• Agyrázkódás - Tünetek és ellátás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az agyrázkódás az agynak egy olyan sérülése, melyet a testet vagy a fejet ért hirtelen ütés vagy ütődés okoz. A koponyát ért erőbehatás után az agy működésében zavar áll be, rövidebb eszméletvesztés tapasztalható.

    Egyeseknél teljesen egyértelműen mutatkoznak az agyrázkódás tünetei (hányinger, hányás, fejfájás, szédülés stb.), míg másoknál nem. Pihenéssel a legtöbb ember tünetei néhány óra múlva elmúlnak.

    Előfordulhat, hogy az agyrázkódás súlyosabb következményekkel jár. Az ismétlődő agyrázkódás, valamint a súlyos agyrázkódás (15 percnél hosszabb eszméletlenség) más, komoly sérüléssel járhat, ami műtéti beavatkozást igényelhet, a hosszú távú mozgási-, tanulási-, illetve beszédzavarok kivédése céljából.

    Mi okozza az agyrázkódást?

    Az agy egy puha szerv, melyet a kemény koponyacsont és az agyfolyadék véd. Normál körülmények között az agyfolyadéknak az a szerepe, hogy megakadályozza az agynak a koponyához való ütődését.

    Hirdetések

     Traumás agyi sérülések

    Azonban, mikor a testet hirtelen, nagy erejű ütés éri, az agyat az agyfolyadék nem képes teljesen megvédeni, az a koponyához ütődik, és átmenetileg zavar áll be a működésében. 

    Agyrázkódás leggyakrabban verekedés, esés, játszótéri sérülés, autó-vagy biciklibaleset következtében történik. Nem ritka azonban a kemény küzdősportoknál (boksz, foci), vagy azoknál sem, melyek nagy sebességgel járnak (sí, snowboard, jéghoki).

     Az agyrázkódás tünetei

    Az agy szabályozza a mozgást, a viselkedést, a gondolatokat és az érzéseket. Nem meglepő módon az agy sérülése a kihathat a fizikai és az érzelmi jólétre is. Az agykárosodás legtöbb tünete azonnal megjelenik az ütést követően. Gyakori azonban az, hogy a tünetek enyhék és nem is tűnnek fel még az agyrázkódást elszenvedő betegek esetén sem.
    Melyek az agyrázkódás tünetei?>>

    Az agyrázkódás tünetei

    Nem mindig egyszerű megállapítani, hogy valakinek agyrázkódása van, ugyanis nem mindenkinél tapasztalható eszméletvesztés.

       Évtizedekig tarthat az agyrázkódás hatása


    "A tanulmány rámutat, hogy a korai felnőttkorban sport közben elszenvedett agyrázkódások hatása 30 éven túl is tapasztalható, és a megismerési, valamint motoros funkciók romlását okozhatja, ahogy a sportoló idősödik" - mondta Louis De Beaumont, a Montreali Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Évtizedekig tarthat az agyrázkódás hatása >>

    Ha fennáll az agyrázkódás veszélye, a sérültnek azonnal abba kell hagynia bárminemű (sport) tevékenységet.

    Ellenkező esetben, ha nem várja meg, míg az agy ismét normálisan funkcionál, fennáll a súlyos agysérülés veszélye.

    Az agyrázkódás tünetei az enyhétől a súlyos, több napig, vagy akár hetekig tartóig széles skálán mozog.

    Bármilyen enyhék is legyenek a tünetek, mivel fejsérülésről van szó, mindenképpen ajánlatos orvosi segítség igénybevétele, hogy dönthessen az esetleges kórházi kezelés fontosságáról.

    Az agyrázkódás figyelmeztető tünetei:

    •  Eszméletvesztés
    •  A sérült képtelen visszaemlékezni arra, mi történt a baleset után
    •  Zavart viselkedés, esetleg ugyanannak a kérdésnek folyamatos ismételgetése, koncentráció hiánya
    •  Fülcsengés, látászavar, szédülés
    •  A sérült nem képes felállni, járni. Koordinációs- és egyensúlyproblémái vannak
    •  Hányinger, fejfájás
    •  Aluszékonyság

    Agyrázkódást követő szindróma

    Súlyosabb esetben előfordul az úgynevezett agyrázkódás követő szindróma jelentkezése, melynek tünetei akár hetekig is elhúzódhatnak és a következőkből áll:

    • Változás a koncentrációs képességben, gondolkodásban.
    • Állandósult fejfájás, látászavar.
    • Megváltozott alvási szokások: a sérült képtelen aludni, vagy túlzottan aluszékonnyá válik.
    • Megváltozott magatartás: A sérült minden látszólagos ok nélkül dühös, szorong.
    • A korábbi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
    • Szexuális vágyban bekövetkező változás.
    • Szédülés, fejfájás, koordinációs problémák.

    Diagnózis

    Amennyiben az orvos úgy gondolja, a sérültnek agyrázkódása van, olyan egyszerű kérdéseket tesz fel, az agyműködés ellenőrzésére, mint például: „Milyen nap van ma?”

    Ezután az egyensúlyt, koordinációs készségeket, reflexeket vizsgálja. Súlyosabb esetekben elrendelheti a röntgen, CT vagy MRI vizsgálatot, annak megállapítására, hogy hol van a sérülés pontos helye, milyen annak jellege, mekkora a kiterjedése.

    Az agyrázkódás kezelése

    Az agyrázkódás elsődleges kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése. Ha a beteg eszméletlen, helyezzük stabil oldalfekvésbe.

     Újraélesztés lépésről-lépésre
    A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre. Újraélesztés lépésről-lépésre>>

    Mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása.

    Fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, aludjon, fájdalomcsillapító gyógyszerek és az ütés helynek jeges borogatása ajánlott.

    A  másodlagos agysérülés elkerülése érdekében néhány napig/néhány hétig tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól, gépjármű vezetéstől  és olyan jellegű tevékenységektől, melyek ismételt agyrázkódást okozhatnak.

    Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb, mint egy egyszerű agyrázkódás. Ha a beteg állapota nem javul, vagy romlik, mindenképpen látnia kell orvosnak.

    Tanácsok a megelőzés érdekében

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Csökkentheti az agyrázkódás kockázatát, ha :

    • sportolás közben védősisakot hord
    • használja a biztonsági övet, és nem vezet alkoholos állapotban vagy drogok hatása alatt
    • biztonságossá teszi otthonát a sötét helyek lámpával való felszerelésével, a lépcsők és
    • szőnyegek csúszásmentesítésével, az sarokvédők használatával.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Melyik egészséges, melyik nem?

    Az egészségtudatos táplálkozás szempontjából nagyon fontos az ételek elkészítésének módja is.

    A méh- és hüvelysüllyedés

    A kismedencei szervek süllyedésének minden formája a kismedencei tartórendszer gyengülésére, károsodására vezethető vissza. Mik a tünetek?

    Köhögés

    A köhögés lehet akaratlan folyamat, de akaratlagosan is kiváltható mechanizmus. Milyen okokra vezethető vissza a reggeli, napközbeni és esti köhögés?

    Kvízünkkel Testébresztő ajándékokat nyerhet!

    Nézze meg videó-összeállításunkat és válaszoljon helyesen a videóhoz kötődő kérdésekre!

   •  

    Hozzászólások (0)