• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens Szeretnék kérdezni tőle

        119

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Hölgyem! Nem írta, hogy korábban is hasonlóan barnább volt-e a szivárványhártyájának a közepe, vagy csak most alakult ki. Sajnos a kép felbontása még mindig nem olyan jó, mint egy réslámpa vizsgálat során, így mindenképpen menjen be egy szemészeti szakrendelőbe, hogy pontosabban is szemügyre vegyék az elváltozást. A kép alapján nem gondolnék súlyosabb betegségre. (A szivárványhártya gyulladás más típusú panaszokkal járna.) Valószínű, hogy az említett "elváltozás" nem kóros, korábban is ott volt, azonban mivel megerőltette a szemeit most jobban "rákoncentrál" erre. Javasolnám, hogy használjon tartósítószermentes műkönnyet, amikor megerőlteti a szemeit, sokat segít. A látásromlással kapcsolatban lehetséges, hogy szemüvegre lenne szükség, ekkor gyakran fejfájás kíséri a panaszokat. (Bár nem írta, hogy hord-e szemüveget...) Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! Sajnos a retinaleválással kapcsolatos műtétek során előfordul, hogy a műtétet meg kell ismételni. Ezek a legnehezebb szemészeti műtétek közé tartoznak. Amennyiben gázt ültettek be, akkor előfordulhat, hogy a gázbuborék miatt "nem lát". Ennek ellenére a leírása alapján nem tudok mást tanácsolni, mint, hogy minél hamarabb menjen be egy szemészeti rendelésre és vizsgálják meg. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A leírtak során a "szűkebb artériák, tág, kanyargós vénák, egy-egy x tünet" tökéletesen leírja, hogy az adott páciensnek magas vérnyomása van. A szemfenéki kép alapján ez elmondható valakiről. A szemfenéki erek állapota egyben jelzi a szervezetünk érrendszerének állapotát is. Természetesen amennyiben a vérnyomása nem ingadozik, kezelve van, nem várunk gyors romlást. A kora alapján fiatal, bár a stresszes életmód nem használ mindennek. Fontos, hogy ne legyenek vérnyomáskiugrások. A leírás alapján nem tűnnek nagyon "károsodottnak" az erek. A homályos látással kapcsolatban valószínűleg csak száraz szemről beszélünk, esetleg arról, hogy a monitor előtt elfelejtünk pislogni, így homályos látás alakul ki. Használjon műkönnyet. A rövidlátás nincs kapcsolatban azzal, hogy Ön mit dolgozik. Sportoljon nyugodtan, ezzel tehet a legtöbbet azért, hogy az erei megfelelő, egészséges állapotban legyenek. (Mint írta, a Valsalva-manővereket kerülje.) Két olyan betegség van ami jelentősen befolyásolja a szemfenéki erek és az ideghártya (Retina) állapotát: magasvérnyomás és a cukorbetegség. Kezeletlen esetekben utóbbi sokkal súlyosabb következményekkel jár, a látóélességet is jelentősen befolyásolhatja. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A macula degeneráció az éles látásért felelős terület betegsége. A retinán, ideghártyán elhelyezkedő sejtek pusztulása következtében alakul ki a betegség. Helytelenül "szemfenéki meszesedésnek" hívják a betegséget. A probléma során a párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosakká válnak. Két típusa ismert: száraz és nedves. A száraz típusban nincs érújdonképződés, betegek 80 százaléka ebbe a csoportba tartozik, tovább alakulhat nedves típussá. A nedves típusban különböző elhelyezkedésű és kiterjedésű újonnan képződött kóros érhálózat alakul ki. Ebbe a típusba a betegek kis hányada tartozik ugyan, de esetükben sajnos a látás nagyon gyorsan romlik, az erekből folyadék kiáramlás, vérzés indulhat meg, majd ez a terület elhegesedik, a központi látás teljes elvesztését okozva. Sajnos előfordulhat, hogy a másik szem is megbetegszik. Jelenleg, az egyik legjobb eredménnyel kecsegtető terápia az aVEGF kezelés, vagyis az érújdonképződést gátló szer beadása - a szembe adott injekció formájában. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A szemnyomás normál tartománya 12-21 Hgmm között van. Amennyiben kollégáim három alkalommal személyesen is megvizsgálták, valószínűleg én sem tudok mérvadó dolgokat tanácsolni. A szemgolyó fájdalma miatt én is javasoltam volna egy részletesebb neurológiai kivizsgálást, talán ezt érdemes megejteni (MR, CT és ENG leletet vigye magával), mivel sok esetben a szemgolyó fájdalma egy "ún. kisugárzó" fájdalom is lehet. A szemüveggel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a nem megfelelő dioptriájú szemüveg ugyancsak tud hasonló panaszokat okozni. A szombathelyi, veszprémi, ill. győri kórházak szemészeti szakrendeléseit bátran javaslom. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A babák széles orrnyerge miatt tűnik úgy sok esetben, hogy a baba kancsalít. A fej-orrnyereg "aránytalanul" néz ki ekkor, de a fej növekedésével ez "arányossá" válik. Ilyenkor szokták mondani, hogy "kinőtte a kancsalságát", miközben nem is volt kancsal, csak annak tűnt. Természetesen, van amikor ténylegesen kancsalság áll fenn. Felnőttek esetén könnyebb valaki "dioptriáját" megállapítani, hisz tudunk kommunikálni vele, váltogathatjuk a lencséket. Babák (kb. 2-4 évs korig) esetében ekkor jön szóba a Plusoptix vizsgálat, ami megmutatja, hogy milyenek a dioptria értékek. A babák - mivel a szemgolyó átmérője kisebb - hypermetropok, vagyis "pluszos" dioptriájúak. Ezt a szemgolyó növekedése során elveszítik, tehát emetropok, vagyis "nulla" dioptriájúak lesznek. A cilinder azt jelenti, hogy a szemgolyó nem teljesen gömb alakú, hanem olyan, mintha egy focilabdát kissé benyomunk, kissé ovális. Az Ön által említett cilinderes dioptria nem jelentős, ezt az agy képes kikorrigálni, valamint még a szemgolyó növekedésben van. A +2.75 és +3.50 sphericus dioptria viszont kissé magasabb, fél év múlva kontrollt javasolnék. (Valamint a későbbiekben - mindentől függetlenül - évente szemészeti kontroll is javasolt lehet.) Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett panaszok, tünetek több szemészeti kórképre is jellemzőek lehetnek. Az egyik a retinaszakadás (esetleg -leválás), amely leginkább a perifériás területeken szokott kialakulni. Ilyenkor a beteg hasonló panaszokat tapasztal, mint amit Ön is leírt. Ez esetben lézerkezeléssel orvosolható a dolog. Rosszabb esetben ebből kialakulhat egy retinaleválás, de természetesen ez egy folyamat, nem jelenti azt, hogy Önnél ez történt. A másik gyakori eset, amikor az üvegtest (ami kitölti a szemgolyót) hátsó része leválik, hátsó határhártya leválás alakul ki egy területen. Ez esetben teendő nem szükséges, bizonyos időközönként kontrollálni kell. Mindenképpen mihamarabbi pupillatágításos vizsgálatot javasolok, ahol körben a retinát meg tudják nézni. Az Ön által említett magas vérnyomás (leginkább a kiugrások) okozhatnak elhomályosuló látást, az értékek szoros kontrollra javasolt ez esetben. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A leírtak alapján nagyon nehéz megmondani, hogy mi lehet a háttérben. A szemfájdalom mögött az első, amire az ember gondol az a glaucomás (zöldhályog) roham. Ezt réslámpás vizsgálattal, szemnyomásméréssel ki lehet mutatni. A magas szemnyomás felelős sok esetben a szem és szem környéki fájdalomért. Vannak olyan típusú fejfájások, melyek ugyancsak a szem környékére lokalizálódnak, ez már a neurológia területe. (Többnyire típusos tünetekről van szó, ebbe nem mennék bele részletesebben.) Amennyiben teheti, akkor a "folt" miatt egy szemészeti OCT és/vagy Uh javasolnék, főleg akkor, ha a rutin vizsgálatok során nem derül fény a probléma eredetére. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Az árpa kezelése során gyakran alkalmazunk párakötést. (Úgy gondolom ezt érti a steril gézlappal való lekötés alatt.) A műtétet követően azonban - személy szerint - nem szoktam javasolni, mivel a megnyitást követően jobb ha szabadon van a kezelt terület. Remélem, hogy a 4 nap alatt nem volt folyamatosan lekötve, hanem a megadott kenőccsel kezelte a területet. A legjobb amit tehet, hogy használja a felírt kenőcsöt, amitől természetes a homályos látás, de használhatja a szemhéjra kenve is - nem fontos a szem felszínére is kenni, max. éjszaka. Az árpára jellemző, hogy visszatérhet, erről azért érdemes tudni. Amennyiben nem múlnak a panaszok keresse fel szemész orvosát. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! A myopia azt jelenti, hogy rövidlátó, vagyis "mínuszos" szemüvegkorrekcióra van szüksége. A háttér retinopathia leginkább cukorbetegekben előforduló olyan retinalis elváltozások, melyek során az erek elvesztik rugalmasságukat, megrepedhetnek, akár vérzés is kialakulhat az ideghártyán. (Ez egy folyamat, nem egyik pillanatról a másikra alakul ki.) Hasonlóan a kontrollálatlan, ingadozó magasvérnyomás betegséghez a cukorbetegség is károsíthatja a látásunkat. Természetesen, emiatt szemészeti kontroll is szükséges, de nem elsődlegesen. Alapvetően a szédüléses panaszokat figyelembe véve én is a neurológia-fül-orr-gégészet felé indulnék. Kollégáim - helyesen - nem véletlenül a vesztibuláris eredetre gondoltak, hiszen az esetek döntő többségében ez áll a panaszok hátterében. Annak ellenére, hogy a betegek szemészeti eredetűnek gondolják. (A fülben nagyon fontos képletek találhatóak, melyek az egyensúly érzékelésünkért felelősek.) Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! Néhány pontosítás az elején: nem biomikroszkóppal, hanem réslámpával vizsgálták meg, és Corneregélt írtak fel valószínűleg. Olyan esetekben, amikor idegentestet látunk a szaruhártyába ékelődve, vagy a felső szemhéjak alatt találunk, akkor ún. hámhiány alakul ki. Ez magától is meggyógyulna, de ilyen esetekben antibiotikumos szemcseppet és/vagy hámosító kenőcsöt (Corneregél) írunk fel. Amennyiben eltávolították az idegentestet, akkor legtöbbször még érzik a helyét a betegek, ez normális, hiszen a hámhiány helyét érzik. A szemészeti leletről nem írt bővebben. Ha a kontroll során találtak nem találtak idegentestet, akkor valószínűleg nincs benne. (Ha a szemhéj alatt van idegentest, akkor az nyomot - hámhiányt - hagy a szem szaruhártyáján.) A szaruhártyán kialakuló hámhiány (amit a szemhéj alatt lévő idegentest okozott) néhány nap-1-2 hét alatt teljesen begyógyul. Nehéz kérdés, hogy ezt követően még mindig érez valamit a szemében. Ez lehet egy egyenetlenül begyógyult hám vagy heg, esetleg tényleg zajlik valamilyen gyulladás (erre a Flucon jó), vagy csak száraz a szeme azt érzi. Érdemes lehet egy antibiotikum tartalmú szemcseppet még megpróbálni, de ilyen formában nagyon nehéz tanácsot adni. Remélem segítettem,
        Tisztelt Hölgyem! A budapest Semmelweis Egyetem I. Belklinikán Prof. Dr. Domján Gyulát tudom ajánlani ilyen témában. Meg kell jegyeznem, hogy nem gyakori, hogy valaki egyben immunológus és szemész is egyben. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! Ezekre a kérdésekre sajnos nem tudok válaszolni. Kérem, hogy mihamarabb keressenek fel egy bőrgyógyász kollégát! Amennyiben a kötőhártyagyulladás megfelelően volt kezelve, akkor nem szükséges mellette az aciclovir kezelés. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! A kancsalságot esztétikai okokból felnőtt korban is műtjük, ám ennek hosszútávú sikeressége kérdéses. Lehetséges, hogy a műtétet követően rövid ideig "beáll" a szemtengely a megfelelő irányba, azonban a tapasztalatok alapján hosszútávon visszaáll a korábbi pozícióba - mivel ezek az izmok már annyira megerősödtek, hogy a műtét nem minden esetben tud megoldást nyújtani. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Tisztelt Uram! Ilyen esetekben a legnagyobb probléma az, hogy nem tudjuk a lézerceruzának milyen fizikai paraméterei voltak, tehát nagyon nehéz megbecsülni azt, hogy milyen károkat okozhat a retinán. Ha valaki 1-2 másodpercre néz bele, nem gondolnám, hogy maradandó látáskárosodással kellene számolni. (Nem szabad elfelejteni, hogy bizonyos szemészeti kezelések során is lézerfényt használunk.) Ahhoz, hogy megfelelő véleményt tudjak alkotni egy pupillatágításos fundus vizsgálat szükséges. Úgy gondolom, hogy nem kell a legrosszabbra gondolni, a leírtak alapján egyáltalán nem gondolnék vakságra. Az említett folt parafovealisan van, vagyis az éleslátásért felelős terület mellett. Ilyen formában nem tudom megmondani, hogy megmarad-e ez a folt örökre, ezért azt tanácsolom, hogy olyan helyre menjen, ahol tudnak macula OCT-t és fundusfotot is készíteni. Ez utóbbi azért fontos, hogy tudják követni a "folt" méretét. Mindezek mellett a látóélessége mindkét szemén 100%-os a lelet alapján, így akut szemészeti teendőt véleményem szerint nem fog igényelni. Kontrollra érdemes járni, figyelni kell, hogy mi történik az elváltozással. Remélem segítettem! Üdvözlettel,