• Hogyan ismerhető fel a túledzés, és mit lehet tenni?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szakértők szerint a profi sportban a legnagyobb hiányosság a fizikai terhelés utáni regeneráció és a pihenés területén található. Ennek kiküszöbölése és megelőzése komoly feladatot jelent a sportszakemberek számára. Ez az a terület, amit a szabadidős sportolók általában teljesen elhanyagolnak, ami pedig gyakran túledzéshez vezet. A túledzés gyakran depresszióhoz vezethet.

    Sport és egészség a WEBBetegen

    Vannak, akik a sporttal, fizikai edzéssel teljesen kiszipolyozzák magukat, szinte mániákusan, megszállottan végzik ezt a tevékenységet, és a regenerációra, pihenésre egyáltalán nem szánnak időt. Ez főként a 16 és 30 év közötti hobbi- és szabadidős futók körében igen elterjedt probléma. Ez se nem egészséges, se nem hozza meg az edzéstől várt eredményt.

    Az edzés tudatosan kiváltott stressz

    Mit is jelent az edzés? Az edzés végső soron egy tudatosan kiváltott stressz. Az edzés szellemi és fizikai stressz, formáját nem jól megválasztva komoly megterhelést jelent a szervezet számára. Elengedhetetlen tehát a terhelés utáni megfelelő, és főleg aktív pihenés. A regenerációs edzést megfelelő módon be kell építeni az edzéstervbe, annak alapvető eleme kell, hogy legyen.

    Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy az edzések után mikor és hogyan tudja magát legjobban kipihenni. Oda kell figyelni a teste minden, a szokásostól eltérő jelzésére, nem szabad túlterhelni a szervezetet, ennek célja, hogy megkímélje magát a túledzés negatív fizikai és pszichés következményeitől.

    Hirdetések

    Mire kell odafigyelni, melyek a túledzettség legfontosabb jelei?

    1. Magas szívfrekvencia. Ébredés után mérje meg az egy perc alatti pulzusszámát. Ha ez az érték az átlagosnál néggyel vagy többel magasabb, akkor vagy nem elég kipihent, vagy valamilyen fertőzésre utalhat.

    Hogyan mérje meg a nyugalmi szívfrekvenciáját? Közvetlenül ébredés után egy héten keresztül mérje meg a pulzusát. Mindig egy percig mérje. Jegyezze fel papírra az egy perc alatt mért pulzusszámot minden alkalommal, és a hét elteltével számolja ki az értékek átlagát. Közvetlenül ébredés után menjen ki egyszer a mosdóba, majd feküdjön vissza az ágyba öt percre, és ennek elteltével ismét mérje meg a pulzusát.

    2. Általános izomláz vagy izomfájdalom.

    3. Ízületi fájdalmak.

    4. Nehéznek érzi a lábait, végtagjait.

    5. Állandóan fáradtnak érzi magát.

    6. Ingerlékeny és feszült.

    7. Szeszélyes vagy akár enyhén depresszív a hangulata.

    8. Megváltozott az étvágya. Vagy többet eszik, vagy alig eszik, a „stresszes hormonrendszer” (túlzottan magas kortizolszint) mindkettőt előidézheti.

    9. Hirtelen testsúlygyarapodás lép fel.

    10. Gyakran megfázik, és fogékonyabb a fertőzésekre.

    11. Akut, eddig nem megszokott betegségei vannak.

    12. A nemi élethez való kedv, a szexuális vágy csökken.

    13. Az edzéssel nincsenek már céljai, vagy romlik a teljesítménye.

    14. Problémái vannak az elalvással. Az utóbbi időben túl sokat alszik, illetve nagyon sokáig alszik.

    Amikor kóros a sportolás - exorexia

    Az exorexia leggyakrabban hétköznapi, az egészséges életmódra való törekvéssel indul, ám valahol öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé, az egyént meghatározó tevékenységgé. Amikor kóros a sportolás - exorexia>>

    Gyorsteszt a túledzés megállapítására

    A következő teszt nagyon egyszerűen elvégezhető: Kezdjen el edzeni egy olyan napon, amikor nem tervezte, hogy sportolni fog. Ha 10 perc elteltével sem érzi jobban magát, hagyja abba az edzést, és mielőbb kezdje meg a feltöltődést, pihenést a következőkben olvasható tanácsokat szem előtt tartva.

    Mit tehet a túlzásba vitt edzés okozta tünetek ellen?

    Ha a korábban említett tünetek közül három vagy több jellemző Önre, akkor először is többet kell aludnia, és minimum három napra szüneteltetnie kell az edzést!

    Amennyiben hat vagy annál is több tünetet megfigyelt önmagán, akkor legalább 10 napos edzésszünet ajánlott! Könnyedebb, regenerációt szolgáló tevékenységeket azonban végezhet, például sétálhat. Nagyon fontos, hogy eleget aludjon! A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy 10 napos edzésmentes időszak nagyon nagymértékű javulást eredményezhet.

    Ne ijedjen meg, a 10 napos edzésszünet miatt nem kell tartani a teljesítmény csökkenésétől!

    Sok sportoló retteg attól, hogy az edzésmentes időszakban izomtömeget veszít, pedig ennek épp az ellenkezője igaz! Ha valaki túledzett állapotban van, akkor a 10 napos pihenő időszakban és utána a teljesítőképessége növekedni fog.

    Ezt az állítást több vizsgálat is alátámasztja, amit olimpikonok részvételével végeztek. Egy  1 hónapos pihenő után csupán 1 % erőveszteséget mértek náluk. Két hónap után pedig mindössze 3 %-ot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Összefoglalva: Minden nap mérje meg a nyugalmi szívfrekvenciáját, vagyis az egy perc alatti pulzusszámát közvetlenül ébredés után, ha ez 4-gyel vagy 4-nél többel magasabb az átlagosnál, akkor az adott napon ne eddzen! Ha az egy perc alatt mért pulzusszáma 1-2-vel több, akkor csak mérsékelt edzést folytasson. Ha 2-3-mal több, akkor aznap csak nagyon könnyű edzést szabad végeznie. Élsportolóknak minden nap feltétlenül szükséges elvégezni ezt a mérést, és feljegyezni az adatokat, de a szabadidős sportolók esetében is tanácsos és hasznos a nyugalmi szívfrekvencia rendszeres mérése, feljegyzése, melynek révén elkerülhető a túledzés. Amennyiben a fentebb felsorolt jeleket is érzékeli, mindenképpen fordítson több időt a pihenésre.

    (WEBBeteg - B. M.; Forrás: trainingsworld.de; Magyar Sporttudományi Társaság)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA