Az epehólyag-eltávolító műtét

szerző: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - WEBBeteg
frissítve:

Az epehólyag eltávolítása (cholecystectomia) legtöbbször epekövesség vagy epehólyag-gyulladás esetén válik szükségessé. Két fő típusa létezik, a nyílt és a laparoszkópos műtét, napjainkban már döntő többségében a laparoszkópos módszert alkalmazzák.

Az epekő téma cikkei

3/1 Az epekő tünetei, kezelése
3/2 Epekő műtét: az epehólyag-eltávolítás
3/3 Diéta epekövesség esetén

Mikor van szükség az epehólyag eltávolítására?

Az epehólyag (cholecysta) eltávolítását leggyakrabban a panaszokat okozó epekövesség teszi indokolttá, amely enyhe gyulladást tarthat fenn az epehólyagban, illetve az epe elfolyását akadályozva okoz panaszokat. Jellegzetes tünete az étkezések után jelentkező görcsös jobb bordaív alatti fájdalom, mely a hátba, a jobb lapockába sugározhat. Epehólyag-gyulladás esetén ehhez láz is társul, epeelfolyási zavar (epepangás) esetén sárgaság jelentkezik. Ezeket az epeköveken kívül ritkábban más betegségek is kiválthatják.

A visszatérő epeköves panaszok enyhítése, illetve megszüntetése műtéti beavatkozást igényel. A műtét elvégzése indokolt a szövődménymentes, nem gyulladt, ám panaszokat okozó esetekben is, mivel a fennmaradó epekövesség olyan súlyos következményekkel járhat, mint az epeutak sérülése (átfúródása) vagy elzáródása, a szövetelhalással járó súlyos epehólyag-gyulladás, epehólyagrák, vagy a hasnyálmirigy-gyulladás. Időben nem kezelt esetekben akár sürgősségi műtétre is szükség lehet, míg időben lépve még tervezetten kerülhet sok a beavatkozásra.

Az epehólyag-eltávolítás (cholecystectomia) során a köveket az epehólyaggal együtt távolítják el. Az epehólyag csak tárolja az epét és nem termeli, így az eltávolítása nem okoz egészségkárosodást.

Az epekövek epehólyag-megtartással történő eltávolítását, zúzását a szakmai ajánlások alapján nem végzik, mivel ilyen esetben az epekövesség rendszerint kiújul, ami a korábbiaknál súlyosabb szövődményekkel járhat, fennmaradhat az epehólyag krónikus gyulladása, ráadásul a szövődmények mellett a többszöri műtét kockázatával is számolni kell. A teljes epehólyag eltávolítás összességében tehát biztosabb módszer az epekövesség által okozott panaszok kezelésére.

Az epehólyag-eltávolítás alacsony kockázata és a lehetséges szövődmények súlyossága alapján egyes orvosok még panaszmentes esetben is javasolják a beavatkozást igazolt epekövesség esetén.

A laparoszkópos epehólyag-eltávolítás menete

Az epehólyag eltávolítására az esetek döntő részében az apró metszéseket igénylő laparoszkópos műtétet (LC - laparoszkópos cholecystectomia) végzik a nyílt műtét helyett, hiszen ez gyorsabb gyógyulással jár. A műtétet általában két, esetenként három orvos végzi, altatásban (általános anesztézia) kerül rá sor.

A laparoszkópos műtéthez az anesztéziát követően összesen négy, 1-1,5 cm körüli metszést ejtenek a hasfalon.

Először az egyik metszésből feltöltik a hasüreget szén-dioxiddal, hogy az egyébként szorosan egymáshoz fekvő hasi részek között a műtéthez kellő tér álljon rendelkezésre.

Ezután ugyanazon nyíláson át egy kamerával felszerelt hosszú, keskeny hengeres csövet juttatnak a hasüregbe, amely lehetővé teszi a hasüregi szervek képi megjelenítését. Az orvosok a kamera által a hasüreg szerveiről szolgáltatott képet monitoron figyelik.

Három további kicsiny metszést ejtenek a hasfalon, ezeken át műtéti eszközöket juttatnak a hasüregbe. A máj alsó felszínén felkeresik az epehólyagot, majd fogóeszköz, speciális diatermiás kés (vagy lézer) segítségével eltávolítják azt, miközben ügyelnek arra, hogy az epehólyaghoz futó ereket és az epevezetéket - még azok átvágása előtt - szorosan lekössék, vagy speciális kapcsokkal zárják.

Esetenként az epehólyag tartalmát egy eszköz segítségével leszívják, ez után már el lehet távolítani azt az egyik hasfali seben keresztül.

Az eltávolítás után a hasüregekben lévő széndioxidot leeresztik, a hasfali sebeket varratokkal rögzítik. A sebváladékot leeresztő drain benntartására általában nincs szükség.

A műtét 60-90 percig tart.

Az epehólyag

Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szervünk, amely a máj által termelt epét raktározza, majd az epe az emésztés folyamán a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül jut a vékonybélbe. Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében. Legnyagoribb megbetegedése az epekő, de gyakran előfordul - egymással akár összefüggésben - epehólyag-gyulladás és epehólyagrák is.

Műtéti előkészítés

A beteg a műtét előtti napon éjfélig ehet és ihat, utána már vizet sem fogyaszthat.

A műtétre való felkészülés során tisztázza orvosával, hogy szedett gyógyszereit beveheti-e a műtét napjának reggelén.

A beavatkozás előtt sor kerül általános állapotfelmérő vizsgálatokra (panszok, vérnyomásmérés, stb.).

Egyes esetekben szükség lehet a belek teljes kiürítése, tisztítása céljából beöntésre, hányinger vagy hányás esetén a gyomor tartalmának előzetes lebocsátására, illetve a húgyhólyag katéterezésére is.

Kapcsolódó Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

Az epehólyag-eltávolítás után

Az ébredés után némi zavartság és hányinger jelntkezhet, ezek az altatás és a fájdalomcsillapítók mellékhatásai, rövid időn belül elmúlnak a panaszok.

A műtétet követően folyadékbevitelre egy ideig csak intravénás úton van mód (infúzió), laparoszkópos műtét esetén néhány óra elteltével, nyílt műtétnél 1-2 nappal később kezdhető meg a folyadékfogyasztás. Ez kezdetben csak néhány korty víz lehet, a mennyiséget folyamatosan növelve.

A hasüreg szén-dioxiddal való feltöltése miatt a beteg a jobb váll felé sugárzó fájdalomra panaszkodhat, ez néhány napon belül magától elmúlik.

A beteg étrendje a bélaktivitás visszatérésének függvényében bővül. A műtét napján nem ehet a beteg, majd kis mennyiségű étellel kezdhető meg az étkezés, zsírmentes, majd alacsony zsírtartalmú diétával.

A laparoszkópos műtétet követően néhány órával a beteg általában sétálhat, a műtétet követő napon már általában hazaküldhető. Nyílt műtét esetén az állapot függvényében 3-5 nap a hazabocsátás.

Az epehólyag-eltávolítás után 5-7 nappal a beteg visszatérhet a normális hétköznapi aktivitáshoz, igaz emelnie és fizikai munkát végeznie 10-14 napig még nem szabad.

A beteg a műtét után két nappal már lezuhanyozhat, de fürdőkádban áztatni még nem szabad a sebet. Varratszedésre rendszerint a műtétet követően 7-8 nappal kerül sor. A seb gyulladására utaló jel esetén keresse fel orvosát!

Az első napokban enyhe hasmenés, hasfájás, emésztési zavar jelentkezhet, ez csak akkor jelent gondot, ha tartóssá vagy súlyossá válik.

Minden műtét során megnövekszik a vérrögképződés kockázata. Ennek csökkentésére orvosa véralvadásgátló injekció beadását írhatja fel. Ezt a beteg otthon önmagának is könnyedén be tudja adni a bőr alá.

Kapcsolódó Diéta epekövesség és epehólyag-eltávolítás után

Lehetséges szövődmények

A laparoszkópos epehólyag-eltávolítás lehetséges komplikációja a belek vagy a húgyhólyag műtét közbeni sérülése, epecsorgás, esetleg az erős vérzés. A legtöbb esetben a laparoszkópos műtét végezhető, azonban a betegek egy részében (5-10%) a fenti szövődmények miatt a nyílt műtétre kell áttérni.

A szövődmények előfordulási aránya a laparoszkópos műtét esetén egy százalék körüli. A halálozás 1% alatti, elsősorban az idős, rossz általános állapotú betegek veszélyeztettebbek.

Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej- és nyaksebész

Cikkajánló

HPV elleni védőoltás
HPV elleni védőoltás

Beadatása széles körben javasolt.

A HPV fertőzés tünetei
A HPV fertőzés tünetei

Mi a HPV? Hogyan terjed?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Orosz László, sebész és gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.