A vérnyomáscsökkentők segíthetnek a fóbiákon is?

MTI
megjelent:

Egy széles körben használt vérnyomáscsökkentő segíthet majd megszabadulnunk rossz emlékeinktől, sőt szorongásos zavarok és fóbiák kezelésére is alkalmas lehet - állapították meg holland kutatók.

Jelentősen gyengítette egészséges önkéntesek pókokkal kapcsolatos rossz emlékeit a propranolol hatóanyagú bétablokkoló szer - mondta Merel Kindt kutatásvezető, az Amszterdami Egyetem pszichológusa.

A Nature Neuroscience című szaklapban közzétett eredmények azért fontosak, mert a gyógyszer új módszert kínál a poszttraumás stressztől és más, rossz emlékekhez kapcsolódó problémáktól szenvedő emberek megsegítésére.

A mostani terápiákban arra tanítják meg az ilyen gondokkal küzdő embereket, hogy új asszociációkat építsenek ki és blokkolják a rossz emlékeket. Kindt szerint a probléma az, hogy az emlékek mégis megmaradnak, és az emberek gyakran visszaesnek.

Állatkísérletek kimutatták már, hogy a félelmet keltő emlékek megváltoztathatók, ha előhívják és másként szilárdítják meg. Ebben a szakaszban érzékenyek az olyan bétablokkolókra, mint a propranolol, amely az agyi idegsejteket célozza meg.

Kindt és csoportja 60 férfit és nőt vont be vizsgálatába. Ennek során a résztvevők enyhe elektromos sokkot kaptak, miközben pókok képeit nézegették, így rögzítették a rossz emléket. Más résztvevőknek sokk nélkül mutatták meg ugyanazokat a képeket, így ők biztonságot kapcsoltak a látottakhoz, félelemtől mentes emléket hoztak létre.

Egy nappal később megismételték a kísérletet úgy, hogy az emberek egyik fele előtte bétablokkolót kapott, míg másik fele placebót. Az előbbi csoportnál lényegesen csökkent a félelmi válasz azokhoz képest, akik nem propranololt vettek be.

"Nem volt különbség a félelmetes és a biztonságos pókokra adott válaszokban. Ez azt mutatja, hogy gyengíthető a mögöttes emlék" - véli Kindt.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.