• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens Szeretnék kérdezni tőle

        62

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A szürkehályog műtét teljes gyógyulási ideje 6 hét. Ez idő alatt folyamatosan változik, jó esetben fokozatosan javul a látásélesség. Az Ön által említett panaszok leginkább astigmia során fordulnak elő, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben lehetséges, hogy szemüveg viselése válhat szükségessé. Ez az állapot lehet a műtét következménye is, hiszen a legpontosabban elvégzett műtét során is okozhatunk egy minimális astigmiát. A másik panasz, amit említett (maszat) lehetséges, hogy üvegtesti homályok, melyek korábban is ott voltak, azonban a szürkehályog miatt "nem látta tisztán" őket. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy amennyiben a szemfenéki képet, a retináján vannak elváltozások, akkor a szürkehályog műtéttől nem várható teljes mértékű látásélesség javulás. A színlátás, kontúrok, a látás "minősége" fog javulni ezen esetekben. A másik szem szürkehályog műtétje előtt érdemes azért megvárni az említett 6 hetet, hiszen akkor látjuk, hogy hogyan "változott/alakult" a látás az operált szemen. Ezzel kapcsolatban, valamint panaszai miatt javasolom, hogy keresse fel a műtétet végző kollégámat. Tisztelettel,
        Tisztelt Uram! Sajnos a cukorbetegég következtében van ennyi szemészeti problémája. Annak ellenére, hogy vércukorszintje a normál értékek között szerepel, a szem nem felejt, és az éveken át tartó károsodás sok esetben nehezen visszafordítható/megállítható. Nem tudom, hogy van-e más alapbetegsége ezen kívül, de sok esetben a vérzés hátterében egyéb belgyógyászati, kardiológiai - az egész szervezetet és érrendszert is érintő - betegség állhat. Érdemes lenne ez irányban is vizsgálatokat végezni. Rendkívül nehéz ilyen helyzetben mit tenni, hiszen nincs olyan szemcsepp/kezelés, amit ha megkapna, minden problémája megszűnne, vagy legalább stagnálna. A rutascorbin segít abban, hogy a szem és annak környéke hamarabb elvezesse az oedemat, esetleg vérzéseket, de nem csodaszer. Az Ön által említett kolléga az egyik legjobb szemész az országban. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Nincs tudomásom arról, hogy a készülék képes a rövidlátás korrekciójára, de nem tartom valószínűnek. Keressen fel egy gyermekszemész szakorvost, hátha ő tud olyan speciális készüléket, amely szóba jöhetne Önöknél. Tisztelettel,
        Kedves Uram! Mivel Ön nagyfokú rövidlátó, ezért magasabb a retina leválás kockázata. Nincs klinikailag elfogadott álláspont azzal kapcsolatban, hogy a megfelelő súlyokkal végzett, nem túlzásba vitt edzés káros lenne. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Úgy gondolom, hogy ennyitől nem károsodhat gyermeke szeme. Azonban, a fejet ért ütés miatt én is javasolom a vizsgálatot. Tisztelettel,
        Kedves Kérdező! Mindenek előtt nem írta le, hogy hány éves a gyermek, valamint, hogy kancsal-e. A két szem közötti dioptria különbséget az agyunk tudja korrigálni, azonban, ha ez nagyobb mértékű, már segítségre, tehát szemüvegre van szüksége. A kancsalság kezelése során valóban törekedni kell arra, hogy a gyengébbik (kancsalító) szemét használja. Ezért szokás a jobban látó szemet letakarni, bizonyos időközönként, bizonyos időre. A szemüveg használatával is ez a célunk, javítani a látásélességen. Nagyjából 12 éves korig nagyon jól "fejleszthető" a gyermekek látása, valamint a kancsalság is, éppen ezért azon dolgoznak ilyenkor a kollégák, hogy minél jobb legyen a látásélesség. Ilyen esetekben gyakran kap a gyermek pupilla tágító cseppet is, ez is teljesen természetes. Amit Önök tudnak tenni, hogy "betartják/betartatják" a gyermekkel a szemész orvos ajánlásait, valamint a kontroll időpontokat. Léteznek olyan játékok (angolul: Tetris, Labyrinth, Pong, Balloons), melyek segíthetik a gyermekek látásfejlődését. Remélem segítettem, Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A Femto kezelés valóban az egyik legkorszerűbb lézeres szemműtétek egyike. Tudni kell azonban, hogy nem mindenkinek megfelelő ez az eljárás, természetesen függ attól, hogy milyen a dioptriája, mik az elvárásai (munkahely, sport), stb. Ezt, mindenképpen meg szokták beszélni a páciensekkel műtét előtt. Sajnos, mellékhatások lehetnek - nincs olyan műtét, ami után kizárható -, köztük az Ön által említett homályos látás, fényudvar, stb. is előfordulhat műtét után, annak ellenére, hogy úgy "reklámozzák", hogy másnap már semmi panasza nem lehet. Valóban van egy olyan jelenség, hogy középkorban még változik egy kicsit a szemünk dioptriája, azonban Ön még fiatal ahhoz, hogy ezt "megvárja". 2 hónap elég hosszú idő, javaslom, hogy használjon műkönnyet, esetleg azt a szemcseppet, amit korábban használt. Amennyiben panaszai nem szűnnek keressen fel egy másik lézeres kezeléssel foglalkozó szemészeti központot. (Sajnos, nem itt nem javasolhatok egyet sem.) Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! A leírt tünetek alapján arra gondolok, hogy az új monitorok miatt megerőlteti a szemét, azok okozzák a fejfájást. Ez lehet amiatt, mert rossz a fényerő beállítás, túl közel/távol van a monitor, vagy éppen azért, mert szüksége lenne (megfelelő dioptriájú) szemüvegre. Sok esetben a nem megfelelő dioptriájú szemüveg vagy éppen a szemüveg nem hordása okoz ilyen problémákat (fejfájás). A szem környéki fájdalom a leggyakoribb panasz, de nem kizárható a fejtető, vagy akár a halántékon jelentkező fájdalom is. Mindenképpen javasolnék egy szemészeti vizsgálatot, amely során kérem mesélje el kollégámnak, hogy milyen munkahelyen dolgozik, milyen távolságban ül a monitortól, stb. Lehetséges, hogy módosítani kell a dioptrián, mert túl erős vagy éppen túl gyenge dioptriájú a szemüveg. Javasolom, hogy használjon műkönnyet, mivel monitor előtt sajnos nem pislogunk elégszer, így sok esetben a panaszok innen gyökereznek. Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Jól gondolkodott a kollégám, a leírtak alapján nekem is a száraz szem jut eszembe. Amiket elmondott, jellemzőek szoktak lenni a száraz szemre, főleg, hogy ha olyan munkakörben dolgozik, amelyek megterhelik a szemet. (Ma már sajnos elég sokat ülünk számítógép, monitorok előtt, megterheljük a szemünket mesterséges fényben, stb.) A száraz szemre manapság nem nagyon figyelünk oda, de nagyon kellemetlen tünetekkel járhat, és kezelése sok esetben egyszerű. Javaslom, hogy próbáljon ki műkönnyet. Nagyon sokféle van a piacon, javaslom a nagyobb gyártók termékeit, de a gyógyszerész is tud segíteni ebben. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! A leírtak alapján zöldhályog betegségre is, valamint a maculaban (éles látás helyén) és a retinán (ideghártya) történő elváltozások, betegségek is szóba jöhetnek. Utóbbi valószínűbb, mivel a retina elváltozásai (farkasvakságot is ez okozhatja) ellenére, a centrális látás annak ellenére, hogy a látótér már csőszerűen beszűkült, sokáig jó marad, de végül az is károsodhat. Bizonyos esetekben a szürkehályog műtét megoldást nyújthat. Mindenképpen javasolnék egy látótér vizsgálatot, melyet szemészeti ambulanciákon el tudnak végezni. A "furcsa szemmozgatás" annak a jele lehet, hogy keresgél, vagyis próbálja megtalálni azt a pozíciót, ahol még élesen lát. Ez az állapot rosszabodhat, azonban mivel nem tudom, hogy mi van a háttérben nem tudom megmondani, hogy öröklődhet-e, de igen, fennáll a lehetősége. Sajnálom, de nem tudom megmondani, hogy melyik kromoszóma érintett ez esetben. Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves uram! Az Ön által leírt információkból sajnos nem tudok teljes értékű választ adni. A kettős látás kezelése sem szemészeti, sem neurológiai szempontból nem egyszerű. Ilyen esetekben - főleg, hogy sérülés is érte a szemet, annak környékét - a szemmozgató izmok sérülése, bénulása is szóba jöhet. Kezelése társszakmák (neurológia) bevonásával együtt lehetséges. Fontos, hogy minél előbb kell cselekedni, mivel az izmok helytelen működése állandósulhat is. A neurológus kollégával együtt ki kell zárni a különböző agyidegbénulásokat, vagyis mindenképpen azt javaslom, hogy menjen el először egy szemész szakorvoshoz is. A műtéttel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mivel egyénileg változik annak sikeressége, vagyis hogy milyen mértékben, ütemben "múlik el" a kettős látás. Tisztelettel,
        Kedves Uram! Minden embernek egyedi módon kialakulhatnak, ún. úszkáló homályai, melyeket is leír. Ezek, főleg erős fényben, követik a szemmozgást, vagyis úszkálnak. Ezen elváltozások többnyire ártalmatlanok, inkább zavaróak. Nem függ szorosan össze a meg nem operált szürkehályoggal, azonban a szürkehályog miatt a fénytörés is módosulhat, csökkentve ezzel a látásélességet is természetesen. Szemészeti ultrahang vizsgálat segítségével könnyen diagnosztizálható, követhető. Alapvetően a szürkehályog műtétek során vagy közelre, vagy távolra "tervezik" a lencsét, vagyis egyik távolságba nem lesz szükség szemüvegre. Azonban, bizonyos esetekben, lehet a kettőt közelíteni, tehát míg az egyik szembe beültetendő műlencsét kissé távolabbra, a másik szembe ültetendő műlencsét kissé közelebbre tervezik. Az Ön által említett műlencse multifokális, melynek előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is jó látást biztosít. Mindenképpen meg kell említeni, hogy nem mindenki számára megfelelő megoldás ez a lencse, hiszen amellett, hogy drágább, sok páciens nem tudja "megszokni", nem váltja be a hozzá fűzött reményeket (pl. éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet). Erről mindenképpen beszéljen a műtétet végző szemész kollégával. Tisztelettel,
        Tisztelt Uram! A retinaleválás műtéti megoldása során (vitrectomia) szilikonolajat, levegőt, gázt vagy egyéb speciális anyaggal töltik fel az üvegtesti teret. Úgy gondolom, hogy a beteg számára a látásélességben történik leginkább érzékelhető változás, míg az emulzifikációban nem. A műtétet követően csökken, majd fokozatosan javul a látás. A szilikon olaj nem szívódik fel, ezért szükségessé válhat annak leszívása, ill. cseréje. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos ilyen korban is kialakulhat az allergiás kötőhártya gyulladás, ill. súlyosabb gyulladások. Mindenképpen szoros szemész szakorvosi kontrollt javasolok. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Sajnos ilyen korban is kialakulhat az allergiás kötőhártya gyulladás, ill. súlyosabb gyulladások. Mindenképpen szoros szemész szakorvosi kontrollt javasolok. Tisztelettel,