Mérsékelt kocogással csökkenthető a halálozás kockázata

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Akik rendszeresen kocognak, tovább élhetnek, mint azok, akik életének ez a fajta mozgásforma nem része. Ezt igazolja egy Dániában folytatott kutatás eredménye.

A halálozás és az edzés időtartama közötti összefüggés U-alakú görbével írható le. Noha a kocogók rendszerint tovább élnek, mint a nem kocogók, a legtöbbet azok profitálhatnak, akik hetente legfeljebb háromszor 1-2,4 órát kocognak alacsony vagy közepes intenzitással.

A halálozás kockázata a rendszeresen kocogó nőknél 40 százalékkal alacsonyabb

Hosszútávfutók körében időről-időre előfordul hirtelen szívhalál, azoknál, akik már előzőleg valamilyen szívbetegségben szenvedtek. Az erős testi terhelés sokszorosára növeli a kockázatot.

Különböző vizsgálatok szerint a szívkoszorúér betegségek a 40 év feletti edzett futóknál a futás közben bekövetkező hirtelen szívhalál fő okai. Az idősebb futók tehát különösen veszélyeztetettek?

A rendszeresen kocogók halálozási kockázatának felméréséhez 17.589 egészséges 20 és 98 év közötti férfit és nőt vizsgáltak 1976 és 2003 között a Koppenhágai Egyetemen. Köztük 1878-an rendszeresen kocogtak.

A vizsgálat 35 éve alatt 122 olyan ember halt meg, akik rendszeresen kocogtak és 10.158 olyan ember halt meg, aki nem kocogott. Mind a férfiak, mind a nők esetében 44 százalékkal csökkent a halálozási arány.

A halálozás kockázatát mind a kocogók, mind a nem sportolók körében növeli a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a túlsúly mindkét nemnél. Ezek a rizikófaktorok éveket vehetnek el az életből.

Lassan, ne túl sokat és ne túl gyakran!

A kocogás gyakorisága, időtartama és intenzitása egyáltalán nem elhanyagolható tényező. Heti egy óra kocogás 32 százalékkal csökkenti a halálozási kockázatot, heti 1-2,4 óra 42 százalékkal. Ha valaki hetente 2,5-4 órát kocog, akkor csupán 21 százalékkal csökkenti a halálozási kockázatot, ha ennél is többet kocog egy héten összesen, akkor pedig 14 százalékkal.

Az edzés gyakoriságát tekintve is hasonló a helyzet: ha valaki hetente legfeljebb háromszor kocog, akkor a halálozás kockázata 60 százalékkal alacsonyabb, aki ennél gyakrabban, az nemhogy csökkentené a rizikót, hanem 24 százalékkal nagyobb halálozási kockázatnak teszi ki magát, mint azok, akik egyáltalán nem kocognak.

Ha a kocogás intenzitását vesszük figyelembe, akkor lassú tempóval 63 százalékkal csökkenthető a halálozási esély, közepes tempóval 47 százalékkal, ha gyors tempót választ, illetve fut, akkor a halálozás esélye nagyobb, mint a nem kocogók esetében.

Tovább Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; aerztezeitung.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.