nehéz ezek alapján, ilyen formában nyilatkozni a panaszok hátteréről. Remélem segítettem! Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leírása alapján ún. "úszkáló homályokra" gondolnék. Ez a jelenség teljesen ártalmatlan, leginkább világos felületre tekintve, leginkább jó fényben láthatóak és követik a szemmozgást. Szemészeti ultrahang vizsgálat során könnyebben kimutathatóak. Tudni érdemes róluk, de nem kell megijedni. Amennyiben, nagyobb méretű, homályosabb területeket lát, esetleg fix pontokon, vagy esetleg látótér kiesést tapasztal, azonnal érdemes szemész orvoshoz fordulni. Jobb szemén említett gyakoribb panaszokat, melyek száraz szemre utalnak. Ez esetben műkönny használatát javasolom mindkét szembe. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! Amennyiben nem történt sérülés, úgy a csatolt kép alapján kötőhártyavérzésre gondolnék. Ez magától elmúlik, nem szükséges semmilyen kezelés. Számos oka lehet: leginkább a kötőhártya kis erei spontán "elpattannak", de gyakoriak az egyéb, szisztémás/vascularis betegségek is. Mivel a vérzés közel van a limbushoz (szaruhártya széle) ajánlott egy szemészeti réslámpás vizsgálat. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Amikor valaki távolra lát rosszabbul, akkor ún. mínuszos szemüveget írnak fel. A "sph." azt jelenti, hogy az "sima" mínuszos szemüveg, míg a "cyl." azt, hogy az astigmiát próbálják korrigálni. Az astigmiával kapcsolatban érdemes tudni, hogy kb. 0.5-0.75 dioptriát még az agyunk ki tud korrigálni, de egy többnyire egyénfüggő. Igen, ezt a típusú szemüveget meg kell szokni, de sokszor írnak fel gyenge vagy éppen túl erős szemüveget is. Javaslom, hogy amennyiben továbbra is fennállnak a panaszai, keressen fel egy másik optikát, esetleg olyan szemészeti szakrendelőt, ahol szemész orvos korrigálja ki a szemét. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Ezek alapján nem tudok pontos választ adni, hogy milyen szemészeti betegség áll a háttérben. A leírt panaszok annyira komplexek, hogy mindenképpen szemészeti szakvizsgálatot javasolok. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos, igen, előfordulhat fényérzékenység, enyhe fájdalom, vagy éppen a száraz szem tünetei is. Ezek általában 1-2 hét alatt elmúlnak. Nem írta, hogy kapott-e/használ-e valamilyen szemcseppet. Ezen szemcseppeket érdemes az előírt ideig cseppenteni. A műtétet követően a szaruhártya felszíne újra be kell, hogy hámosodjon, ebben lehetnek egyéni eltérések. Lehetséges, hogy egy enyhe gyulladás is kialakult, ilyenkor érdemes elmenni egy szemészeti vizsgálatra. Esetleg ezen időszakban műkönnyet is csepegtethet, az segíthet a panaszok enyhítésében. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Mivel rövidlátó (vagyis "mínuszos" szemüveget hord), ezért közelre könnyebben tud olvasni. A rövidlátók a közeli dolgokat élesen látják, a távoliakat homályosan. A fejfájás sajnos gyakori tünete annak, hogy nem megfelelő dioptriájú szemüveget hord: vagy túl kevés, vagy túl sok a korrekció. Az is előfordulhat, hogy látása romlott, ekkor új szemüveg felírása is szóba jöhet. (Amennyiben a két szem között kb. 3.0 dioptria van, azt még az agy "fel tudja dolgozni". Ha ennél nagyobb a különbség, akkor már adódhatnak problémák.) Tisztelettel,
        Kedves Uram! V: 1,0 (vizus=látásélesség; 100%) Gyermekek vizsgálata során általában ábrákat használunk. A réslámpás vizsgálat során a szem elülső szegmensét (kötőhártya=conjunctiva; szaruhártya=cornea; pupilla, csarnok), tágításban a szemlencsét, valamint a szemfeneket vizsgáljuk. Az "ü.t. tiszta" kifejezés arra utal, hogy az üvegtestben (szemgolyó ún. belseje) minden rendben van, tiszta. A binoculatis látás azt jelenti, hogy két szemmel nézünk egyszerre, nem pedig egyik-másikat letakarva. A C/D (cup/disk) a papilla vizsgálata (valamint a zöldhályog követése) során fontos, ekkor a papilla teljes területét hasonlítjuk össze a kimélyülésével. Normális esetben 0,1-0,3 közötti értékről beszélünk. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett panaszokat sok minden okozhatja, ám nem ír arról, hogy van-e látótérkiesése, csökkent-e a látásélessége, stb. Tehát, nem tudom ilyen formában elmondani, hogy mi áll a háttérben. Nem gondolnék egyből a daganatra ilyen panaszok mellett, hiszen lehet, hogy száraz szemmel állunk szemben. Egy szemészeti vizsgálatot javasolnék, amelynek során réslámpás és szemfenékvizsgálatot (pupillatágításban), ultrahangvizsgálatot (szemizomvastagság mérés is), valamint szemnyomásmérést is elvégeznek. Remélem segítettem Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A kérdésére válaszolva, igen, használhatja együtt az Ön által említett két készítményt. Az Emadine szemcseppet általában allergiás eredetű kötőhártya gyulladásban használjuk, bár vannak sokkal "jobb" készítmények is. Fontos, hogy amennyiben elmúltak a panaszai, akkor ne használja tovább. Ha 1-2 hét után sem csökkennek panaszai, akkor más szemcseppet érdemes választani. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Elmondása szerint párja a táblán a piros vonal alatt kettővel lévő számokat el tudja olvasni, vagyis 70%-os a látása. Kollégáim több alkalommal látták, hogy szürkehályogja van. Ennek ellenére voltak, akik azt mondták, hogy nincs. (Ezzel kapcsolatban sajnos nem tudok nyilatkozni.) Amennyiben valakinek van szürkehályogja, a látásélessége még "jó" lehet, mivel nem veszi észre, nem éli meg rosszul. Az igazság az, hogy valahol itt van az a határ (60-70%-os látásélesség), ahol az a kérdés, hogy érdemes megműteni a szürkehályogot vagy nem. (Nagyon sok más tényező/eset/helyzet is van, amikor más szabályok érvényesek.) Mindenesetre, vizsgálatok nélkül is valószínűsítem, hogy szürkehályog lehet a háttérben, mivel a kor előrehaladtával ennek valószínűsége és gyakorisága egyre nő. Nem kell félni a szürkehályog műtéttől, mivel ez egyik legbiztonságosabb műtét az orvoslásban. Fel kell hívnom a figyelmet azonban arra, hogy amennyiben az ideghártyán (retinán), az éleslátás helyén van valamilyen egyéb szembetegség, akkor a szürkehályog műtéttől jelentős javulás nem várható. (Ennek ellenére, még így is a kontraszt, színérzékenység, stb. javulhat.) Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! A szivárványhártya hiánya (másnéven: aniridia) valóban, dominánsan öröklődő, veleszületett, genetikai rendellenesség. Ilyen esetekben a látásélesség erősen csökken, sok esetben zöldhályog alakul ki, magas szemnyomással, amikor is nem mindig elégségesek a szemnyomáscsökkentő szemcseppek. A szemlencse elszürkülésével is számolni kell, ekkor műlencse beültetés jön szóba, melyet követően javulhat a látásélesség. Sajnos, az ideghártya és a látóidegfő is károsodhat, melyek kezelése közel sem olyan egyszerű. Nagyon nehéz megmondani, hogy "vállalható-e egy kisbaba" ilyen helyzetben. Ezt nem tisztem eldönteni, ne haragudjon. Az elődordulása ritka, 60-90 ezer szülésre jut 1 eset. Remélem segítettem! Üdvözlettel,