• Dr. Cserháti Zoltán

        szemész rezidens Szeretnék kérdezni tőle

        75

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        szemészet

        Bemutatkozás:


        Jelenleg a Soproni Erzsébet Oktató Kórház Szemészeti Osztályán dolgozom szemész rezidensként.



















        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Cserháti Zoltán legutóbbi válaszai
        Tisztelt Uram! Úgy vélem, hogy ennyi idő alatt nem okozott károsodást egy 150 lumenes elemlámpa. Főleg úgy, hogy pillanatokon belül becsukta a szemét, valamint nem említette, hogy lenne bármiféle panasza. Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Azt írta, hogy "nem lát színeket, sem szemüveggel, sem anélkül, sem távolra, sem közelre", ezért mindenképpen macula OCT és ultrahang vizsgálat elvégzését is javasolom, minél hamarabb! Fiataloknál nagyon gyorsan - és nem ritkán - alakul ki macula ödéma, valamint nagy mértékű rövidlátóknál (myopia) akár retina leválás is. Sajnos, előfordulnak olyan esetek is, amikor a szemfenéken lévő artériák és vénák ágai elzáródnak - részlegesen vagy teljesen. Mindezek magyarázhatják, hogy a felső látótér 2/3-ban érzékel "szürke sávokat", ám érdekes, hogy ezt szemészeti vizsgálat során nem igazolták. Ezért is fontos a fenti vizsgálatok elvégzése. Az Ön által leírt panaszok valóban migrén irányába is engednek következtetni, ezért is javasolom, hogy a szemészeti vizsgálatot követően menjen el egy neurológiai szakrendelésre is a biztonság kedvéért, mivel ezen panaszok hátterében sok esetben nem csak szemészeti probléma áll. Természetesen az is előfordulhat, hogy minden vizsgálat negatív, ilyen esetben más irányban is el kell végezni vizsgálatokat, de jelen formában ebben tanácsot adni nem tudok. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! Valóban, a rövidlátók a közeli dolgokat élesen látják, míg a távoliakat kissé homályosan, nekik való a "mínuszos" szemüveg. A számítógépes munka, valamint az, hogy sokat ülünk monitorok előtt, nézzük a telefonok, TV képernyőjét megterhelik szemeinket. Ezért van az, hogy sokan száraz szemre panaszkodnak, mivel nem pislognak munka, TV-zés közben. Vagy éppen éjjel is dolgoznak, lámpafény alatt, így megterhelik szemeiket. Ilyen esetekben igen, a műkönny megoldást nyújthat. Ráadásul a rövidlátók esetében ezek a távolságok "kissé" távol vannak. Úgy gondolom, hogy a "nagyítós" szemüveg nem használ Önnek, bár nem tudom, hogy egy "pluszos" dioptriájú szemüvegről beszélünk-e? Kifejezett látáskárosító hatásról ilyen formában nem tudok nyilatkozni, érdemes lenne egy látásélesség vizsgálatra elmenni, ahol bemérik és kikorrigálják az Önnek megfelelő szemüveget/dioptriát. Igen, javasolt olyan szemüveget választani, ami ún. kék szűrővel rendelkezik, hiszen a különböző fényforrások vagy képernyők "kék sugárzása" irritálhatja vagy kifáraszthatja szemeit. A kék szűrő élesebb látást is biztosíthat, növelheti komfortérzetünket. Mindamellett javaslom, hogy sűrűbben tartson szünetet számítógépes munkája során, és mindig gondoskodjon arról, hogy elég fény legyen gép közelében. Remélem segítettem,
        Kedves Hölgyem! A leírása alapján nem gondolom, hogy bármilyen súlyos szemészeti betegsége van. Lehetséges, hogy valami belement a szemébe, ez minimálisan megsérthette a szaruhártya felszínét, és emiatt érez enyhe fájdalmat a szemében. Ez néhány napon belül elmúlik, nem szabad dörzsölni, javasolom addig is műkönny használatát. Amennyiben nagyobb fájdalmat (szúró jellegűt), kérem, hogy keressen fel egy szemészeti szakrendelést. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! A szemészeti státuszában (szemfenekén) a rövidlátásnak megfelelő kép látható, miszerint a szemfenék myopias (ez jellemző a rövidlátókra). A maculaban (éles látás helyén) enyhe pigmentzavar, pigmentrög van, ettől nem kell nagyon megijedni, azonban befolyásolhatja a látását. Az ideghártya fekszik (ez a normális állapot), a perifériás területeken degeneratív területek láthatóak (ennek több oka is lehet). Sajnos nem értem, hogy mire mondták, hogy "nőni fog a szeme", mivel a szem mérete nem fog már nőni. (A rövidlátók szemtengelye alapvetően hosszabb a "normálisnál".) A szaruhártya vékonysága szemnyomás mérésnél fontos, mivel a mért értékekhez lehetséges, hogy hozzá kell majd adni, érdemes CCT mérést végezni. Rendszeres szemészeti kontrollt javasolok. Ilyen esetekben szóba jön szürkehályog műtét annak ellenére, hogy tiszta a lencséje, ill. akár a különböző refraktív sebészeti lézer kezelések is. Ez utóbbi viszont a vékonyabb szaruhártya miatt kérdéses, előtte mindenképpen alapos szemészeti vizsgálat javasolt. Dönthet úgy, hogy a szemüveg-kontaktlencse párosnál marad, de tudnia kell, hogy a látásélessége ebben az esetben nem fog javulni. A vaksággal kapcsolatosan nem tudok ilyen formában nyilatkozni, de nem szabad elkeseredni és megijedni, hanem szoros szemészeti kontroll szükséges. Remélem segítettem, Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem! Az Ön által említett dioptriák esetén valóban szóba jön a lézeres szemműtét lehetősége. A Femto lézerkezelések során egy védőlebeny kerül kialakításra a szaruhártyán, amely alatt, egy másik lézer elvégzi a szaruhártya átalakítását, a "felület kezelését". A RElex Smile technológia során nem alakítanak ki védőlebenyt, hanem - kevésbé invazív eljárással - a szaruhártyán belül lézerrel létrehoznak egy vékony, lencse alakú szövetdarabot, melyet eltávolítanak a kezelés során. Előbbi technológiát sok páciensen alkalmazták már, nagyobb vele a tapasztalat, míg utóbbi egy teljesen új technológián alapul. Sajnos, nem tudok Önnek egyértelmű választ adni, hogy melyik eljárást válassza. A lézeres szemsebészet alapvetően egy egészséges szemen végrehajtott invazív eljárás. A lehetséges mellékhatások és komplikációk közé tartozik a szemszárazság, a nem tökéletes (100%-os) látásélesség, vagy éppen a fertőzésekre való nagyobb hajlam. Mivel ezen eljárások mindegyike a szaruhártya felületén "dolgozik", ezért a szaruhártya szerkezet meg fog "változni". A szaruhártya a széli részeken kb. 0,8-0,9 mm, míg a középső részen kb. 0,5-0,6 mm vastagságú, ám a kezelés hatására vékonyabb lesz, de a regenerálódása/hámosodása továbbra is megmarad. Említette, hogy jobb szeme "80%-os tompalátás miatt", valamint a családban előfordultak már súlyosabb szembetegségek. Tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy vannak olyan egyéb szemfenéki állapotok, melyek miatt a lézeres kezelést követően sem érhető el 100%-os látás. Tudnia kell, hogy a szemlencséje - idősebb korára - elszürkülhet, vagyis lehetséges, hogy szürkehályogra kerül majd sor a jövőben. Remélem segítettem, Üdvözlettel,
        Tisztelt Hölgyem! Nincs tapasztalatom az Ön által említett géppel kapcsolatban, azonban amennyiben 24 db 150W-os infralámpa van az Ön közelében miközben edz, tanácsos lenne valamilyen védő szemüveget felvenni. Ezzel kapcsolatban nyugodtan kérdezze meg, hogy a géphez nem küldtek "speciális" védő szemüveget. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! A zöldhályog betegség során általában szemcsepp kezelést alkalmaznak, azonban ha szemcseppekkel a szemnyomás már nem normalizálható, akkor lézeres kezelést, vagy mikrosebészeti műtétet kell alkalmazni. (Természetesen több tényezőtől is függ, hogy mikor melyik kezelési módot kell alkalmazni.) Az egyik leggyakoribb ilyen beavatkozás az iris iridectomia, amely során a szivárványhártyán kis nyílást készítenek, a csarnokvíz elfolyásának megkönnyítésére és egy esetleges zöldhályog roham megelőzése céljából. Ilyen esetekben érdemes kísérővel érkezni a Szakrendelésre. Remélem segítettem. Üdvözlettel,
        Kedves Uram! A szürkehályog műtét gyógyulási ideje 6 hét, az első két hétben javasolt a nehéz fizikai munka elkerülése. Ezt követően, fokozatosan lehet emelni a terhelést. Úgy gondolom, hogy ne lehet probléma az Ön esetében, ennek ellenére - bizonyos esetekben - a nehézsúlyos edzések okozhatnak súlyos szemészeti problémákat is (pl. retina leválás.) Üdvözlettel,
        Kedves Hölgyem, A szem könnyezése a száraz szem egyik fő tünete. Ennek megoldására műkönnyeket, súlyosabb esetekben géleket szokás ajánlani. Az, hogy melyik (típus, márka, stb.) szemcsepp fog használni, csak kipróbálás után fog kiderülni. Amennyiben a háttérben száraz szem betegség áll, lehetséges, hogy a műkönnyet hosszú ideig kell majd cseppenteni. Vannak olyan egyéb esetek, amikor más okozza a szem könnyezését, ilyen pl. a könnypont elzáródása. Ez szemészeti vizsgálat során diagnosztizálható, kezelhető. A különböző pajzsmirigy betegségek okozhatnak szemészeti panaszokat, ritkább esetben könnyezést is, de ez annyira nem valószínű. Ennek ellenére 1 hét alatt nem várható jelentős mértékű javulás az L-thyroxin szedését követően. Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Kollégáim nevében nem nyilatkozhatok, azonban kérdését olvasva én is arra gondolnék, hogy korábban is "kisebb" volt az egyik szeme, valószínűtlen, hogy csökkent a szemgolyó átmérője, főleg úgy, hogy látásélessége nem csökkent. Amennyiben a szemgolyó mérete csökken - anatómiai okok miatt - a látásélesség is csökken, hiszen az éleslátás helye változik. Ennek ellenére, a szemhéj hibás állása, csöngése (ptosis) során tűnhet úgy, hogy egyik szemét kisebbnek látja. A szemhéj ilyenkor kissé rábukik a szemre és esztétikailag, szubjektíven azt a benyomást keltheti, hogy a szem mérete csökkent, mivel "nem látszik a teljes szemgolyó". A bökő érzés emelkedett szemnyomást is jelenthet, ezt ellenőriztesse. Nem tudom, hogy a másik szeme, nem-e tűnik nagyobbnak? Tehát, nem a bal szeme a kisebb, hanem a jobb lett nagyobb. Ez pl. pajzsmirigybetegségben gyakori tünet lehet. Sajnálom, de nem tudok más okot felsorolni az ügyben, remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Hölgyem! Erős fizikai megterhelés, magas vérnyomás kiugrás esetében előfordul az Ön által említett bevérzés. Az üvegtestben megjelenő "gömbök, kötegek" valószínűleg üvegtesti homályok, amelyek nem igényelnek beavatkozást. Úgy gondolom, hogy nincs velük semmi teendő, figyelni kell őket, de ez nem az Ön feladata, hanem a szemész kollégáé. Egy szemészeti UH vizsgálat során pontos leírást kaphat az üvegtesti ún. úszkáló homályokról. Tisztelettel,
        Kedves Uram! A leírása alapján én is száraz szemre vagy talán allergiás (krónikus, vissza-visszatérő) kötőhártya gyulladásra gondolnék. Ez utóbbival kapcsolatban az Opatanol szemcseppet javasolnám. A Meibom-mirigy diszfunkciót is említi, ez esetben a szemhéjak melegítését, masszázsát és tisztítását, vagyis "szemhéjtoalettet" javasolnék. A száraz szemes panaszok hátterében a könnyfilm olajos fázisának elégtelenségével járó Meibom-mirigy diszfunkció állhat. Panaszaival (régóta fennálló) kapcsolatban hyaluronsavat tartalmazó műkönnyet és szemgélt ajánlanék kipróbálásra. Ezeket a kenőcsöket érdemes reggel-este használni, sok esetben csökkentik a panaszokat, azonban tudni kell, hogy minimális homályos látást okozhatnak a használatot követő órákban. Nagyon súlyos esetben érdemes elgondolkodni helyi gyulladáscsökkentő cseppek (pl. ciklosporin tartalmú) használatán is. Szemészeti panaszai kellő türelmet és kitartást követelnek Öntől, a hosszú távú kezeléseket érdemes szakemberrel átbeszélni. Remélem segítettem. Tisztelettel,
        Kedves Kérdező! A szürkehályog műtét teljes gyógyulási ideje 6 hét. Ez idő alatt folyamatosan változik, jó esetben fokozatosan javul a látásélesség. Az Ön által említett panaszok leginkább astigmia során fordulnak elő, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben lehetséges, hogy szemüveg viselése válhat szükségessé. Ez az állapot lehet a műtét következménye is, hiszen a legpontosabban elvégzett műtét során is okozhatunk egy minimális astigmiát. A másik panasz, amit említett (maszat) lehetséges, hogy üvegtesti homályok, melyek korábban is ott voltak, azonban a szürkehályog miatt "nem látta tisztán" őket. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy amennyiben a szemfenéki képet, a retináján vannak elváltozások, akkor a szürkehályog műtéttől nem várható teljes mértékű látásélesség javulás. A színlátás, kontúrok, a látás "minősége" fog javulni ezen esetekben. A másik szem szürkehályog műtétje előtt érdemes azért megvárni az említett 6 hetet, hiszen akkor látjuk, hogy hogyan "változott/alakult" a látás az operált szemen. Ezzel kapcsolatban, valamint panaszai miatt javasolom, hogy keresse fel a műtétet végző kollégámat. Tisztelettel,
        Tisztelt Uram! Sajnos a cukorbetegég következtében van ennyi szemészeti problémája. Annak ellenére, hogy vércukorszintje a normál értékek között szerepel, a szem nem felejt, és az éveken át tartó károsodás sok esetben nehezen visszafordítható/megállítható. Nem tudom, hogy van-e más alapbetegsége ezen kívül, de sok esetben a vérzés hátterében egyéb belgyógyászati, kardiológiai - az egész szervezetet és érrendszert is érintő - betegség állhat. Érdemes lenne ez irányban is vizsgálatokat végezni. Rendkívül nehéz ilyen helyzetben mit tenni, hiszen nincs olyan szemcsepp/kezelés, amit ha megkapna, minden problémája megszűnne, vagy legalább stagnálna. A rutascorbin segít abban, hogy a szem és annak környéke hamarabb elvezesse az oedemat, esetleg vérzéseket, de nem csodaszer. Az Ön által említett kolléga az egyik legjobb szemész az országban. Tisztelettel,